Hlavní obsah
Internet a technologie

Generativní umělá inteligence se prosazuje ve zdravotnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Public Domain Pictures

Startupy nabízející stejný druh umělé inteligence, který stojí za virálním chatbotem ChatGPT, se prosazují v nemocnicích a farmaceutických společnostech, i když nad přesností této technologie zůstávají otazníky.

Článek

Zdravotnické startupy, jako je společnost Abridge AI Inc. se sídlem v Pittsburghu, jejíž produkt pomáhá lékařům psát poznámky po návštěvě pacientů, a společnost Syntegra Inc. se sídlem v San Francisku, která využívá generativní umělou inteligenci k vytváření realistických kopií dat pacientů pro výzkum, tvrdí, že generativní umělou inteligenci použily pro nejbezpečnější a nejpřesnější současné využití ve zdravotnictví.

Kromě těchto aplikací jsou poskytovatelé zdravotní péče většinou opatrní, pokud jde o používání generativní umělé inteligence k diagnostice pacientů nebo přímému poskytování lékařské péče. Někteří odborníci na zdravotní péči tvrdí, že tato technologie má někdy tendenci „halucinovat“ nebo si vymýšlet odpovědi, když nemá dostatek informací, a proto je její použití ve většině případů v péči o pacienty nebo v lékařských zařízeních příliš riskantní.

Společnost Abridge byla založena v roce 2018 a společnost Syntegra v roce 2019 – obě před nedávnými titulky kolem ChatGPT, ačkoli současný humbuk přispívá k nárůstu zájmu, uvedly společnosti.

Jedno z prvních rozsáhlých využití generativní umělé inteligence ve zdravotnictví se v současné době zavádí na University of Kansas Health System. Zdravotnická centra v oblasti Kansas City zpřístupňují nástroj Abridge svým více než 2 000 lékařům a dalšímu zdravotnickému personálu, uvedl vedoucí lékařské informatiky Dr. Gregory Ator.

Platforma společnosti Abridge využívá generativní umělou inteligenci k vytváření souhrnů lékařských rozhovorů ze zvukových záznamů během návštěv pacientů. To pomáhá lékařům zkrátit čas, který stráví nad poznámkami, což může podle doktora Atora činit více než dvě hodiny denně.

Dr. Robert Bart, vedoucí lékařských informací na University of Pittsburgh Medical Center, uvedl, že pro mnoho vedoucích pracovníků v oblasti nemocničních technologií je snížení dokumentační zátěže lékařů nejvyšší prioritou. Pittsburské zdravotnické zařízení začalo ve zvýšené míře využívat systém Abridge po vypuknutí pandemie, kdy podle něj potřebovalo způsob, jak digitalizovat virtuální rozhovory v rámci primární péče.

Dr. Bart uvedl, že společnost UPMC zavede platformu Abridge pro tisíce svých zdravotnických pracovníků, jakmile bude nástroj integrován do systémů elektronických zdravotních záznamů, jako jsou systémy společností Epic Systems Corp. a Cerner Corp.. UPMC je menšinovým investorem společnosti Abridge.

Generativní umělá inteligence je pojmenována podle své schopnosti vytvářet prózu podobnou lidské, ale i další obsah, jako je počítačový kód a digitální ilustrace. Tato technologie se již přidává do podnikového softwaru od technologických gigantů, jako jsou Salesforce Inc. a Microsoft Corp. , která v lednu oznámila, že plánuje investovat miliardy do společnosti OpenAI, výrobce ChatGPT se sídlem v San Franciscu.

Platforma společnosti Abridge se opírá o kombinaci algoritmů strojového učení s otevřeným zdrojovým kódem, velkých jazykových modelů, jako jsou ty, které využívají ChatGPT, a vlastních modelů, uvedl vědecký ředitel společnosti Abridge Zachary Lipton. Dr. Lipton uvedl, že společnost Abridge také používá tyto velké jazykové modely k „přetváření“ generované prózy a jejich dolaďování pomocí vlastních datových souborů.

Další startupy, jako je Syntegra, využívají generativní umělou inteligenci k vytváření tzv. syntetických dat, tedy falešných verzí záznamů pacientů, které si zachovávají vlastnosti originálu, uvedl zakladatel a výkonný ředitel Dr. Michael Lesh. Ačkoli využití syntetických dat ve zdravotnictví a lékařském výzkumu není úplnou novinkou, Dr. Lesh uvedl, že společnost Syntegra byla první, kdo před téměř čtyřmi lety použil generativní umělou inteligenci k vytvoření syntetických lékařských dat.

Technologii společnosti Syntegra testuje farmaceutická společnost Janssen Pharmaceutical Cos., která patří zdravotnickému gigantu Johnson & Johnson. Sebastian Kloss, vedoucí výzkumu reálných důkazů ve společnosti Janssen, uvedl, že syntetická data společnosti Syntegra nepodléhají stejným evropským zákonům o ochraně osobních údajů jako skutečné záznamy pacientů, což společnosti se sídlem v belgickém Beerse umožňuje získat přístup k těmto datům a odpovědět na výzkumnou otázku za jeden měsíc místo šesti.

Syntetická data byla ověřena datovými vědci společnosti Janssen na základě skutečných dat a budou užitečná zejména pro výzkum méně častých onemocnění, kde je obtížnější shromáždit dostatek údajů o pacientech, uvedl Kloss.

Obecně se asistovaná dokumentace a syntetická data považují za nižší sázky, pokud jde o použití generativní umělé inteligence ve zdravotnictví, protože mají menší přímý dopad na pacienty, řekl Jeff Cribbs, analytik zabývající se zdravotnickými technologiemi ve společnosti Gartner Inc., která se zabývá výzkumem trhu a poradenstvím. Jednoho dne by však tato technologie mohla mít dramatický potenciál změnit způsob, jakým jsou lidé diagnostikováni a léčeni, řekl pan Cribbs.

Podle analytiků může například lékařskou diagnostiku výrazně usnadnit umělá inteligence, která dokáže procházet obrovské množství lékařské literatury a dat. V roce 2019 založený startup Atropos Health Inc. se sídlem v kalifornském Palo Altu využívá jinou formu umělé inteligence, která pomáhá lékařům odpovídat na klinické otázky.

Aplikace generativní umělé inteligence, jako je ChatGPT, nejsou v současné době vhodné pro pomoc lékařům při léčbě pacientů, protože při zodpovídání klinických otázek čerpají z existující lékařské a populární literatury, a proto nejsou přesné, uvedl spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Atropos Dr. Brigham Hyde. Naproti tomu společnost Atropos čerpá z milionů anonymizovaných záznamů o pacientech ze zdrojů, jako jsou cloudové záznamy o pacientech poskytovatele zdravotní péče, a vytváří tak observační výzkum, uvedl Dr. Hyde. Než jsou jeho výsledky poskytnuty lékařům, jsou přezkoumány lékařským ředitelem startupu, řekl.

Nad úspěchem každého startupu zaměřeného na umělou inteligenci ve zdravotnictví se vznáší to, co je všeobecně považováno za neúspěch systému Watson AI společnosti International Business Machines Corp. IBM se kdysi chlubila, že Watson by jednou mohl najít lék na rakovinu. Žádný publikovaný výzkum zatím neprokázal, že by systém Watson zlepšil výsledky léčby pacientů, a společnost IBM od té doby upustila od všech aplikací systému Watson ve zdravotnictví.

„Watson si prostě vybral opravdu složité problémy,“ řekl pan Cribbs ze společnosti Gartner. Rozdíl je nyní v tom, že komunity zabývající se umělou inteligencí a zdravotní péčí se mnohem lépe naučily určovat konkrétní otázky, na které strojové učení dokáže nejlépe odpovědět, a zdokonalily algoritmy, které jsou trénovány na stále rostoucím množství lékařské literatury a údajů o pacientech.

Podle Dr. Barta z UPMC jsou však tato budoucí využití generativní umělé inteligence, například pro diagnostiku nemocí, ještě velmi vzdálená. Podle něj tato technologie pravděpodobně velmi rychle zlepší provozní procesy ve zdravotnictví, jako je plánování a tok pacientů – které již dlouho čekaly na technologickou modernizaci -, ale ChatGPT je v tuto chvíli pro diagnostiku stále „módní hračkou“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz