Hlavní obsah

Jak by měl začátečník investovat do akcií? Začněte s tímto indexovým fondem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Tento indexový fond vám nabízí přístup k některým z nejlepších akcií současnosti

Článek

Začátky začínajícího investora mohou být docela zastrašující, protože výběr potenciálně vítězných akcií se zdá být náročným úkolem. Čas a energie potřebná k prozkoumání jednotlivých akcií a odvětví by mohly být ohromující, zejména pokud začínáte od nuly, ale právě zde přichází na řadu rozumná alternativa. I s rozpočtem nepřesahujícím 600 dolarů můžete vsadit na stovky společností, které jsou v dnešní ekonomice hybateli trhu, a to vše nákupem fondu, který sleduje výkonnost indexu S&P 500.

Krása indexu S&P 500 spočívá v jeho složení. Tento index zahrnuje společnosti, které jsou dnes hnací silou hospodářského růstu. Silný dosah tohoto benchmarku je udržován jeho rebalancováním každé čtvrtletí, čímž je zajištěno, že zahrnuje všechny důležité subjekty každého hospodářského cyklu. Například nedávné zařazení společnosti Palantir Technologies, která je známá svým obrovským růstem v posledních několika letech, ilustruje dynamický přístup indexu S&P 500, který odráží nejsilnější společnosti této doby.

Z historického hlediska dosahoval index S&P 500 od svého vzniku na konci 50. let 20. století ročního výnosu přibližně 10 %. Tohoto vítězství však nebylo dosaženo bez přečkání těžkých časů. Po každém poklesu index prokázal svou odolnost tím, že se zotavil a získal hodnotu. Investice do výkonnosti indexu S&P 500 v podstatě představuje z dlouhodobého hlediska poměrně jednoduchou cestu k vítězství, což z něj činí ideálního kandidáta pro nováčky, kteří chtějí udržet své vystavení riziku na uzdě.

Investování do tohoto indexu nevyžaduje, abyste se přímo ponořili do vlastnictví jednotlivých akcií. Místo toho lze pořídit akcie fondu obchodovaného na burze (ETF). Tyto ETF drží akcie členů indexu S&P 500 a odrážejí jeho výkonnost. Na trhu se s nimi obchoduje denně stejně jako s akciemi a jejich nákup je stejně snadný.

Na rozdíl od standardního vlastnictví akcií jsou však ETF spojeny s poplatky. Klíč spočívá ve studiu nákladového poměru, který tyto údaje obsahuje. Chcete-li optimalizovat zisky v dlouhém časovém horizontu, je vhodné zvolit ETF s nákladovým poměrem nižším než 1 %. Tomuto kritériu dobře vyhovuje fond SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY), jehož nákladový poměr činí pouze 0,09 %.

SPY umožňuje investorům vystavit se špičkovým společnostem, které v posledních měsících prudce rostou. Za zmínku stojí technologičtí giganti Nvidia a Meta Platforms a farmaceutický gigant Eli Lilly. Fondu dominuje sektor informačních technologií s velkou 32% váhou, ale zahrnutí dalších 10 sektorů zajišťuje komplexní diverzifikaci portfolia. To slouží jako rezerva, která zmírňuje potenciální dopad poklesu v některém z odvětví, protože jiné odvětví se může zotavit a ztrátu kompenzovat.

V souladu s posláním indexu S&P 500 zohledňovat silné hráče každého hospodářského cyklu si můžete být jisti, že fond SPDR bude kopírovat pohyb a zvýší významnost odvětví, pokud generuje větší růst. V důsledku toho tento ETF nabízí klíčové prvky podporující úspěch dlouhodobé investice: diverzifikaci, flexibilitu a expozici vůči aktuálně nejvýznamnějším jménům. Tento vzorec se důsledně podílí na dosahování pozitivních výnosů v dlouhém období.

Jak již bylo řečeno, pro další posílení vašeho portfolia je vhodné vyhradit si čas na průzkum jednotlivých společností s cílem vybrat kvalitní akcie. Pokud budete postupovat svým vlastním tempem, můžete své portfolio výrazně rozšířit. Například přímí držitelé akcií společnosti Nvidia si letos zatím zajistili vysoký zisk 165 %, zatímco fond SPY, jehož součástí jsou akcie Nvidia, je na cestě k 22% nárůstu.

Držení spolehlivého indexového fondu S&P 500 spolu s individuálními investicemi do akcií tvoří vítěznou strategii. Fond SPDR S&P 500 ETF Trust nabízí skvělý výchozí bod pro ty, kteří se vydávají na cestu budování bohatství. Začít s tímto fondem může být právě váš první krok k tomu, abyste se vydali do vzrušujícího světa investic.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz