Hlavní obsah

Je Palantir nejlepší akcií ve světě umělé inteligence?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Společnost Palantir na svých schopnostech v oblasti umělé inteligence ve velkém staví již několik let.

Článek

Společnost Palantir (PLTR) je jednou z nejpopulárnějších investic do softwaru umělé inteligence (AI). Její zdatnost v této oblasti je patrná a vychází z vynikajícího produktu a dlouholetých zkušeností s nasazováním AI.

Ne každá úspěšná společnost je však dobrou investicí. Někdy jsou očekávání prostě příliš vysoká a akcie nedokážou růst. Spadá však Palantir do této kategorie, nebo mají jeho akcie šanci získat ještě více? Pojďme to zjistit.

Po produktech společnosti Palantir v oblasti umělé inteligence je obrovská poptávka

Zatímco některé společnosti mohou nabízet platformy AI typu cookie-cutter, společnost Palantir tak nečiní. Její produkt umožňuje klientům vytvářet řešení AI, která jim pomáhají činit obchodní rozhodnutí specifická pro jejich potřeby.

Tato specializovaná preference vyplynula ze založení společnosti Palantir, kdy šlo o nástroj využívaný vládními agenturami, jako je ministerstvo obrany. Vládní zakázky stále tvoří velkou část byznysu společnosti Palantir a tvoří 324 milionů dolarů z celkových příjmů 608 milionů dolarů ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023. V současnosti však společnost roste v komerční sféře, kde tržby meziročně vzrostly o 70 %.

Hlavní důvod nárůstu? Platforma umělé inteligence společnosti Palantir (zkráceně AIP). AIP umožňuje společnosti Palantir integrovat do podniku velké jazykové modely (LLM) a je to stejná technologie, která stojí za generativními platformami AI, jako je ChatGPT nebo Google Gemini společnosti Alphabet. Problém s využitím těchto platforem spočívá v tom, že data vložená do těchto modelů se stávají dostupnými pro společnost tvůrce. Mnoho klientů nechce nebo nemůže nechat své informace sdílet, takže se z toho stává problém.

Navíc integrace LLM do interních systémů není jednoduchá, takže nasazení nástroje, jako je AIP, s tím pomáhá.

Odezva na AIP je neuvěřitelná; ředitel pro příjmy Ryan Taylor řekl o AIP v konferenčním hovoru společnosti Palantir za 4. čtvrtletí toto: „Nikdy předtím jsem neviděl takovou míru nadšení a poptávky zákazníků, jakou v současné době zaznamenáváme u AIP v komerční sféře v USA.“

To je nepředstíraná chvála pro jediný produkt, ale znamená to, že se vyplatí vlastnit akcie?

Investoři musí zaplatit vysokou prémii, aby mohli vlastnit akcie společnosti Palantir

Celkově se společnosti Palantir daří skvěle, ale nezapaluje svět, jak by někteří mohli očekávat. Celkové tržby vzrostly ve 4. čtvrtletí meziročně o 20 % a očekává se, že po celý rok 2024 porostou o 17 %.

Šestadvacetinásobek tržeb je obrovská přirážka, zejména za akcie, u nichž se letos očekává růst pouze v řádu desítek procent. Ačkoli mnozí investoři nejsou s poměrem ceny k tržbám tolik obeznámeni, pokud byste společnosti Palantir přiřadili 30% ziskovou marži, obchodovala by se za 87násobek zisku. Pro srovnání: CrowdStrike, softwarová společnost zabývající se kybernetickou bezpečností, se obchoduje za 25násobek tržeb a ve fiskálním roce 2025 (končícím v lednu 2025) se očekává růst tržeb o 29 %. Snowflake, softwarovou společnost, která je nedílnou součástí umělé inteligence díky svému softwaru pro datový cloud, lze mít za 19násobek tržeb a očekává 22% růst tržeb z produktů (ve fiskálním roce 2025, který končí v lednu 2025).

Přestože se společnosti Palantir jako firmě daří a zavádí různé produkty, je v akciích hodně slabá. Nepřekvapí nás, že se společnosti Palantir bude v příštích několika letech dařit, ale její akcie mohou mít potíže s růstem kvůli velkým očekáváním, která jsou do nich vkládána.

Mnohem raději bychom si koupili CrowdStrike nebo Snowflake. Jsou to stále drahé akcie, ale alespoň rostou rychleji než Palantir a zároveň se obchodují s levnější prémií.

Jsou tedy akcie společnosti Palantir nejlepší dostupnou akcií AI? Řekl bych, že ne. Investoři by se měli poohlédnout po mnohem lepších nabídkách jinde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz