Hlavní obsah
Finance

Jste fanouškem Formule 1? Jak si můžete koupit podíl v tomto sportu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

F1 je větší než kdy dřív a ještě letos zavítá do Las Vegas

Článek

Šampionát Formule 1 (F1) oficiálně odstartoval v roce 1950 a i po 73 letech se drží na vrcholu motoristického sportu. Za tu dobu se byznys F1 dramaticky vyvinul, v kalendáři je nyní více závodů než kdykoli předtím a díky sociálním médiím a streamování se nabízí nekonečné možnosti zpeněžení.

Tyto iniciativy se v posledních několika letech zrychlily poté, co společnost Liberty SiriusXM Group v roce 2016 převzala tento sport.

Formule 1 je větší než kdykoli předtím!

Před rokem 1950 se jely tři sezóny, ale v tomto roce se konalo první mistrovství světa jezdců Formule 1. Skládalo se ze šesti závodů převážně v Evropě a závodu Indianapolis 500. Na start každého závodu se postavilo 20 jezdců.

Dnes se stále účastní 20 jezdců v 10 týmech, které podporují někteří z největších světových výrobců automobilů, kteří se podílejí na konstrukci vozů a motorů. Patří mezi ně například Ferrari, Mercedes Benz, McLaren a Aston Martin (abychom jmenovali alespoň některé), přičemž od roku 2026 do tohoto sportu vstoupí značky jako Ford a Audi.

Velký rozdíl je však v počtu závodů - v sezóně 2023 je v kalendáři rekordních 23 Grand Prix, loni jich bylo 22. Díky pokroku v oblasti cestování a logistiky se tento sport dostal téměř do všech koutů světa, začíná na Blízkém východě a cestou se zastavuje v Asii, Evropě a Americe. Posledně jmenovaný region je pro F1 v současné době klíčový; v roce 2022 přidala závod v Miami, který měl obrovský úspěch, a letos zavítá do Las Vegas.

Více závodů znamená větší prodej vstupenek, větší sledovanost a více možností sponzoringu, což je jeden ze způsobů, jakým Liberty během svého dosavadního působení tento sport rozvíjela. V roce 2022 navštívilo všechny závody Grand Prix kumulativně rekordních 5,7 milionu fanoušků, což je nárůst oproti 4,2 milionu v roce 2019.

Fanoušci mají dnes také nebývalý přístup k jezdcům, z nichž každý má jedinečnou osobnost, která celkově pozvedla značku. Před akvizicí společnosti Liberty byli jezdci značně omezováni v tom, co mohou sdílet na sociálních sítích, zatímco dnes často odhrnují oponu F1 a přibližují fanouškům dění jako nikdy předtím.

Nemluvě o tom, že seriál Drive to Survive od Netflixu je stále naprostým hitem. Poprvé byl odvysílán v roce 2019 a pokrýval nejšťavnatější zákulisní dění ze sezóny 2018.

Skupina Formule 1 produkuje rekordní čísla

Sport je také větší než kdykoli předtím z finančního hlediska. Příjmy získává třemi způsoby: propagací závodů (prodejem vstupenek), mediálními a televizními právy a sponzorskými poplatky. Z nedávného úspěchu však nesklízí plody jen skupina Formula One. Například Velká cena Miami v roce 2022 vygenerovala v rámci místní ekonomiky výdaje v odhadované výši 350 milionů dolarů.

V Las Vegas se chystá ještě větší podívaná. Vedení společnosti Liberty očekává, že závod přinese Formuli 1 příjmy ve výši 500 milionů dolarů a z hlediska ziskovosti by se mohl zařadit mezi pět nejlepších závodů. To je jeden z důvodů, proč analytici Wall Street očekávají v roce 2023 masivní 28% nárůst celkových příjmů skupiny.

Pokud mají tito analytici pravdu, pak se Liberty od oficiálního uzavření akvizice na začátku roku 2017 přiblíží zdvojnásobení příjmů z tohoto sportu.

Které akcie Liberty Formula One jsou nejlepší?

Na skupinu Formula One jsou navázány tři různé cenné papíry. Jsou to akcie třídy A, třídy B a třídy C, které mají různé vlastnosti.

Akcie třídy A se obchodují pod tickerem FWONA a dávají investorům hlasovací práva, když společnost provádí změny, které vyžadují souhlas akcionářů. Akcie třídy B jsou téměř výhradně ve vlastnictví managementu, i když je lze příležitostně koupit na mimoburzovním trhu.

Akcie třídy C jsou pravděpodobně nejpohodlnější a obchodují se pod tickerem FWONK. Sledují přímo výkonnost skupiny Formula One a nejsou s nimi spojena hlasovací práva, takže se investoři nemusí obávat, že by se zapojili do záležitostí společnosti. Podle mého názoru by právě o jejich nákupu měli uvažovat běžní investoři.

Celkově vzrostla hodnota každé třídy v tomto roce o 28 % a obchoduje se blízko historického maxima, což odráží optimismus investorů ohledně budoucnosti tohoto sportu. Vzhledem k jeho rychlé expanzi po celé Americe, novým automobilovým gigantům, kteří čekají, až se zapojí do akce, a kalendáři 24 závodů naplánovanému na rok 2024 díky návratu Velké ceny Číny se zdá, že další růst je v dlouhodobém horizontu pravděpodobný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz