Hlavní obsah
Finance

Klaviyo najímá bankéře, plánuje IPO koncem roku 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Podle lidí obeznámených s touto záležitostí plánuje společnost Klaviyo Inc. uvést své akcie na veřejný trh, což je znamení života na jinak nevýrazném trhu IPO.

Článek

Společnost Klaviyo, jejíž hodnota byla v roce 2021 oceněna na 9,5 miliardy dolarů, získala společnost Goldman Sachs Group Inc. jako hlavního upisovatele pro vstup na burzu, který by se mohl uskutečnit již v září.

Pokud by se společnosti podařilo debutovat v tomto termínu, jednalo by se o jednu z prvních velkých primárních veřejných nabídek v roce 2023. Společnost Klaviyo se sídlem v Bostonu, která rovněž ukládá a spravuje údaje o zákaznících značek určených pro obchodníky, je zisková, což ji činí pro potenciální investory atraktivnější.

To by mohlo připravit půdu pro některé z desítek společností, které čekají na uvedení akcií na burzu, včetně společnosti Instacart Inc., která se zabývá rozvozem potravin, a britské společnosti Arm Ltd., která navrhuje čipy.

Neexistuje žádná záruka, že se IPO společnosti Klaviyo uskuteční v tomto roce. Trh s novými emisemi má za sebou již několik falešných startů, protože je náchylný k ekonomické nejistotě a tržním turbulencím, které v poslední době panují.

Po rekordním roce 2021 se americký trh s IPO v loňském roce téměř zastavil, protože inflace prudce vzrostla, Federální rezervní systém zvýšil úrokové sazby a vnímaná hodnota rychle rostoucích a nerentabilních společností prudce klesla. Podle společnosti Dealogic se na amerických IPO vybralo méně peněz než v kterémkoli jiném roce za posledních nejméně dvacet let.

Většina společností, které vstoupily na burzu v USA během boomu v letech 2020-2021, se nyní obchoduje pod cenou IPO.

Na začátku března mnoho bankéřů uvedlo, že vidí známky naděje v řadě velkých prodejů akcií veřejných společností.

Tento optimismus se vytratil poté, co burzou otřásl neúspěch banky Silicon Valley. IPO však málokdy zůstává zavřené na dlouho a bankéři a investoři tvrdí, že očekávají, že zavedené a ziskové společnosti budou moci debutovat ještě letos, pokud se volatilita zmírní.

Společnost Klaviyo založili v roce 2012 její výkonný ředitel Andrew Bialecki a produktový ředitel Ed Hallen s cílem pomoci firmám posílat cílenější marketingové e-maily a textové zprávy. Loni v květnu společnost Klaviyo najala Amandu Whalenovou, bývalou finanční ředitelku společnosti Walmart International, jako finanční ředitelku.

Podle lidí obeznámených s touto záležitostí dosáhla společnost v loňském roce opakovaných příjmů ve výši více než 575 milionů dolarů. Kolik peněz společnost vydělala, nebylo možné zjistit. Získala také investici ve výši 100 milionů dolarů od společnosti Shopify Inc.

IPO

Primární veřejná nabídka akcií (IPO) je proces, při kterém soukromá společnost poprvé vydává akcie pro veřejnost. To umožňuje společnosti získat kapitál prodejem vlastnických podílů veřejnosti a zakladatelům společnosti a prvním investorům také vyplatit část nebo všechny své podíly.

Proces vstupu na burzu obvykle začíná tím, že si společnost najme investiční banku nebo upisovatele, který se postará o logistiku IPO. Upisovatel pomůže společnosti určit počet akcií, které se mají prodat, cenu, za kterou se budou prodávat, a načasování nabídky.

Společnost bude muset také podat Komisi pro cenné papíry (SEC) registrační prohlášení, které obsahuje finanční a další informace o společnosti, jež mají potenciálním investorům pomoci učinit informované rozhodnutí, zda investovat.

Jakmile SEC registrační prohlášení schválí, společnost provede „roadshow“, aby nabídku propagovala institucionálním investorům, jako jsou podílové a penzijní fondy. Tito investoři jsou obvykle první, kdo nakupují akcie v rámci IPO, protože mají prostředky na nákup velkých balíků akcií.

Samotné IPO se obvykle uskuteční v určitý den, známý jako „datum IPO“, kdy se s akciemi začne obchodovat na burze cenných papírů, jako je NYSE nebo NASDAQ. Cena akcií bude kolísat v závislosti na nabídce a poptávce na trhu a společnost obdrží výnosy z prodeje akcií.

IPO může být pro společnosti způsobem, jak získat značné množství kapitálu, ale nese s sebou také rizika. Protože společnost vydává nové akcie, čímž ředí hodnotu stávajících akcií, může cena akcií klesnout. Vstup na burzu může být pro společnost nákladný a časově náročný a vystavuje ji také zvýšené kontrole ze strany regulačních orgánů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz