Hlavní obsah

Legendární miliardář z Wall Street prodává akcie společnosti Nvidia

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Slavný investor Stan Druckenmiller v prvním čtvrtletí nakoupil akcie společností Microsoft a Arista Networks a zároveň snížil svou pozici ve společnosti Nvidia

Článek

Miliardář Stan Druckenmiller, jeden z nejuznávanějších investorů v americké historii, je proslulý svým bystrým investičním postřehem. V roce 1992 se proslavil, když vydělal více než 1 miliardu dolarů sázkou proti britské libře. Po tři dlouhá desetiletí od roku 1980 do roku 2010 vedl Druckenmiller společnost Duquesne Capital Management, která rok co rok dosahovala stabilně 30% ročního výnosu bez jediného poklesu.

Ačkoli Druckenmiller přestal spravovat peníze klientů, zůstává aktivní tím, že spravuje svůj vlastní majetek prostřednictvím Duquesne Family Office, která nabízí investorům možnost podrobně si prohlédnout jeho portfolio.

Přehled Druckenmillerových obchodních aktivit v prvním čtvrtletí odhalil následující významné transakce. Prodal 441 551 akcií společnosti Nvidia (NASDAQ: NVDA), čímž omezil své investice o 71 %. I přes toto snížení si Nvidia nadále udržuje pozici sedmého největšího podílu v jeho portfoliu a tvoří 3,6 % celkového portfolia.

Současně nakoupil dalších 26 150 akcií společnosti Microsoft (MSFT -2,45 %), čímž rozšířil svůj podíl o 2 %. Microsoft se tak stává jeho druhým největším držitelem akcií, které tvoří 11 % jeho portfolia. Druckenmiller dále zvýšil svůj podíl ve společnosti Arista Networks (ANET -3,61 %) nákupem dalších 194 067 akcií, čímž rozšířil svou pozici ve společnosti Arista o 83 %. V současné době je to jeho 12. největší podíl, který tvoří 2,8 % jeho portfolia.

Pro investory je důležité, aby si Druckenmillerovy kroky nevykládali špatně. Snížení podílu ve společnosti Nvidia neznamená negativní výhled na tuto společnost, vzhledem k tomu, že zůstává jednou z jeho největších investic. Současně zaujme jeho přírůstek ve společnostech jako Microsoft a Arista Networks.

Výpravy Microsoftu do oblasti pokročilých technologií se vyplatily a přinesly působivé finanční výsledky. Ve zprávách za třetí čtvrtletí (uzavřeno v dubnu 2024) překonal Microsoft očekávání v horních i dolních řádcích. Tržby vzrostly o 17 % na 61,9 miliardy dolarů a čistý zisk podle GAAP se zvýšil o 20 % na 2,94 dolaru na zředěnou akcii.

Významnou pákou růstu bylo zaměření společnosti Microsoft na IT řešení, podnikový software a cloud computing. Pozornost vzbudil také jeho pokrok ve vývoji produktů umělé inteligence (AI). Společnost Microsoft uvedla na trh dva kopiloty pro svou platformu pro plánování podnikových zdrojů Dynamics 365, které zvyšují produktivitu a poskytují přehlednou podnikovou analytiku. Tyto produkty doplňují rostoucí portfolio nástrojů umělé inteligence napříč platformami Microsoft 365 a Dynamics 365.

Významné pokroky zaznamenal také cloud computing díky službě Azure OpenAI Service společnosti Microsoft. Azure si drží pevnou pozici v oblasti cloudové infrastruktury a platformových služeb, na které v tomto čtvrtletí připadalo 25 % celkových výdajů, což představuje nárůst o 2 % oproti loňskému roku. Při pohledu do budoucna Wall Street předpovídá, že Microsoft v příštích 3-5 letech dosáhne 14% ročního růstu zisku.

Stejně tak společnost Arista Networks dosáhla v prvním čtvrtletí působivých finančních výsledků a překonala očekávání v oblasti horních i dolních čísel. Tržby společnosti vzrostly o 16 % a dosáhly 1,6 miliardy dolarů a čistý zisk podle GAAP vzrostl o 44 % na 1,99 dolaru na zředěnou akcii.

Arista je předním hráčem v poskytování přepínacích a směrovacích platforem pro podniková a cloudová datová centra. Analytici z Morgan Stanley považují společnost Arista za lídra ve využívání trhu sítí s umělou inteligencí, který by měl do roku 2027 dosáhnout 25 miliard dolarů.

Základem inovací společnosti Arista je rozšiřitelný operační systém (EOS). Na rozdíl od jiných dodavatelů, jako je Cisco Systems, kteří provozují více systémů, přístup společnosti Arista založený na jednom systému zjednodušuje údržbu sítě a zároveň snižuje náklady. Společnost Arista byla katapultována na přední místo v širší oblasti přepínačů pro datová centra, přičemž její podíl na trhu vysokorychlostních přepínačů pro datová centra je více než dvojnásobný oproti společnosti Cisco.

Při pohledu do budoucnosti Wall Street předpovídá 19% roční nárůst zisku na akcii společnosti Arista v příštích třech až pěti letech. V tomto kontextu je současné ocenění na úrovni 44,5násobku zisku na hranici mezi rozumným a vysokým oceněním.

Závěrem lze říci, že nedávné obchody miliardáře Stana Druckenmillera nabízejí zajímavý pohled na jeho portfoliovou strategii. Pokles akcií společnosti Nvidia a zároveň zvýšení pozic ve společnostech Microsoft a Arista Networks naznačuje jeho zaměření na společnosti, kterým se daří díky schopnostem umělé inteligence. Navzdory výkyvům v alokacích portfolia může pečlivá analýza Druckenmillerova přístupu poskytnout bystrým investorům řadu cenných poznatků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz