Hlavní obsah
Aktuální dění

Mánie kolem Lionela Messiho odvrací pozornost Argentiny od ekonomických problémů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Getty Images

Úspěch Argentinského fotbalového týmu nabízí jihoamerickému národu „iluzi velikosti“.

Článek

Davy lidí v Buenos Aires pravidelně vycházejí do ulic na protest proti ekonomickým problémům Argentiny, ale napínavé fotbalové tažení této země naopak povzbudilo tisíce lidí, kteří očekávají, že jejich hrdina Lionel Messi je dovede ke třetímu triumfu na mistrovství světa.

„Fotbal je naše spása. Všechno kolem nás se zhoršuje, přesto se tento týden všichni radujeme,“ řekl dvaadvacetiletý Portillo, jehož generace ještě nikdy neviděla Argentinu korunovanou mistry světa. V celém hlavním městě je každý centimetr okenní plochy zaplněn národními barvami – blankytně modrou a bílou, zatímco v Kataru tým podpořil jeden z nejhlučnější a nejvášnivějších cestujících kontingentů.

Ulice Argentiny se v úterý proměnily v jednu velkou párty, protože národní tým porazil Chorvatsko pohodlně 3:0 a zajistil této fotbalem poblázněné jihoamerické zemi účast ve finále mistrovství světa.

Jakmile zápas skončil, fanoušci se vyhrnuli do ulic hlavního města Buenos Aires a lidé mávali argentinskými vlajkami z aut, zatímco jiní skákali a zpívali radostí uprostřed moře lidí v dresech národního týmu.

Foto: Zdroj: Getty Images

Již dříve se Buenos Aires v parném letním odpoledni zastavilo, protože fanoušci zaplnili kavárny, restaurace a veřejná prostranství, kde obří obrazovky sledovaly výkony týmu vedeného Lionelem Messim.

„Jsem v naprosté extázi,“ řekl jednatřicetiletý Emiliano Adam, který pracuje v reklamní agentuře a oslavoval v ulicích Buenos Aires, zatímco měl na hlavě vlajku země jako pláštěnku. „Tohle je první zápas, při kterém jsem netrpěl, poprvé jsem si mohl užít zápas od začátku do konce.“

Na pozadí rozvrácené ekonomiky a politické nefunkčnosti leží tíha 46milionového národa na Messiho úzkých ramenou.

A přesto se Argentinci houfně shlukují kolem televizních obrazovek, aby sledovali zápasy týmu, ať už v barech, v domácnostech, nebo dokonce ve „fanouškovské zóně“ v Buenos Aires.

Většina z těchto fanoušků by si v zemi, kde je průměrná mzda 66 500 pesos (390 dolarů), nemohla dovolit koupit lístek do Kataru ani ve snu.

Očekává se, že inflace v Argentině dosáhne v roce končícím v prosinci 100 %. Zvýšila se míra chudoby, což některé donutilo odstěhovat se do zahraničí. Středolevicová peronistická vláda, odříznutá od mezinárodních trhů, vytváří neudržitelné dluhy na nákladných dotačních programech, zatímco stoupenci viceprezidentky Cristiny Fernándezové de Kirchnerové hrozí dalšími protesty poté, co byla minulý týden odsouzena za korupci.

Foto: Zdroj: Getty images

Demonstranti protestují v Buenos Aires proti snižování sociálních dávek

Pokud by se tým stal v neděli v Kataru mistrem světa, podle fanoušků by to dokázalo, že Argentina „je na tom stejně“ jako ostatní země, a dobře by to odráželo to, jak sami sebe vnímají jako národ – „odvážný, cílevědomý a plný utrpení“, jak řekl jeden z příznivců listu Financial Times před sportovním klubem v městské čtvrti Palermo.

Národní hrdost je v sázce také pro Messiho, jediného skutečně mezinárodního hrdinu země. Ve věku 35 let má poslední šanci dokázat, že se může srovnávat se zesnulým Diegem Maradonou, jehož smrt v roce 2020 vrhla stín na Messiho a jeho pravděpodobně vůbec poslední mistrovství světa.

Podle fanoušků musí Messi, aby Maradonu sesadil z pozice nejlepšího argentinského hráče všech dob, dovést tým k poslednímu vítězství stejným způsobem, jakým Maradona dovedl Albiceleste ke slávě na mistrovství světa v roce 1986.

„Diego se na nás dívá z nebe,“ řekl například Messi po vítězném zápase s týmem Holandska. „Tlačí na nás. Doufám, že to tak zůstane až do konce.“

Jednapadesátiletý Julio Roger, vrchní číšník v buenosaireské kavárně Caffé Tabac, kde byl Maradona pravidelným zákazníkem, řekl, že letošní turnaj byl jiný jak kvůli jeho smrti, tak kvůli narůstajícím ekonomickým problémům. Lidé přikládají této události „obrovský význam“, řekl.

„Iluze velikosti se vrátila v plné síle“ i pro ty, kteří se o fotbal nezajímají, řekl Roger. „Jsme ve velmi špatném [ekonomickém] stavu … tohle přináší naději, úlevu.“

Problémy Argentiny by se mohly s pomstou vrátit, až turnaj skončí. Špatné hospodaření prezidenta Alberta Fernándeze, zejména během pandemie koronaviru, vyvolalo hněv obyvatelstva.

Jeho vláda čelí spoustě ekonomických problémů. Devizové kontroly vyhnaly široce používaný černý trh s dolarem na téměř dvojnásobek oficiální úrovně, protože důvěra v peso se vytrácí a rezervy centrální banky jsou nízké.

Zdá se, že náprava tohoto problému byla během měsíc trvajícího mistrovství světa ve fotbale menší prioritou. Minulý měsíc ministryně práce Kelly Olmos řekla, že řešení inflace může počkat a že hlavní prioritou je „vyhrát“ šampionát. Po kritice veřejnosti se Olmosová za své výroky omluvila.

Odsouzení bývalé prezidentky Fernándezové de Kirchnerové mezitím rozdělilo veřejné mínění. Prokurátoři jí vyměřili šestiletý trest odnětí svobody a doživotní zákaz výkonu veřejné funkce na základě obvinění z podvodu. Prohlásila, že je obětí politického pronásledování justiční „popravčí četou“, a vyzvala své příznivce, aby ji bránili.

Foto: Burzovnisvet.cz

Jako viceprezidentka i šéfka Senátu má Kirchnerová právní ochranu a je nepravděpodobné, že by jí hrozilo vězení. Její právo vykonávat veřejnou funkci a ucházet se o ni zůstává zachováno, dokud nebudou vyčerpány všechny možnosti odvolání.

Rozhodnutí federálního soudu se již nyní odráží v napjaté argentinské politice, protože levicová vláda se připravuje na to, že v prezidentských volbách v říjnu příštího roku odrazí výzvu konzervativní opozice.

Roger, který ve finále předpovídá vítězství Argentiny nad Francií 1:0, v kavárně Caffé Tabac prohlásil, že fotbalový triumf bude spíše pro lidi než pro politický establishment.

„Až vyhrajeme, nikdo nepůjde s trofejí do prezidentského paláce,“ řekl.

Zde je přehled pěti bodů, které ukazují dopady vysoké inflace, nejistoty v politice a politických bojů na reálnou ekonomiku Argentiny od poloviny listopadu 2022.

Rostoucí protesty
Protesty, které za prvních osm měsíců roku přerušují veřejnou dopravu, jsou na nejvyšší úrovni od roku 2009, kdy argentinská poradenská společnost Diagnostico Politico začala údaje sledovat. Nepokoje vznikají zejména mezi nejchudšími vrstvami obyvatelstva, které obvykle volí vládnoucí levicovou koalici.

Rostoucí chudoba
V některých nedávných prohlášeních bylo poukazováno na nedávný nárůst extrémní chudoby jako na důvod pro zavedení přísnější cenové kontroly.

Silné odbory
Mocné argentinské odbory zajišťují budoucí zvýšení mezd na úrovni současné inflace nebo nad ní, což ještě více zvyšuje inflační očekávání. Mezi poslední vítěze patří řidiči nákladních automobilů, kteří do srpna obdrží zvýšení platů o 107 %, a drtiči olejnin, kteří se dočkají 98% navýšení.

Inflace versus pracovní místa s výplatou v hotovosti
Neformální zaměstnání nemají odbory, které by vyjednávaly o zvýšení platů, přesto tato práce, která se děje výhradně za hotové, po pandemii koronaviru rekordně vzrostla a podle některých odhadů tvoří polovinu trhu práce. Miliony těchto pracovníků ztrácejí v roce 2022 značnou kupní sílu, což je další z řady let prudkého poklesu.

Inflace versus mzdová pracovní místa
Tradiční placená pracovní místa se také odrazila nad úroveň před pandemií, ale od června 2020, kdy trh práce dosáhl svého dna, více než 80 % přírůstků připadá na odvětví, kde mzdy často ztrácejí proti inflaci, jako je stavebnictví, maloobchod, hotely, restaurace a nemovitosti.

„Pomíjivé a věčné“
Navzdory velkým vášním, které fotbal vzbuzuje, zůstává podle spisovatele Ariela Schera jen hrou.

„Fotbal přináší individuální i kolektivní radost, ale ta je pomíjivá, neodstraňuje ostatní problémy existence,“ řekl agentuře AFP Scher, univerzitní učitel a fotbalový odborník.

„Je to jako když naše dítě složí zkoušku: máme radost, ale účty to nezaplatí.“ Síla fotbalu spočívá v tom, že „nám dává možnost štěstí, které je pomíjivé i věčné,“ dodal Scher. „Žádné problémy nevyřeší ani neodstraní, ale zároveň nás, byť jen nakrátko, oslní něčím, co v nás zanechá trvalou vzpomínku.“

V listopadovém průzkumu veřejného mínění více než tři čtvrtiny Argentinců uvedly, že štěstí země na mistrovství světa bude mít vliv na morálku lidí.Přibližně 32 procent respondentů dokonce uvedlo, že si myslí, že výsledek ovlivní příští prezidentské volby, které se uskuteční za deset měsíců.

Politolog Raul Aragon se takové myšlence vysmál.

Bez ohledu na to, jak nedělní finále dopadne, „se společenská nálada vrátí k tomu, co bylo předtím. A žádná politická síla by z případného vítězství nemohla těžit“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz