Hlavní obsah
Finance

Měli byste koupit kryptoměnu Ripple (XRP), dokud je pod 0,60 USD?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Coinmarketcap.com

Osud této kryptoměny určují právní bitvy, expanze na trhu a strategické kroky

Článek

Kryptoměna XRP (XRP), známá jako Ripple, dosáhla v polovině července důležitého právního vítězství. Cenový graf této digitální měny během několika hodin prudce vzrostl z 0,47 USD na 0,84 USD.

Od té doby však nadšení investorů opadlo. Dnes se Ripple obchoduje za pouhých 0,52 dolaru za token. Objem obchodování v posledních týdnech také dramaticky poklesl.

Je blednoucí graf Ripplu známkou dlouhodobé slabosti, nebo je dobré si pár tokenů levně pořídit?

Nedávná historie

Červencová pozitivní korekce ceny byla výsledkem právního rozhodnutí v soudním sporu, který v prosinci 2020 podala Komise pro cenné papíry (SEC). Soudkyně amerického okresního soudu Analisa Torresová se několik měsíců zabývala důkazy, než vydala konečné rozhodnutí, které bylo považováno za částečné vítězství Ripple Labs - organizace, která spravuje blockchainovou síť Ripple a token XRP.

Zásadní je, že verdikt byl natolik vstřícný k Ripplu, že americké kryptoměnové burzy opět umožnily nákup a prodej tokenu. SEC argumentovala, že Ripple by měl být považován za cenný papír, a nikoli za měnu, což by jej zařadilo do působnosti agentury a obchody s Ripplem by podléhaly stejným požadavkům a omezením jako akcie nebo dluhopisy.

Soudkyně Torresová však nesouhlasilA se dvěma ze tří stížností SEC. Jednu žádost povolila postoupit k plnému soudnímu řízení. Soudkyně Torresová v podstatě rozhodla, že Ripple by měl být považován za cenný papír pouze v rukou institucionálních investorů, a nikoli v případě, že se jedná o „méně sofistikované“ investory.

Proč velký skok Ripplu nevydržel dlouho

Kryptoměny tedy krátce stoupaly, ale pak se ustálily na sestupné dráze. Mnozí investoři doufali - dokonce očekávali - jednoznačnější výsledek.

Rozsudek navíc jasně ukázal, že tím soudní řízení nekončí. Proti všem třem rozsudkům je možné se odvolat a nebylo by překvapením, kdyby se kola soudní mašinérie v příštích letech roztočila až k Nejvyššímu soudu.

Komise pro cenné papíry a burzy již podala žádost o odvolání s odůvodněním, že tento případ je pro sektor kryptoinvestování mimořádně důležitý, a proto si zaslouží co nejhlubší právní přezkum. Agentura tvrdí, že případ nebyl v současném stavu uzavřen. Toto podání urychlilo pokles ceny tokenu XRP.

Co čeká Ripple a XRP

Žaloba SEC stále trvá a nemyslím si, že v dohledné době zcela zmizí. Konečný, nezvratný výsledek tohoto případu, který skončí odvoláním, by měl ovlivnit dlouhodobý rámec vládní politiky v oblasti kryptoměn.

Zdá se, že soudkyně Torresová ve svém posudku podporuje rozdělení kryptosektoru na dva tábory - mince podobné cenným papírům, které by měly vytvářet hodnotu jako akcie, a mince podobné měnám, které se používají jako obchodní nástroje. Ripple zatím spadá do druhé skupiny a pohání síť pro digitální platby.

Cenový graf XRP by měl zůstat klidný, dokud nebude záležitost tak či onak zcela vyřešena.

Pozitivní je, že americké kryptoměnové burzy opět bez problémů umožňují lidem obchodovat s tímto tokenem, aniž by vyvolaly právní bouři. Už jen toto zlepšení by mělo tokenu umožnit, aby se časem přiblížil skutečným obchodním vyhlídkám Ripplu.

Zdá se, že tato platební síť je připravena stát se gigantem mezinárodních převodů peněz. Síť posílila svůj přístup na jihokorejský trh a spustila stablecoin založený na dolarech, který bude sloužit jako oficiální měna. Tyto projekty jsou staré méně než šest týdnů a byly oznámeny po verdiktu Komise pro cenné papíry a burzy.

Proč by nízká cena Ripplu mohla být důvodem ke vstupu do hry?

Nevím, jestli jste si toho všimli, ale XRP je ve skutečnosti jedním z největších hráčů na trhu s kryptoměnami. S tržní kapitalizací 27,4 miliardy dolarů má dnes pátou největší tržní stopu. Nepočítáme-li stablecoiny s pevnou hodnotou, je Ripple na třetím místě, hned za Bitcoinem a Ethereem.

Nemluvím tu o nějakém zapomenutelném malém altcoinu, ale o současném gigantu v odvětví se silným managementem a potenciálně převratnými obchodními plány. Nezapomeňte, že případ SEC pravděpodobně ovlivní, jak budou lidé, investoři, společnosti a vlády po celém světě dlouhodobě zacházet s kryptoaktivy. Jinými slovy, budoucnost společnosti Ripple ovlivní i trhy s Ethereem a Bitcoinem.

Zdá se, že token je připraven získat hodnotu v dlouhodobém horizontu, ať se děje cokoli. Dokonce i drakonický zvrat událostí by ponechal Ripple Labs otevřený pro podnikání ve více než 190 zemích, které nejsou jmenovány USA.

Proto si myslím, že je dobrý nápad pořídit si pár tokenů XRP, dokud jsou levné. Po všech vzestupech a pádech v poslední době je cena Ripplu těsně pod svým tříletým průměrem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz