Hlavní obsah
Finance

Může se cena bitcoinu do konce roku 2023 skutečně zdvojnásobit na 60 000 dolarů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Ústředním bodem tohoto cenového modelu je několik klíčových hypotéz.

Článek

Kryptotrh je v napjatém očekávání od června, kdy největší světový správce aktiv BlackRock zveřejnil své plány požádat o vytvoření spotového burzovně obchodovaného fondu (ETF) na bitcoiny. Šum se jen zvýšil, když podobné záměry odhalilo dalších šest finančních institucí. Všeobecně se očekává, že spuštění nových bitcoinových ETF by mohlo Bitcoin posunout přes hranici 30 000 USD, protože na trh s kryptoměnami se tlačí nové peníze investorů.

Nedávná prognóza společnosti CryptoQuant, která se zabývá analýzou blockchainu, dokonce naznačuje, že by Bitcoin mohl vystřelit nad 50 000 dolarů a zpochybnit svou historicky nejvyšší hodnotu 68 790 dolarů. Zpráva dokonce uvažuje o výstupu na 73 000 USD, což odpovídá přibližně 1 bilionu USD růstu tržní kapitalizace Bitcoinu. Vzhledem k mimořádným číslům, o nichž se diskutuje, stojí za to prozkoumat proveditelnost tohoto scénáře bystrým okem.

Nejvýznamnějším předpokladem je, že finanční instituce vytvářející nové spotové produkty ETF na bitcoin budou prosazovat alokaci alespoň 1 % portfolia svých klientů na bitcoin. Toto číslo poskytuje odhad nových financí, které by mohly na trh s kryptoměnami přitéct po schválení ETF.

Dohromady mají instituce s nevyřízenými žádostmi o ETF ve správě aktiva v hodnotě 15,6 bilionu dolarů. Vyčleněním 1 % z této částky získáme částku 156 miliard dolarů, což je hrubý odhad finančního potenciálu, který by mohl být okamžitě nasměrován do Bitcoinu. Tím však příběh nekončí.

Teorie také uvažuje o multiplikačním efektu, kdy další prostředky honící se za omezenou nabídkou tokenů povedou k vyšším cenám, které zase přilákají další prostředky, čímž způsobí další růst cen, a tak dále. Při přezkoumání minulých období býčího trhu s bitcoiny a pozorování toho, jak v těchto obdobích prudce vzrostla tržní kapitalizace bitcoinu, lze poměr multiplikačního efektu vypočítat mezi 3 a 6 body. Ze základní hodnoty 156 miliard USD by se přidělením tohoto multiplikátoru pro určení dolní a horní hranice mohla celková tržní kapitalizace Bitcoinu zvýšit ze 465 miliard USD na 930 miliard USD.

Pro zjištění platnosti těchto čísel je klíčové pochopit celkovou velikost trhu s kryptoměnami. V současné době činí celková tržní kapitalizace Bitcoinu přibližně 560 miliard USD, zatímco celý trh s kryptoměnami má hodnotu mírně přes 1 bilion USD, takže Bitcoin je zodpovědný za více než polovinu celkové hodnoty trhu s kryptoměnami. Tato hodnota, označovaná jako faktor dominance Bitcoinu, v předchozích třech letech oscilovala mezi 0,40 a 0,55, přičemž v současnosti činí 0,52.

Potvrzení, že hodnota Bitcoinu se zdvojnásobí, znamená stejně tak, že investoři přesměrují prostředky i do jiných kryptoaktiv, čímž se udrží poměr mezi Bitcoinem a ostatními tokeny na zhruba stejné úrovni. V opačném případě by faktor dominance Bitcoinu vyletěl mimo dosah.

Pro další kontext je zajímavé porovnat Bitcoin s hodnotou nadnárodních korporací. Pokud by tržní kapitalizace Bitcoinu skutečně nabobtnala o 1 bilion dolarů, proměnila by se v aktivum v hodnotě 1,55 bilionu dolarů. V současné době má hodnotu vyšší než 1 bilion USD pouze několik vybraných společností na celém světě. Tvrzení, že Bitcoin by měl mít větší hodnotu než Amazon (1,35 bilionu dolarů), NVIDIA (1,06 bilionu dolarů), Meta (820 miliard dolarů) nebo Tesla (725 miliard dolarů), potvrzuje přesvědčení, že hodnotu Bitcoinu by měly překonat pouze Apple (2,7 bilionu dolarů) a Microsoft (2,5 bilionu dolarů).

Přestože je perspektivní spuštění nového spotového ETF na bitcoiny slibným vývojem, je třeba zpochybnit některé předpoklady, z nichž vycházejí modely oceňování bitcoinů. Část diskurzu, předpokládající, že ETF by mohl vést k dvojnásobnému nárůstu ceny Bitcoinu, se zdá být příliš nadějná. Je také třeba připomenout, že investiční produkty spojené s Bitcoinem, jako je Grayscale Bitcoin Trust s aktivy ve výši 17,6 miliardy USD a ProShares Bitcoin Strategy ETF s aktivy ve výši 1 miliardy USD, již existují. Z toho vyplývá, že již existují alternativy k přímým investicím do Bitcoinu.

Příliv nového institucionálního financování by však měl cenu Bitcoinu zvýšit a posunout tuto kryptoměnu dále do hlavního proudu. Tato zvýšená podpora ze strany významných firem z Wall Street by jistě zvýšila lákavost Bitcoinu pro všechny investory a měla by potenciál poslat ceny ještě výše. O budoucnosti Bitcoinu lze nadále spekulovat, ale nadcházející spuštění Bitcoin ETF zanechává na trhu s kryptoměnami lákavé vyhlídky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz