Hlavní obsah
Finance

Na rozdíl od XRP má Solana pro rok 2024 řadu katalyzátorů růstu s vysokou hodnotou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Medium.com

Digitální měna během roku vzrostla o více než 1 000 %

Článek

Když se kalendář přehoupl do roku 2023, došlo ve světě kryptoměn k výraznému otřesu – Solana (SOL) překonala XRP (XRP) a stala se pátou nejhodnotnější kryptoměnou podle tržní kapitalizace. Tento posun v žebříčku byl pro Solanu vyvrcholením působivé série – digitální měna během roku vzrostla o více než 1 000 % a svou pouť zakončila s tržní hodnotou výrazně vyšší než XRP.

Jako faktory, které pravděpodobně přispěly k jejímu poklesu a následně k vzestupu Solany, byly označeny problémy, s nimiž se XRP potýká. Bývalý miláček kryptotrhu v současnosti čelí soudnímu sporu s Komisí pro cenné papíry (SEC). Zdá se, že tento právní propletenec stagnuje v růstu XRP, který bezprostředně nenaznačuje prolomení cenové hladiny 1 USD, dokud nebudou regulační komplikace vyřešeny v jeho prospěch.

Naproti tomu Solana vykazuje odolný růst a nyní se o ní mluví jako o vážném uchazeči, který může sesadit Ethereum, druhou největší kryptoměnu podle tržní kapitalizace. Zdá se, že titul „zabiják Etherea“, který byl Solaně připisován již od roku 2020, se stále pravděpodobněji naplní, vzhledem k tomu, že předstihuje mnoho dalších blockchainových řešení 1. vrstvy, pokud jde o schopnost vytlačit Ethereum.

Kriticky je Solana vychvalována jako efektivnější, rychlejší a levnější alternativa k Ethereu, což jsou vlastnosti, které oslovily množství investorů. Zatímco Ethereum prošlo v roce 2022 složitou technickou transformací nazvanou „The Merge“ s cílem přejít na energeticky efektivní proof-of-stake blockchain, Solana je proof-of-stake blockchainem od svého vzniku. Pokud jde o rychlost zpracování transakcí nebo celkovou propustnost transakcí, Solana zdánlivě disponuje lepší technologií.

V boji o prvenství v kryptoměnách samozřejmě nejde jen o to mít nejlepší technologii. Mezi další klíčové faktory tohoto závodu patří výhoda prvního hráče a síťové efekty. Někteří investoři a pozorovatelé trhu spekulují, že právě tyto aspekty mohou vysvětlovat, proč Solaně trvalo téměř čtyři roky, než dohnala Ethereum. Narativ kolem Solany jako hrozivého vyzyvatele Etherea se nicméně objevil silnější než kdykoli předtím a může se pochlubit podporou vysoce postavených investorů, včetně Cathie Woodové ze společnosti Ark Invest.

Vývoj v rámci ekosystému Solana, který byl předurčen k tomu, aby ještě více podpořil jeho růst, zahrnuje jeho inovativní mobilní krypto strategii. Tato iniciativa byla poprvé oznámena v létě roku 2022 a postupně nabývá na obrysech. Významným milníkem v tomto podniku bylo květnové uvedení vůbec prvního mobilního kryptofonu Saga.

Účelem kryptofonu, který koncipoval a realizoval zkušený tým bývalých inženýrů společnosti Qualcomm, bylo inovovat přístup ke kryptografii zaměřený především na mobilní zařízení. Solana si uvědomuje, že moderní chytré telefony nejsou ze své podstaty navrženy tak, aby podporovaly kryptografické transakce nebo komunikovaly s kryptopeněženkami a nefungujícími tokeny (NFT). Její mobilní krypto strategie si klade za cíl tuto mezeru překlenout a usnadnit uživatelům pohodlné, mobilně orientované krypto transakce.

Další složkou mobilní krypto strategie společnosti Solana je začlenění mobilních plateb. V únoru 2022 Solana spustila Solana Pay, platební protokol založený na blockchainu pro podniky, které chtějí přijímat kryptoměny. Tento přístup se snaží oslovit zákazníky, kteří preferují kryptografické platby, a podniky, které se snaží vyhnout vysokým poplatkům za zpracování kreditních karet. Tato iniciativa prokázala svou použitelnost v reálném světě, když společnost Solana koncem srpna oznámila integraci se službou Shopify.

Zatímco Solana postupně směřuje ke slibné budoucnosti, Ripple Labs – společnost stojící za XRP – se nadále potýká s probíhajícím soudním sporem se SEC. Vedení společnosti Ripple uvedlo, že právní poplatky by mohly činit více než 200 milionů dolarů, protože případ se vleče, možná až do konce roku 2024.

Navzdory současným nepříznivým okolnostem by XRP mohla do roka zažít prudký nárůst ceny. Token již dříve téměř přes noc zdvojnásobil svou cenu, když se loni v létě dočkal významného právního vítězství v soudním sporu proti SEC. Pro současné držitele XRP se tak může ukázat jako výhodné ponechat si své podíly a sledovat, jak se bude scénář vyvíjet.

Z dlouhodobého hlediska se však Solana jeví jako spolehlivější investiční možnost, zejména s ohledem na její pokroky a trajektorii růstu. Okamžik, kdy Solana na konci roku převzala XRP, nesl zásadní poselství – je čas rozpoznat nového nastupujícího lídra na trhu s kryptoměnami. Solana, která povstala z popela bouřlivého kryptografického bojiště, stojí hrdě a objevuje se jako nový uchazeč, na kterého je třeba dávat pozor.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz