Hlavní obsah

Nejen Coca-Cola je dividendová akcie, kterou byste neměli ignorovat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Co se týče dividendových akcií, společnost Coca-Cola je vzorem konzistentnosti, neboť zvyšuje dividendu již 62 let po sobě.

Článek

Důsledné zvyšování dividend, výnos 3,1 % a obchodní model odolný vůči recesi z ní činí jednu z nejbezpečnějších pasivních akcií. Možná však existuje ještě lepší dividendový král, kterého lze nyní koupit.

Společnost Target (TGT) zaznamenala od svého propadu na tříleté minimum na začátku října 2023 docela slušný comeback. V poslední době však akcie ochladly a za poslední tři měsíce klesly o 13 %. Zde se dozvíte, proč Target ještě není z nejhoršího venku, proč by tato dividendová akcie mohla zůstat pod tlakem a proč se ji nakonec vyplatí koupit právě teď.

Cílová hodnota dosáhla v roce 2021 historického maxima, protože výdaje na zboží prudce vzrostly během nejhorší pandemie COVID-19. Investice společnosti Target do vyzvedávání zboží po městě a elektronického obchodování pomohly společnosti ve fiskálním roce 2021 dosáhnout historicky nejvyššího zisku ve výši 6,95 miliardy USD, a to i přes problémy s nákupy v obchodech.

Společnost Target však přecenila vývoj poptávky, zejména u diskrečního zboží. Aby maloobchodníci uspěli, musí efektivně řídit zásoby a prezentovat sortiment, který u zákazníků rezonuje. Příliš malé zásoby mohou způsobit, že tržby zůstanou na stole, zatímco příliš velké zásoby nebo představení nesprávných produktů mohou ovlivnit zisky.

Společnost Target snížila své zásoby z 12,6 miliardy USD v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2023 na 11,7 miliardy USD v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2024. Její zásoby dosáhly ve třetím čtvrtletí fiskálního roku 2022 historického maxima 17,1 miliardy USD a nyní jsou oproti této úrovni nižší o 26 %.

Kombinace výrazných slev (zejména prostřednictvím věrnostního programu Target Circle) a zeštíhlení provozu pomohla společnosti Target snížit její zásoby. Toto úsilí se vyplatilo, protože provozní marže společnosti Target za posledních 12 měsíců se zlepšila na 5,3 % - oproti 3,5 % před rokem.

V rámci hovoru k výsledkům společnosti Target za první čtvrtletí fiskálního roku 2024 hovořil finanční a provozní ředitel Michael Fiddelke o zlepšení stavu zásob a poznamenal, že tržby nyní za posledních pět let předstihly růst zásob:

Když se podíváme zpět na první čtvrtletí roku 2019, celkové zásoby se za těchto pět let zvýšily asi o 30 %, zatímco tržby v právě skončeném čtvrtletí byly asi o 39 % vyšší než v roce 2019. Vzhledem k tomu, že tento růst tržeb byl z velké části způsoben nárůstem našich tržeb na prodejnu, je zvýšení obrátky našich zásob něčím, co bychom očekávali a co by mělo být dlouhodobě udržitelné.

Společnost Target odvádí lepší práci při skladování vysokoobjemového zboží. V posledním čtvrtletí snížil míru vyprodání zásob u své první třetiny položek o 4 % ve srovnání se stejným čtvrtletím minulého roku. Udržování vysoce kvalitních zásob a zásobování vysoce žádaných položek bude pro společnost Target rozhodující, aby se její provozní marže vrátila na úroveň 6-7 %, kterou měla před pandemií.

Trhliny v obchodním řetězci

Lepší sladění zásob se spotřebitelskými trendy bylo pro společnost Target krokem správným směrem. Společnost je však stále velmi zranitelná vůči trendům chování spotřebitelů, zejména v oblasti diskrečních nákupů.

Mnoho maloobchodníků zvýšilo ceny, aby vyrovnali inflační tlaky. A po určitou dobu spotřebitelé zvýšení cen z velké části absorbovali. Objevují se však známky toho, že spotřebitelé jsou rozptýleni, jako je rekordně vysoké zadlužení na kreditních kartách, nedostupné bydlení a slabé makroekonomické ukazatele. V úterý ministerstvo obchodu oznámilo slabší než očekávané údaje o maloobchodních tržbách, což naznačuje, že růst HDP by mohl zpomalovat.

Širší zisky akciových trhů byly taženy především růstovými sektory, jako jsou technologie. Mnoho společností zaměřených na spotřebitele však bylo pod tlakem. Silná výkonnost hlavních indexů je poněkud zavádějící. Méně než čtvrtina složek indexu S&P 500 překonává jeho 15% meziroční zisk - což poukazuje na to, že akciový trh je těžký z pohledu horní části.

Mnoho společností, které jsou do značné míry závislé na spotřebitelských výdajích, a nikoli na prodejích mezi podniky (jako je Target), by mohlo i nadále dosahovat horších výsledků než širší trh, dokud se nezlepší základní ukazatele. Z tohoto důvodu stojí Target za zvážení pouze v případě, že máte dlouhodobý časový horizont.

Rekordní výplata společnosti Target

Investoři naštěstí dostávají značnou pobídku k tomu, aby si společnost Target v tomto náročném období udrželi. Dne 12. června společnost Target oznámila zvýšení čtvrtletní dividendy o 1,8 % - výplata se tak zvýšila na 1,12 USD na akcii, tj. 4,48 USD ročně. Jedná se o 53. zvýšení dividendy v řadě a 228. vyplacenou dividendu v řadě.

S forwardovým výnosem 3,1 % a historií zvyšování dividend je dividenda společnosti Target klíčovou součástí investiční teze. Výplatní poměr společnosti Target činí 49 %, což je pro cyklickou společnost zdravá úroveň.

U akcií Target se vyplatí být trpělivý

Společnost Target nemůže nijak napravit makroekonomické ukazatele, ale může provést interní zlepšení nezbytná k přípravě na dlouhodobě slabé spotřebitelské výdaje. Zdá se, že společnost Target je na správné cestě, ale někteří investoři možná raději zaujmou k akciím Target vyčkávací přístup, aby se ujistili, že její obrat je skutečný.

Vysoký dividendový výnos a poměr ceny k zisku (P/E) pouhých 16 však z Targetu činí smysluplný zdroj pasivního příjmu a dobrou hodnotu - zejména ve srovnání s indexem S&P 500, jehož poměr P/E vzrostl na více než 28.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz