Hlavní obsah
Finance

Nejlepší sázka společnosti AMD na umělou inteligenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Na vývoji systémů umělé inteligence, včetně čipů, které emulují výpočetní prostředí, se pracuje dlouho.

Článek

Humbuk kolem umělé inteligence (AI) je skutečný. Nehledě na růst cen akcií je zřejmé, že technologičtí giganti se předhánějí v nasazování velkého množství polovodičových výpočetních systémů AI do svých datových center, aby uvolnili sílu nových průlomových objevů - ztělesněných generativním chatbotem AI ChatGPT. Zdá se, že v příštích čtvrtletích a letech se bude hrát o desítky miliard dolarů z prodeje čipů.

Společnost Advanced Micro Devices (AMD) se sama předhání ve snaze přijít s návrhy čipových systémů s umělou inteligencí, aby získala část tohoto nového trhu, kterému v současnosti dominuje společnost Nvidia. A společnost AMD má další vstupní bod na trh s umělou inteligencí díky transformační akvizici uskutečněné v loňském roce.

Než se výkonný grafický procesor Nvidia zapojí do datového centra, aby zvládl práci s umělou inteligencí, musí být vyroben. A než se vyrobí, musí se navrhnout a otestovat.

Nelze dostatečně zdůraznit, že fáze návrhu a testování je nesmírně důležitá. Chyby v návrhu čipu mohou být nákladné a mohou se vyšplhat na osmi- až devítimístnou částku ve zbytečných výdajích, nemluvě o zpoždění ve výrobě.

Proto je emulace důležitá. Velmi zjednodušeně řečeno, hardwarová a systémová emulace je proces napodobování funkčnosti návrhu čipu pomocí jiného programovatelného speciálního čipu v polovi-ruálním (softwarovém) testovacím prostředí. Tyto účelové čipy používané při emulaci jsou často pole programovatelných hradlových polí (FPGA).

Na začátku roku 2022 získala společnost AMD největší samostatnou společnost Xilinx, která se zabývala výrobou FPGA. Tato transakce proměnila staré AMD - společnost, která se zaměřovala na trh s osobními počítači a po desetiletí sváděla obousměrný boj s Intelem - ve velmoc v oblasti podnikových počítačů.

Rok po převzetí společnosti Xilinx společnost AMD oznámila, že její čipy pro datová centra a vestavné čipy (převážně FPGA) tvořily v prvním čtvrtletí roku 2023 o něco více než polovinu jejích celkových tržeb.

V tomto vloženém segmentu se nacházejí emulační čipy. Vzhledem k tomu, že systémy umělé inteligence způsobily, že složitost výpočetního hardwaru prudce vzrostla, potřebují výrobci čipů, výrobci zařízení pro datová centra a provozovatelé datových center a cloudové infrastruktury před zahájením výroby emulovat své návrhy pomocí FPGA od společnosti AMD.

Tyto obvody FPGA jsou naprogramovány (proto ta část zkratky FPGA "programovatelné") tak, aby se chovaly jako konečné obvody, které budou vyrobeny, a používají se k zajištění toho, aby se čipy AI chovaly tak, jak je zamýšleno, a aby byl hardware systému AI před instalací odladěn.

Mnozí investoři očekávají, že společnost AMD vytvoří konkurenci pro špičkové grafické procesory Nvidia. Někteří se domnívají, že čipy AMD, jako je výpočetní akcelerátor MI300 Instinct, to mohou dokázat, ačkoli AMD je v tomto oddělení outsiderem.

Její čipy jsou sice výkonné, ale AMD nemá vlastní software a knihovnu pro trénink AI, kterou má Nvidia, natož předplatné cloudového softwaru pro trénink AI (Nvidia DGX Cloud změnil pravidla hry, když byl oznámen na začátku tohoto roku).

FPGA jsou však také velkou sázkou na umělou inteligenci a stále se jim od investorské komunity nedostává příliš velké lásky. Připojení společnosti Xilinx přetvořilo segment vestavěných zařízení společnosti AMD v rychle rostoucí hvězdu, která v minulém čtvrtletí dosáhla tržeb přes 1,5 miliardy dolarů.

Nedávno byla oznámena nová generace FPGA Versal Premium VP1902, která v podstatě zdvojnásobuje možnosti předchozí generace Xilinx. AMD uvádí, že tyto FPGA jsou připraveny zvládnout návrh a emulaci nejpokročilejších čipů a systémů umělé inteligence a plně se integrují se třemi nejlepšími poskytovateli softwaru pro návrh čipů: Synopsys, Cadence Design Systems a Mentor (vlastněný společností Siemens).

Kromě generativní umělé inteligence a emulace datových center se tyto FPGA používají v nesčetných dalších aplikacích umělé inteligence - včetně počítačů pro automobilový průmysl, automatizace výroby a infrastruktury komunikačních sítí.

S tím, jak se trh s umělou inteligencí rozhořívá, roste i výhled Wall Street na společnost AMD. Zisky se v posledních čtvrtletích propadly kvůli rozsáhlému poklesu na trhu s polovodiči, ale pro druhou polovinu roku 2023 a rok 2024 to vypadá nadějně. Akcie společnosti se nyní obchodují za více než 27násobek očekávaného zisku v roce 2024.

Po velkém růstu v posledních měsících to možná není zrovna nejvhodnější polovodičová akcie k nákupu, ale na AMD nezapomínejte. Z humbuků kolem umělé inteligence vytěží hodně, a to jedinečným způsobem, kterému mnozí investoři ještě plně nerozumějí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz