Hlavní obsah
Internet a technologie

Některé společnosti již nahrazují pracovníky pomocí ChatGPT – a to i přes varování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Takřka na sklonku minulého roku 2022 se objevil revoluční nástroj pro umělou inteligenci – ChatGPT.

Článek

A netrvalo to ani pár dní, co zahltil celý internet – od Twitteru, přes reklamní e-maily, rozpoutal etické debaty ve školách a redakcích, pronikl do diskusí u běžných rodinných večeří atd. Nástroj je nepřehlédnutelný a zjevně se již vplétá do důležitých obchodních rozhodnutí nejen u velkých amerických společností. Měli byste se bát pomalu i vy?

Někteří vedoucí pracovníci z prostředí amerických firem, kteří již ChatGPT používají, udávají, že zbrusu nový nástroj používají z různých důvodů, včetně 66 % pro psaní kódu, 58 % pro psaní textů a tvorbu obsahu, 57 % pro zákaznickou podporu a 52 % pro shrnutí schůzek a další dokumenty.

V procesu náboru zaměstnanců 77 % společností, které ChatGPT používají, uvádí, že jej používají k psaní popisů pracovních pozic, 66 % k přípravě požadavků na pohovor a 65 % k odpovědím na žádosti o zaměstnání.

ChatGPT nicméně stále má své mouchy a problémy

Ačkoli se zdá, že vedoucí představitelé podniků jsou potenciálem ChatGPT nadšeni, celá záležitost samozřejmě ani náhodou není zcela bez kritiky, včetně obav týkajících se podvádění a plagiátorství, rasismu a sexismu, přesnosti a celkových otázek ohledně způsobu, jakým byla inovativní technologie vycvičena. Ian Bogost z The Atlantic varoval, že by se s ním mělo zacházet jako s hračkou, nikoliv jako s nástrojem, a technologický redaktor New York Times Kevin Roose uvedl, že nová verze umělé inteligence vyhledávače Bing společnosti Microsoft poháněná OpenAI ChatGPT v něm po dvouhodinovém rozhovoru, v němž zněla nevázaně a poněkud depresivně, zanechala pocit hlubokého znepokojení – nebo možná i dokonce strachu.

Generální ředitel OpenAI Sam Altman již dříve varoval, že na ChatGPT by se nemělo spoléhat v ničem důležitém, a v nedávné sérii tweetů vyjádřil obavy z nebezpečí, která technologie A.I. představuje – a z iterací, které budou následovat – a uvedl, že se obává, jak nás budou lidé budoucnosti vnímat.

Pojďme se na to podívat trochu filozoficky…

Burzovní analytik David Škvára, jenž je redaktorem tohoto webu, má na celou věc podobně rozpolcený názor:

Abych uvedl kontext celého vyjádření – AI mě zatraceně baví, a poslední týdny a měsíce se doslova každý den nořím do průzkumu nových a nových projektů, které v této oblasti vznikají. Snad ještě více mě fascinuje právě ta matematická rovnice; všechno se vyvíjí naprosto exponenciální rychlostí. Pokud něco AI dnes neumí ani vzdáleně, neznamená to, že to bude umět nejdříve za rok, dva nebo tři. Klidně to může umět už za týden nebo měsíc. To je možná na první pohled zanedbatelný detail, v dlouhodobém úhlu pohledu to ale znamená předzvěst hotové technologické revoluce. Pojďme ale ještě o něco dále …

Osobně bych nebyl až tak radikální, abych se zcela ztotožnil s prohlášením výše – ChatGPT je už dnes více než jen obyčejná hračka – ale opravdu – nakonec byste ho měli používat s rezervou, data po něm kontrolovat, ověřovat a celkově nenechávat výsledky jen a jen na něm. Už i u nás v České republice kolem sebe stále více slyším a vidím lidi, kteří se na nástroj obracejí se všelijakými úkoly menší i větší náročnosti – a následně výsledky použijí v magické formuli CTRL+C následované klávesou CTRL+V. Jasně, usnadnili si práci – ale za výsledek bych ruku do ohně rozhodně nedal.

Na konci dne je to přesně takto – o osobní odpovědnosti každého z nás. Někteří z vás se dnes už možná bojí, zda nebude nějak omezena jejich práce. Ale podívejte se na to realisticky – nebudeme si tady mazat med kolem pusy. Je už docela 100% jisté, že dřív nebo později půjde do velké míry eliminovat různé mechanické práce – i v rámci tvorby obsahu, překladu apod. Na druhou stranu bude ještě někdo opravdu hodně dlouho sedět „u pomyslného stroje“. Kontrola kvality tady samozřejmě bude pořád třeba – už ji ale možná nebude muset provádět celý tým, ale bude stačit jeden jediný člověk.

Chcete-li se dozvědět jako první o novinkách na trhu, zaregistrujte se k odběru našeho Ranního Burziána zde.

Kterým profesím dnes nejvíce hrozí nahrazení ze strany umělé inteligence?

Práce v technických oborech (kodéři, programátoři, softwaroví inženýři, datoví analytici)

Kódování a počítačové programování jsou žádané dovednosti, ale je možné, že ChatGPT a podobné nástroje umělé inteligence v blízké budoucnosti zaplní některé z těchto mezer.

Technické profese, jako jsou vývojáři softwaru, weboví vývojáři, počítačoví programátoři, kodéři a datoví vědci, jsou „docela přístupné“ technologiím AI, které „vytlačí více jejich práce“, řekl Madgavkar.

To proto, že umělá inteligence, jako je ChatGPT, umí relativně přesně počítat čísla.

Pokročilé technologie, jako je ChatGPT, mohou ve skutečnosti vytvářet kód rychleji než lidé, což znamená, že práci lze dokončit s menším počtem zaměstnanců.

Práce v médiích (reklama, tvorba obsahu, technické psaní, žurnalistika)

Podle odborníků může ChatGPT a podobné formy umělé inteligence ovlivnit pracovní místa v médiích, včetně těch, která se týkají reklamy, technického psaní, žurnalistiky a jakékoli jiné činnosti, která zahrnuje tvorbu obsahu. Je to proto, že AI je schopna dobře číst, psát a rozumět textovým datům, tedy minimálně v angličtině.

Práce v právním odvětví (právní asistenti)

Stejně jako v médiích, i v právním odvětví mají asistenti a právní asistenti za úkol zpracovávat velké množství informací, syntetizovat je a následně zpracovat v podobě právního spisu nebo stanoviska.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz