Hlavní obsah
Finance

Nervozita, stres, panika. Jak se vyhnout emocionálnímu investování v době války a vysoké inflace?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Aktivní sledování portfolia je důležité pro orientaci v měnících se vlnách finančních trhů. Pro individuální investory je také nezbytné zvládat behaviorální impulsy emočních nákupů a prodejů, které mohou vznikat při sledování vzestupů a poklesů trhu.

Článek

Zdá se, že investoři mají skutečně talent vrhat se do investic na vrcholech trhů a prodávat na jejich dnech, protože není neobvyklé, že se zapletou do mediálního humbuku nebo strachu, nakupují investice na vrcholech a prodávají během údolí cyklu.

Jak se mohou investoři orientovat na volatilních trzích a zároveň si udržet rovnoměrný přístup a diverzifikovat portfolio pro dosažení nejlepších celkových výnosů ve všech typech tržního prostředí? Klíčem je pochopit motivaci emočního investování a vyhnout se euforickým i depresivním investičním pastem, které mohou vést ke špatnému rozhodování.

Chování investorů

Chování investorů je předmětem mnoha studií a řada teorií se snaží vysvětlit lítost nebo přehnanou reakci, kterou kupující a prodávající často zažívají, když jde o peníze. Skutečnost je taková, že psychika investora může v době stresu převážit nad racionálním uvažováním, ať už je tento stres důsledkem euforie nebo paniky. Zaujmout racionální a realistický přístup k investování – v době, která se zdá být krátká pro využití euforie nebo obávaného vývoje na trhu – je nezbytné.

Neprofesionální investor obvykle vkládá těžce vydělané peníze do investic za účelem získání výnosu. Přesto občas vidí, že jejich investice ztrácejí hodnotu v důsledku vývoje na trhu. Ztráty mohou vyvolat stres a pochybnosti. To znamená, že mnozí investoři mají relativně nízkou toleranci k riziku, pokud jde o investování, protože ztráta peněz je bolestivá.

Mnoho lidí má tendenci ztotožňovat svou hodnotu s příjmem, nebo si myslí, že sociální média v dnešní době vyvíjejí na lidi tlak, aby to vypadalo, že se jim daří lépe, než se jim daří. A kvůli tomu se lidé cítí špatně.

Na riziko však lze pohlížet jako na vodítko pro investování a chování investorů. Investoři, kteří vstupují do investic se základním povědomím o souvisejících rizicích, mohou do značné míry zmírnit emoce spojené s investováním. Jinými slovy, problémy způsobené emocionálním investováním se mohou objevit, když investoři vidí neidentifikovaná nebo vyšší rizika, než původně předpokládali.

Býčí vs. medvědí trhy

Foto: Burzovnisvet.cz

Býčí trhy jsou období, kdy trhy neúnavně a někdy i nevybíravě rostou. Když býk zuří a nálada investorů se stává všeobecně bujará, mohou investoři vidět tržní příležitosti nebo se dozvědět o investicích od jiných – například ze zpráv, od přátel, spolupracovníků nebo rodiny, což je může přimět k vyzkoušení nových příležitostí. Nadšení může investora vést k tomu, že se pokusí získat zisky z investic, které se objevují v důsledku býčích tržních podmínek.

Stejně tak, když investoři čtou zprávy o špatné ekonomice nebo slyší zprávy o volatilním nebo negativním období na trhu, může strach o jejich investice podnítit prodej. Medvědí trhy vždy číhají za rohem a přicházejí s mnoha vlastními výhradami, které může být pro investory důležité sledovat a pochopit. Na rozdíl od býčího trhu mohou někdy finanční trhy vykazovat klesající trend po mnoho měsíců nebo dokonce let.

Často se medvědí trhy vyvíjejí z prostředí rostoucích úrokových sazeb, které mohou podnítit obchodování s rizikem a přechod od rizikovějších investic, jako jsou akcie, k nízkorizikovým spořicím produktům. Medvědí trhy mohou být obtížně zvládnutelné, když investoři vidí, že jejich akciové podíly ztrácejí hodnotu, zatímco bezpečné přístavy se stávají lákavějšími díky svým rostoucím výnosům. V těchto obdobích může být těžké rozhodnout se mezi nákupem akcií na tržním minimu nebo nákupem do hotovosti a úročených produktů.

Špatné načasování

Emocionální investování je často špatným načasováním trhu. Sledování médií může být dobrým způsobem, jak zjistit, kdy se vyvíjí býčí nebo medvědí trh, protože denní zprávy z akciového trhu se opírají o aktivitu probíhající v průběhu dne, což může občas vyvolat rozruch u investorů. Zprávy v médiích však mohou být také zastaralé, krátkodobé nebo dokonce nesmyslné a založené na fámách.

Nakonec jsou jednotliví investoři zodpovědní za svá vlastní obchodní rozhodnutí, a proto musí být opatrní, když se snaží načasovat tržní příležitosti na základě nejnovějších titulků. Použití racionálního a realistického myšlení k pochopení toho, kdy se investice může nacházet ve vývojovém cyklu, je klíčem k vyhodnocení zajímavých příležitostí a odolání špatným investičním nápadům. Reakce na nejnovější aktuální zprávy je pravděpodobně známkou toho, že rozhodnutí jsou řízena spíše emocemi než racionálním uvažováním.

Teorie prověřená časem

Foto: Burzovnisvet.cz

Představa, že mnoho účastníků trhu nakupuje na vrcholu a prodává na dně, byla prokázána historickou analýzou peněžních toků. Analýza peněžních toků se zabývá čistým tokem finančních prostředků do podílových fondů a často ukazuje, že v době, kdy trhy dosahují vrcholů nebo údolí, je nákup nebo prodej nejvyšší.

Tržní anomálie, jako je krize, mohou být užitečnými časovými obdobími pro pozorování. Během finanční krize v letech 2007-2008 investoři stahovali peníze z trhu a toky peněz do podílových fondů se dostaly do záporných hodnot. Čistý odliv prostředků z fondů dosáhl vrcholu na dně trhu a jak je pro dna trhů typické, prodej vytvořil nadměrně diskontované investice, které se nakonec staly základem bodu obratu a dalšího vzestupu trhu směrem vzhůru.

Strategie, jak se zbavit emocí při investování

Dva z nejoblíbenějších přístupů k investování – průměrování dolarových nákladů a diverzifikace – mohou investiční rozhodnutí částečně zbavit dohadů a snížit riziko špatného načasování v důsledku emotivního investování. Jedním z nejefektivnějších je průměrování investovaného kapitálu.

Průměrování dolarových nákladů je strategie, při níž se v pravidelných, předem stanovených intervalech investují stejné částky dolarů (nebo jiné měny). Tuto strategii lze realizovat za jakéhokoli stavu trhu. Na trhu s klesajícím trendem investoři nakupují akcie za stále nižší ceny. Při rostoucím trendu přinášejí akcie dříve držené v portfoliu kapitálové zisky, a protože dolarová investice je pevně daná, při vyšší ceně akcií se nakupuje méně akcií.

Klíčem ke strategii zprůměrování dolarových nákladů je udržení kurzu. Nastavte strategii a nemanipulujte s ní, pokud nedojde k zásadní změně, která by si vyžádala revizi a změnu vyvážení stanoveného kurzu.

Diverzifikace, což je proces nákupu řady investic namísto jednoho nebo dvou cenných papírů, může také pomoci snížit emocionální reakci na volatilitu trhu. Vždyť v historii existuje jen několik málo případů, kdy se všechny trhy pohybovaly shodně, a diverzifikace poskytovala jen malou ochranu. V běžných tržních cyklech poskytuje použití strategie diverzifikace prvek ochrany, protože ztráty některých investic jsou kompenzovány zisky jiných.

Diverzifikace portfolia může mít mnoho podob, například investování do různých odvětví, různých zeměpisných oblastí, různých typů investic, a dokonce i zajištění pomocí alternativních investic, jako jsou nemovitosti a soukromý kapitál. Pro každou z těchto investičních skupin existují charakteristické tržní podmínky, takže portfolio složené ze všech těchto různých typů investic by mělo poskytovat ochranu v různých tržních podmínkách.

Proč jsou emoce tak důležité pro psychologii trhu?

Foto: Burzovnisvet.cz

Mnozí investoři jsou emocionální a reaktivní a strach a chamtivost jsou v této oblasti silnými hráči. Pokud jde o lidi a peníze, strach a chamtivost mohou být silnými motivy.

Jak lze změřit úroveň strachu nebo chamtivosti na akciovém trhu?

Existuje několik ukazatelů nálady na trhu, ale dva z nich konkrétně reprezentují emoce strachu nebo chamtivosti. Například index VIX společnosti Cboe měří implicitní úroveň strachu nebo chamtivosti na trhu tím, že se dívá na změny volatility indexu S&P 500. Index VIX se používá k měření strachu nebo chamtivosti na trhu. Dalším dobrým nástrojem je index CNN Fear & Greed, který měří denní, týdenní, měsíční a roční změny strachu a chamtivosti. Používá se jako kontrariánský ukazatel, který zkoumá sedm různých faktorů, aby zjistil, jak velký strach a chamtivost na trhu panují, a hodnotí náladu investorů na stupnici od 0 do 100 bodů.

Jaké jsou některé obchodní strategie pro udržení emocí na uzdě?

Mít investiční plán a držet se ho je nejlepším postupem, jak se vyhnout působení emocí při obchodování. Pasivní indexové investování, diverzifikace a průměrování dolarových nákladů jsou poměrně snadné způsoby, jak si zachovat objektivitu.

Závěrečná poznámka

Investování bez emocí se snáze řekne, než udělá, ale existuje několik důležitých úvah, které mohou individuálnímu investorovi zabránit v honbě za marnými zisky nebo v přeprodávání v panice. Důležitým základem pro racionální rozhodování může být pochopení vlastní tolerance k riziku a rizikovosti investic. Zásadní je také aktivní porozumění trhům a tomu, jaké síly jsou hnací silou býčích a medvědích trendů.

Celkově lze říci, že ačkoli existují období, kdy může být aktivní a emotivní investování výhodné, údaje ukazují, že dodržování dobře definované investiční strategie a setrvání v kurzu při volatilitě trhu často vede k nejlepším dlouhodobým výnosům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz