Hlavní obsah
Internet a technologie

Pokud se bude umělé inteligenci dařit, bude se dařit i Microsoftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Unsplash

Před našima očima se tato softwarová velmoc mění ve specialistu na umělou inteligenci.

Článek

Jaký rozdíl je v kalendářním roce. V roce 2022 ztratily akcie Microsoftu (MSFT) téměř 30 % své hodnoty na základě obav, že nedostatek dodávek bude brzdit technologické společnosti všech tvarů a velikostí. Rok 2023 je zatím výrazně odlišný a akcie od začátku roku vzrostly o zhruba 40 %.

Jedním z hlavních důvodů - ne-li tím hlavním - je hluboké a přímé zapojení společnosti do umělé inteligence (AI).

Síla budoucnosti

Nejvýraznějším oštěpem v arzenálu umělé inteligence společnosti Microsoft je OpenAI, vývojář stojící za velmi populární aplikací ChatGPT. Ačkoli OpenAI není majetkem Microsoftu a funguje jako nezávislý subjekt, technologický gigant je významným investorem. Na investici ve výši 1 miliardy dolarů v roce 2019 navázal Microsoft dalšími výdaji v roce 2021 a na začátku letošního roku.

Podle dohody mezi oběma společnostmi funguje OpenAI výhradně na partnerské cloudové platformě Azure a její řešení (jako ChatGPT) jsou a budou i nadále nasazována v řadě produktů společnosti Microsoft. Ta již pro klienty cloudové služby nasadila novou verzi svého vyhledávače Bing s podporou ChatGPT a službu Azure OpenAI.

Přijetí jeho produktu bylo nepřekvapivě rychlé; Microsoft nedávno oznámil, že na konci třetího fiskálního čtvrtletí roku 2023 měl Azure OpenAI více než 2 500 zákazníků. To je desetinásobek počtu, který byl zaznamenán jen o jedno čtvrtletí dříve. Denní počet instalací aplikace Bing mezitím od spuštění verze poháněné ChatGPT vzrostl čtyřnásobně.

Služba Bing vždy výrazně zaostávala za stálým lídrem v oblasti vyhledávání, základním vyhledávačem Google společnosti Alphabet. Pokud bude růst počtu instalací udržitelný, mohl by se jeho podíl na trhu zvýšit natolik, že by Bing možná mohl tuto propast významně zmenšit nebo se dokonce (proboha) přiblížit Googlu na dostřel.

Společnost Microsoft se v průběhu let potýkala s problémy - vzpomínáte si na řadu hudebních přehrávačů Zune, které společnost roky prodávala jako iPod? Většinou však odvádí slušnou práci při určování budoucích trendů a potřeb zákazníků (důkaz A: Azure).

Stejně tak se dlouhodobě věnuje umělé inteligenci. V roce 2019, ještě předtím, než většina z nás slyšela o OpenAI nebo si vyzkoušela ChatGPT, se Microsoft nadšeně rozplýval nad touto technologií.

V blogovém příspěvku, v němž se společnost chlubí původní investicí do OpenAI, cituje svého generálního ředitele Satyu Nadellu: „Umělá inteligence je jednou z nejtransformativnějších technologií naší doby a má potenciál pomoci vyřešit mnoho nejpalčivějších problémů světa.“

Microsoft není Červený kříž ani organizace Habitat for Humanity. Jeho skutečným cílem je samozřejmě vydělat hromadu peněz tím, že se stane předním hráčem v oblasti umělé inteligence, nikoliv zlepšit osud lidstva zdarma. Takové vznešené řeči však prozrazují, o co jde; technologický operátor má s ChatGPT a jakýmikoli budoucími technologiemi umělé inteligence, které jeho partner vymyslí a zapojí do služeb Microsoftu, vysoké ambice.

Řeka příjmů společnosti Microsoft

Dalším důvodem, proč je společnost Microsoft tak orientovaná na budoucnost, je to, že pohled dozadu není nutně přitažlivý. Segment osobních počítačů společnosti, který zahrnuje prodeje originálních výrobců zařízení (OEM) se systémem Windows a zařízení, jako je herní konzole Xbox, zaznamenal v posledním vykázaném čtvrtletí meziroční pokles o 9 %. To bylo způsobeno poklesem tržeb za zařízení (jako je Xbox) a prodeje OEM systému Windows; obě podkategorie poklesly přibližně o 30 %.

Tyto poklesy byly obzvláště nápadné ve světle ostatních obchodních linií společnosti, které většinou pokračovaly v silném růstu. Přitom celkový růst tržeb a ziskovosti byl nejen povzbudivý, ale celková čísla také překonala průměrné odhady analytiků.

Z toho všeho můžeme vyvodit dva závěry: (1) Microsoftu se stále daří dostatečně dobře na to, aby mohl i nadále vkládat prostředky do žhavých novinek, jako je umělá inteligence, a (2) jeho výkonnost se několikrát snížila, což stačí na to, aby se inspiroval novými produkty nebo řadami služeb. Vzhledem k tomu, že Microsoft chytře umisťuje AI jako technologii, která pomáhá čerpat větší příjmy ze stávajících produktů, může se dříve než později stát důležitým motorem růstu.

Rychle a zběsile

Říkám to proto, že k zavádění umělé inteligence dochází rychleji, než vám ChatGPT napíše dvoustránkovou esej o Abrahamu Lincolnovi. Cituji jeden z mnoha optimistických odhadů: Next Move Strategy Consulting předpovídá, že trh s umělou inteligencí poroste od nynějška do roku 2030 více než dvanáctinásobným tempem a jeho odhadovaná hodnota 142 miliard dolarů se v posledním roce vyšplhá na více než 1,8 bilionu dolarů.

Do té doby by měl být chytrý Microsoft se svou rozšiřující se sadou aplikací a služeb s umělou inteligencí dobře zakotvený a plnit obrovské kbelíky těmito penězi. Budoucnost technologie AI je jasná, a pokud Microsoft udrží současné tempo investic a podpory, jeho vyhlídky vypadají pozitivně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz