Hlavní obsah
Finance

Přelomový okamžik ve světě digitálních plateb. Visa a Mastercard přijaly technologii blockchain

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Unsplash

Vzhledem k převratné povaze technologie blockchain by se dalo odpustit, že tradiční hráči v oblasti platebního styku budou mít z nové platební metody velké obavy – a možná budou vůči ní dokonce bojovat.

Článek

Dva největší platební řetězce na světě, Visa (V) a Mastercard (MA), však technologii blockchainu přijaly a implementovaly ji do několika svých produktů a služeb. Rovněž přislíbily, že budou pokračovat v inovacích i v souvislosti s touto technologií. Například společnost Mastercard má nejméně 89 blockchainových patentů.

Technologie blockchain v mnoha ohledech zvyšuje konkurenci pro tyto velké tradiční hráče v oblasti platebního styku. To je však klíčový důvod, proč je přijetí této technologie pro Visa i Mastercard chytrou dlouhodobou strategií.

Chcete-li se dozvědět jako první o novinkách na trhu, zaregistrujte se k odběru našeho Ranního Burziána zde.

Blockchain to umí lépe

Konkurenci nechte na chvíli stranou. Vedoucí pracovníci společností Visa a Mastercard se neobávají pouze ztráty budoucího podílu na trhu ve prospěch konkurence založené na blockchainu. Obávají se také zaostávání v oblasti technologií, které je v platebním byznysu obzvlášť důležité udržet na špičce.

Spousta lidí v hodnotu kryptoměn nevěří, ale vynalézavost technologie blockchain nelze popřít. Ve své podstatě je blockchain distribuovaná účetní kniha informací, kterou je velmi obtížné změnit, což ji činí velmi bezpečnou. Proto tato technologie nabízí alternativní, vysoce bezpečnou platební metodu v reálném čase, která umožňuje stranám převádět peníze v kteroukoli denní či noční dobu, pokud mají přístup k internetu.

V roce 2018 společnost Visa uvedla na trh nástroj pro vzájemné platby mezi podniky s názvem B2B Connect, který odstraňuje prostředníky v přeshraničních platbách a umožňuje podnikům zasílat platby přímo do partnerských bank bezproblémovým a transparentním způsobem. Služba byla vyvinuta s pomocí blockchainové společnosti Chain. Služba B2B Connect je nyní dostupná ve více než 100 zemích a teritoriích.

Různé patenty společností Visa a Mastercard ukazují, že hledají způsoby, jak využít technologii blockchain k většímu zabezpečení platebního procesu. Například jeden z patentů podaných společností Mastercard se nazývá „Method And System For Payment Card Verification Via Blockchain“, který by využíval veřejný blockchain k bezpečnému zachycení a ověření informací o držiteli karty. To by podvodníkům ztížilo krádež informací o lidech.

Rozšiřování sítě

Společnosti Visa a Mastercard si dokázaly vybudovat neuvěřitelně silný systém, které je obtížné replikovat, protože mají tak rozsáhlé sítě, které umožňují platby po celém světě. To účinně vytváří síťový efekt: S tím, jak platební systémy rostou a získávají stále více uživatelů, stávají se stále atraktivnějšími a nakonec se stanou tak velkými, že obchodníci a banky, které se připojí pozdě, nemají zdánlivě jinou možnost než se připojit. Velké sítě jsou pro Visa a Mastercard výhodné nejen proto, že získávají více uživatelů, ale také proto, že tyto společnosti inkasují poplatky z každé transakce, kterou zprostředkují. Více uživatelů znamená více transakcí a více transakcí znamená více poplatků.

Vzhledem k tomu nemusí Visa a Mastercard věřit v Bitcoin ani věnovat velkou pozornost tomu, jakou má token v současné době hodnotu. Mohou však vycházet z rozumného předpokladu, že lidé budou i nadále používat kryptoměny a stablecoiny k pohybu peněz, a dokonce i k nákupu zboží a služeb. Pokud tito zpracovatelé plateb mohou přivést na své konto nový tok peněz, je to pro ně velká výhra.

Není to tak dávno, co společnost Visa uvedla na trh debetní kartu spojenou s kryptoměnami, která spotřebitelům umožňuje propojit jejich kryptoměnové účty s kartou Visa. Spotřebitelé pak mohou tyto karty používat u 80 milionů obchodníků po celém světě. Programy pro kryptokarty má i společnost Mastercard.

Spotřebitelé ve skutečnosti neposílají své kryptoměny přímo obchodníkům pomocí těchto karet. Společnosti Visa a Mastercard spíše pomáhají převádět kryptoměny spotřebitelů na fiat měny, které lze následně prostřednictvím karet utratit. Stejně jako u všech karet v jakékoli platební síti jsou s každým nákupem nebo přetažením spojeny poplatky.

Pro Visa a Mastercard je to opravdu chytrý způsob, jak zachytit tok peněz v rámci kryptoměnového ekosystému a přenést je na své konto. Zatím je to úspěšná strategie: Na začátku loňského roku Visa oznámila, že transakce na jejích kartách spojených s kryptoměnami dosáhly 2,5 miliardy dolarů.

Sklon k blockchainu dává smysl

Odborníci na platby ve společnostech Visa a Mastercard pravděpodobně poměrně rychle pochopili inovaci technologie blockchain. Začleněním blockchainu do svých vlastních systémů mají tito platební giganti příležitost zrychlit transakce, učinit je bezproblémovějšími a bezpečnějšími.

Společnosti Visa a Mastercard tuto strategii použily již v minulosti při jiných narušeních platebního systému. Je to jeden z důvodů, proč jsou obě tyto společnosti tak velké a úspěšné, jak jsou dnes.

Co je to vlastně ten Blockchain?

Blockchain je distribuovaná databáze nebo účetní kniha, která je sdílena mezi uzly počítačové sítě. Jako databáze uchovává blockchain informace v elektronické podobě v digitálním formátu. Blokové řetězce jsou nejznámější pro svou klíčovou roli v systémech kryptoměn, jako je Bitcoin, pro udržování bezpečného a decentralizovaného záznamu transakcí. Inovace u blockchainu spočívá v tom, že zaručuje věrnost a bezpečnost záznamu dat a vytváří důvěru bez potřeby důvěryhodné třetí strany.

Jedním z klíčových rozdílů mezi typickou databází a blockchainem je způsob strukturování dat. Blockchain shromažďuje informace ve skupinách, tzv. blocích, které obsahují soubory informací. Bloky mají určitou úložnou kapacitu a po zaplnění se uzavřou a propojí s dříve zaplněným blokem, čímž vytvoří řetězec dat známý jako blockchain. Všechny nové informace, které následují po tomto čerstvě přidaném bloku, jsou sestaveny do nově vytvořeného bloku, který se po zaplnění rovněž přidá do řetězce.

Databáze obvykle strukturuje svá data do tabulek, zatímco blockchain, jak napovídá jeho název, strukturuje svá data do kusů (bloků), které jsou spojeny dohromady. Tato datová struktura ze své podstaty vytváří nevratnou časovou osu dat, pokud je implementována decentralizovaně. Když je blok naplněn, je pevně zakotven a stává se součástí této časové osy. Každému bloku v řetězci je při jeho přidání do řetězce přiděleno přesné časové razítko.

„Blockchain se stává nedílnou součástí našich životů, ať už kryptoměnám věříme, nebo ne, a špičkové společnosti si to uvědomují. Inovace jsou důležité zejména pro odvětví fintech, když společnost nezachytí trend, často na to doplatí. Společnosti Visa a Mastercard to vědí a je jen otázkou času, kdy se k nim přidají i ostatní.“ Michal Kmeť, Burzovnísvět.cz

Pokud si chcete nastudovat pojmy nejen ze světa kryptoměn, určitě navštivte naši kategorii Škola Burziána zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz