Hlavní obsah
Finance

Proč by zítřek mohl být pro akciový trh významným dnem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Květnová zpráva o pracovních místech vyjde v pátek ráno.

Článek

Jedním z nejvýznamnějších, ne-li největším krátkodobým tématem trhu je, zda Federální rezervní systém na svém příštím zasedání 13. a 14. června zvýší svou základní úrokovou sazbu pro jednodenní půjčky, tzv. sazbu federálních fondů.

V tuto chvíli není jasné, co Fed udělá. Ještě před několika týdny si většina investorů myslela, že Fed možná skončil se svou agresivní kampaní zvyšování úrokových sazeb, v jejímž rámci za něco málo přes rok zvýšil sazbu federálních fondů z nuly na současných více než 5 %. Nyní se však zdá, že většina investorů se domnívá, že další zvýšení sazeb by mohlo přijít na červnovém zasedání Fedu.

Přesto bude další krok Fedu pravděpodobně ovlivněn nadcházejícími ekonomickými údaji a jeden z těchto klíčových údajů bude zveřejněn zítra. Pro akciový trh by to mohl být významný den. Zde je důvod.

Květnová zpráva o pracovních místech

Dvěma běžnými předstihovými ukazateli inflace jsou index spotřebitelských cen (CPI), který sleduje ceny tržního koše spotřebního zboží, a trh práce. V posledních letech byly spotřebitelské ceny vysoké a nezaměstnanost nízká. Mnozí odborníci se domnívají, že silný trh práce umožnil spotřebitelům utrácet právě přes vyšší ceny, což vedlo k tomu, že se inflace táhla déle, než se očekávalo.

V letošním roce se však růst spotřebitelských cen začal zpomalovat, což naznačuje, že inflace zpomaluje, i když je stále daleko od 2% cíle Fedu. Zajímavé však je, že trh práce se příliš nepohnul.

V zápise z květnového zasedání Fedu se uvádí: „Účastníci obecně vyjádřili nejistotu ohledně toho, jak velké zpřísnění politiky může být vhodné.“ V zápisu se také uvádí, že „… bude zapotřebí určitého zmírnění podmínek na trhu práce, aby se agregátní nabídka a agregátní poptávka dostaly do lepší rovnováhy a časem se snížily inflační tlaky.“.

Pokud tedy v ideálním případě trh práce vykáže jasné známky zmírnění a index spotřebitelských cen bude mít nadále klesající tendenci, může mít Fed důkaz, který potřebuje k ukončení kampaně zvyšování sazeb, která je podle mnoha ekonomů a analytiků již připravena přivést americkou ekonomiku do recese.

V tuto chvíli se domnívám, že zpráva o pracovních místech může být důležitější než index spotřebitelských cen. Index spotřebitelských cen letos soustavně klesá a služba Nowcasting Federální rezervní banky v Clevelandu očekává, že index spotřebitelských cen skončil v květnu meziročně o 4,12 % výše, což by znamenalo další pokles oproti dubnu.

Podle odhadů společnosti Refinitiv však americká ekonomika v květnu vytvořila 195 000 nových pracovních míst a nezaměstnanost zůstala na úrovni 3,5 %. To je sice pomalejší růst počtu pracovních míst, ale stále to naznačuje pružný trh práce, což by mohlo být pro Fed problémem.

Jak se připravit na zítřek

Domnívám se, že pokud bude míra nezaměstnanosti o něco vyšší než 3,5 %, trh může považovat červnovou pauzu Fedu ve snižování sazeb za pravděpodobnější, což může v pátek rozhýbat akciový trh. Myslím, že to bude záviset také na údajích ze zprávy, která ukáže, jak to bylo s růstem mezd v květnu, což nám také může hodně napovědět o aktuálním stavu trhu práce.

Nikdy bych však investorům nedoporučoval, aby se snažili časovat trh, protože nikdy není jasné, jak si investoři vyloží určitá data. Pokud například v květnu vyskočí míra nezaměstnanosti, investoři se mohou vyděsit příliš rychlého zpomalení ekonomiky a domnělé blížící se recese, což by mohlo poslat akcie dolů.

Uvědomit si, co se může stát zítra, je však polovina úspěchu. To umožní investorům nepropadat panice, pokud dojde k velkému pohybu na jednu či druhou stranu. V ideálním případě byste měli vlastnit akcie, o jejichž správnosti jste dlouhodobě přesvědčeni a které dokáží úspěšně procházet různými prostředími, což vám pomůže zachovat klid, když jsou trhy volatilní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz