Hlavní obsah

Proč je Amazon tak důležitým hráčem na scéně AI?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Shutterstock

Tato společnost má za sebou historii, kdy ze svých investic profitovala.

Článek

Investoři se v současné době vrhají na akcie umělé inteligence (AI), protože tato technologie má potenciál zvýšit efektivitu podniků a dokonce změnit některá odvětví. Jde o to identifikovat vítěze zítřka již dnes, abyste mohli vstoupit včas a těžit z budoucího růstu. Očekává se, že trh s umělou inteligencí do konce desetiletí přesáhne 1 bilion dolarů, takže příležitosti pro společnosti a investory mohou být obrovské.

Dobrou zprávou je, že mnoho společností bude díky AI pravděpodobně prosperovat, což by mělo zvýšit jejich zisky a nakonec i ceny akcií. Jedna společnost má však obzvláště dobré předpoklady k tomu, aby z ní potenciálně těžila více než kterákoli jiná. Je to člen elitní skupiny technologických akcií, které se přezdívá „Sedm statečných“, což je odkaz na western z roku 1960.

Předpovídám, že tato akcie bude v dlouhodobém horizontu největším vítězem boomu umělé inteligence. Pojďme se blíže podívat na hráče, který by mohl zabodovat ve vašem portfoliu.

Lídr v oblasti elektronického obchodování a cloud computingu

Když se řekne umělá inteligence, možná se vám okamžitě vybaví výrobci čipů, kteří tyto platformy pohánějí. Mnoho z nich je skvělými kupci a pravděpodobně se jim bude dařit jak v blízkém, tak i v dlouhodobém horizontu. Ale společnost, od které očekávám největší výhru, využívá AI ke zlepšení vlastních operací a prodává nástroje AI ostatním. Mluvím o společnosti Amazon (AMZN), která je mocná v oblasti elektronického obchodu a cloud computingu.

Amazon postupem času vybudoval rozsáhlou síť pro realizaci dodávek a v dřívějších fázích pandemie dokonce zdvojnásobil její velikost, aby uspokojil poptávku po základních a běžných produktech. Společnost využívá umělou inteligenci různými způsoby, aby dosáhla efektivity a uspokojila zákazníka.

Například robotický tým společnosti Amazon vytváří základní modely AI, které mají zvládat logistické problémy v jejích zařízeních. Společnost již využívá AI pro úkoly, jako je určování nejrychlejších doručovacích tras - a to pomáhá snižovat náklady na obsluhu.

Pokud nakupujete na Amazonu, pravděpodobně znáte další snahu Amazonu v oblasti umělé inteligence – využití AI k tomu, aby vám předkládala návrhy produktů na základě vaší nákupní historie.

To je jen několik příkladů, které by měly společnosti časem pomoci snížit náklady a zvýšit zisk. Amazon tedy může z aplikace umělé inteligence do své činnosti přímo profitovat.

Čipy AWS a čipy Nvidia

To ale není všechno. Amazon Web Services (AWS), cloud computingová divize společnosti a největší tahoun zisku, prodává svým zákazníkům produkty a nástroje s umělou inteligencí. AWS nabízí své vlastní inovace, jako jsou tréninkové a inferenční čipy pro klienty, kteří si uvědomují náklady, a také produkty a služby AI od předních výrobců čipů, jako je Nvidia.

AWS má pro každého něco. Patří sem základy, jako je výpočetní technika pro zákazníky, kteří mají zájem o spuštění vlastních velkých jazykových modelů (LLM), až po plně spravované služby, které zákazníkům umožňují přizpůsobit již existující LLM od špičkových poskytovatelů.

A konečně, Amazon se zabývá i aplikacemi, přičemž jeho cílem je vytvářet generativní aplikace AI ve všech spotřebitelských firmách společnosti. Příkladem může být nový nákupní asistent Rufus s umělou inteligencí nebo nástroje, které pomáhají inzerentům při navrhování kampaní.

Postavení Amazonu jako přední světové společnosti poskytující cloudové služby mu dává významnou výhodu: obrovské publikum. Je nepravděpodobné, že by zákazníci šli s projekty AI jinam, když už AWS používají. Vzhledem k široké nabídce produktů a služeb společnosti AWS je pravděpodobné, že zákazníci zde najdou to, co potřebují.

Dosavadní výsledky a růst

Společnost Amazon má za sebou prokazatelný růst zisků spolu s růstem návratnosti investovaného kapitálu, což ukazuje, že dlouhodobě investuje moudře.

Společnost také prokázala, že se dokáže rychle zotavit a růst po období potíží. Viděli jsme to v posledních několika letech, kdy vyšší úrokové sazby zatížily zisky, ale Amazon přepracoval svou nákladovou strukturu a vrátil se k růstu zisků.

Společnost Amazon má dobré předpoklady investovat do umělé inteligence a těžit z této transformační technologie dvěma výše uvedenými způsoby, což v budoucnu podnítí zcela nový růstový příběh společnosti. Předpovídám, že Amazon bude největším vítězem potenciální revoluce AI, takže investice do této špičkové akcie by nyní mohla být fantastickým tahem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz