Hlavní obsah

Proč se nám dnes tolik líbí akcie společnosti Disney?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Akcie společnosti Disney letos konečně překonávají trh, ale jejich růst může být teprve na začátku.

Článek

Pro investory do akcií společnosti Walt Disney (DIS) to byl dobrý rok. Akcie dosáhly 52týdenního maxima po únorovém zveřejnění finančních výsledků. V poslední době se akcie stáhly, ale s 26% ziskem od začátku roku snadno překonávají tržní průměry.

Je to vítaná změna. Akcie mediálního giganta ztrácely na index S&P 500 v každém ze tří předchozích let. Existuje několik dobrých důvodů, proč očekávat, že se tato série letos obrátí do kladných čísel. Projděme si některé z důvodů, proč by House of Mouse mohl být právě teď chytrou investicí.

1. Disney+ již není ve ztrátě

Byl to horký start Disney+ po uvedení na trh koncem roku 2019, který pomohl vyhnat akcie na historické maximum na začátku roku 2021. Od té doby akcie tíží právě masivní ztráty prémiové streamovací služby. Segment přímého prodeje společnosti Disney - podnikání, které zahrnuje Disney+, Hulu a ESPN+ - vykázal ve fiskálním roce 2022 provozní deficit ve výši neuvěřitelných 4 miliard dolarů. Její stav se na této frontě dramaticky zlepšuje.

Provozní ztráta segmentu ve výši 138 milionů dolarů v prvním fiskálním čtvrtletí roku 2024 je mnohem lepší než deficit 984 milionů dolarů, který zaznamenal o rok dříve. Generální ředitel Bob Iger očekává, že společnost Disney+ bude zisková v září tohoto roku. Balíčkování, vyšší ceny za úrovně bez reklam a nový prosperující plán podporovaný reklamou pro Disney+ pomohly zvýšit horní hranici příjmů. Na druhé straně pomohlo společnosti Disney snížení nákladů.

2. Připravte se na odraz od kasovního dna

Letošní začátek roku byl pro Disneyho v místních multiplexech klidný, ale na rozdíl od loňského zklamání je slabost roku 2024 záměrná. Disney letos nemá žádný z 24 nejvýdělečnějších domácích filmů v kinech. Jeho jediným letošním výrazným filmem je První věštec, který od své premiéry na začátku tohoto měsíce utržil na vstupném pouhých 18 milionů dolarů.

To vše se ale brzy změní. Do konce tohoto kalendářního roku se téměř každý měsíc objeví nějaký potenciální trhák.

Ne všechny budou devítimístné. Ani nemusí být. Společnost Disney potřebuje jen pár filmů, které budou v roce 2024 úspěšné, aby investoři zapomněli na neuspokojivé výsledky společnosti Disney v roce 2023 v pokladnách kin.

3. Management společnosti si věří

Lídr zábavního průmyslu si vytvořil pozici pro úspěch v bitvě o plné moci, která před třemi týdny skončila ve prospěch společnosti Disney, a udělal spoustu věcí, aby se stal pro akcionáře a dokonce i pro opoziční aktivisty přitažlivějším. Jednou z věcí, kterou představenstvo udělalo na začátku tohoto roku, bylo schválení zpětného odkupu akcií v hodnotě až 3 miliard dolarů. Jedná se o první zpětný odkup akcií společnosti Disney za posledních šest let.

Akcie se nemusí zdát konvenčně levné. Obchodují se za 26násobek letošního cílového zisku Wall Street a 22násobek prognózy analytiků na příští rok. Společnost Disney však nyní vykázala tři po sobě jdoucí čtvrtletí, kdy zrychleně překonávala zisky. Jinak řečeno, Disney zvyšuje svůj náskok před analytiky, kteří snižují ceny, zmenšující se v jeho zpětném zrcátku. Nyní je skvělý čas na odkup akcií, čímž zvýšíte ziskovost na akcii.

4. Dobré hospodaření s penězi

Společnost Disney začíná být obezřetná, co se týče nákladů, a to i mimo snahu o dosažení ziskovosti služby Disney+ během příštích pěti měsíců. Před rokem vzbudila pozornost, když oznámila plány na dosažení ročních úspor ve výši 5,5 miliardy dolarů do konce fiskálního roku 2024. Nyní očekává, že překročí 7,5 miliardy dolarů. Stále však chce utrácet tam, kde je to důležité.

Společnost Disney nedávno oznámila investici ve výši 1,5 miliardy dolarů do tvůrce hry Fortnite, společnosti Epic Games. Výtka vůči společnosti Disney před 30 lety spočívala v tom, že byla především hráčem v oblasti rodinné zábavy. Pro rodiny se staršími dětmi toho moc nenabízela. V roce 1996 ji koupil mediální magnát, který vlastnil televizi ABC i většinový podíl v ESPN. Poté převzala společnosti Marvel, Lucasfilm a 21st Century Fox a v posledních letech produkuje některé z největších hollywoodských filmů. Proč by nechtěla mít strategický podíl v herní společnosti, u níž je 85 % hráčů mladších 35 let?

Navzdory škrtům neměla společnost Disney problém ani s tím, že před několika měsíci oznámila, že během příštích 10 let zdvojnásobí investice do svých zábavních parků, výletních linek a dalších zážitků na 60 milionů dolarů. Jedná se o Disneyho nejodolnější byznys, který vyžaduje aktualizace zábavních parků a lodě zvyšující laťku, aby stále přitahovaly hosty za vyšší ceny.

5. Zlepšení jsou znatelná

Slabá místa v Disneyho strategii se začínají zalátávat. Medvědi rádi hlodají v nákladově náročné ESPN, ale tento byznys právě vykázal v poslední zprávě společnosti Disney překvapivý provozní zisk. Její starší síťové podnikání by mělo letos získat podporu v oblasti reklamy, protože výdaje na politické spoty zaznamenávají před listopadovými volbami nárůst.

Nejen ESPN se učí, jak vyhrát velkou hru. Služba Disney+ zaznamenala v posledním čtvrtletí 9% nárůst průměrných měsíčních příjmů na jeden placený účet. Společnost Disney nejenže koncem loňského roku obnovila výplatu dividend, ale také zvýšila sazbu pololetních výplat o 50 % pro příští výplatu.

Společnost Disney začátkem letošního roku překvapila analytiky ve vzácném případě, kdy nabídla výhled. Vzhledem k tomu, že do sporného výročního shromáždění akcionářů zbývají týdny, není pravděpodobně náhodou, že společnost Disney byla ve svém únorovém hovoru k výsledkům hovornější než obvykle, ale měla co říci působivého. Společnost Disney očekává, že její roční upravený zisk na akcii ve fiskálním roce 2024 stoupne nejméně o 20 % na 4,60 USD nebo lépe. Profesionálové z Wall Street tehdy seděli na 4,27 dolaru na akcii a i nyní zůstává konsensus na 4,40 dolaru na akcii.

Růst přední mediální akcie se skrývá na dohled.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz