Hlavní obsah

Proč Warren Buffett neinvestuje do společnosti Nvidia?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Berkshire Hathaway stále nezískala ani jednu akcii výrobce čipů s umělou inteligencí

Článek

Společnost Nvidia Corporation (NVDA) se v uplynulém desetiletí ukázala jako moudrá investice pro mnohé. Akcie tohoto giganta vyrábějícího grafické procesory (GPU) během tohoto období vzrostly o více než 26 000 %. Fiskální výsledky společnosti Nvidia v letech 2014 až 2024 navíc zaznamenaly složenou roční míru růstu (CAGR) ve výši 31 % a její zisk na akcii (EPS) vyskočil o 50 %.

Významný podíl na tomto nebývalém růstu měla rychlá expanze společnosti Nvidia v oblasti datových center. Tento aspekt činnosti společnosti Nvidia se soustředí na prodej špičkových grafických procesorů, které jsou speciálně uzpůsobeny pro úlohy strojového učení a umělé inteligence (AI). Stejně tak příjmy společnosti Nvidia podpořil stabilní prodej herních grafických procesorů. Hráči však nejsou zdaleka jediným trhem pro tyto GPU. Oblíbené jsou také mezi těžaři kryptoměn.

Kromě toho Nvidia pronikla do odvětví automobilových čipů a zvýšila prodej systémových čipů (SoC) Tegra určených pro použití v různých zařízeních. Navzdory velmi prosperujícímu desetiletí společnosti Nvidia se jeden legendární investor na akciové rallye této společnosti nápadně netrefil. Warren Buffett, často přezdívaný „věštec z Omahy“, nekoupil pro společnost Berkshire Hathaway ani jednu akcii společnosti Nvidia.

Společnost Nvidia v mnoha ohledech odpovídá investiční strategii Warrena Buffetta. Věštec z Omahy je známý tím, že dává přednost společnostem s pevným ekonomickým příkopem. Na trhu s diskrétními grafickými procesory má Nvidia pozoruhodné postavení a podle výzkumné skupiny JPR bude v prvním čtvrtletí roku 2024 ovládat 88% podíl na trhu desktopových grafických procesorů. Společnost TechInsights odhaduje podíl společnosti Nvidia na 98 % současného trhu s GPU pro datová centra.

Buffett také vyhledává společnosti s hrubou marží vyšší než 40 %, což naznačuje značnou cenovou sílu a konkurenční výhodu. Hrubá marže společnosti Nvidia se rozšířila z 59,2 % ve fiskálním roce 2023 na 73,8 % ve fiskálním roce 2024 a poté meziročně získala dalších 13,8 procentního bodu a v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2025 dosáhla 78,4 %.

Další na Buffettově seznamu je společnost, která vynakládá méně než 30 % svého hrubého zisku na výzkum a vývoj (R&D). Jde o strategii, která se vyhýbá agresivním investicím do nových projektů, aby si udržela konkurenční výhodu. Zdá se, že tomuto kritériu vyhovuje i společnost Nvidia, která ve fiskálním roce 2024 vydá na výzkum a vývoj pouze 20 % svého hrubého zisku. V prvním čtvrtletí fiskálního roku 2025 tento poměr dokonce klesl na 13 %.

Výdaje na prodej, všeobecné a administrativní náklady (SG&A) společnosti, která je v Buffettově hledáčku, by neměly přesáhnout 30 % jejího hrubého zisku. Společnost Nvidia vykázala ve fiskálním roce 2024 tento poměr pouze ve výši 6 % a v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2025 ve výši 4 %.

A konečně, Buffett vyhledává společnosti, které nabízejí čistou ziskovou marži ve výši alespoň 20 %: Čistá zisková marže společnosti Nvidia činila ve fiskálním roce 2024 49 % a v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2025 dosáhla 57 %.

Vzhledem k těmto kontrolním bodům se může zdát překvapivé, že Buffett do společnosti Nvidia neinvestoval. Buffett však po celou dobu své investiční kariéry projevoval jasný odklon od technologického sektoru, což vysvětluje svou oblibou evergreenových podniků, které nabízejí předvídatelné výnosy v dlouhodobém horizontu. Jednou investorům doporučil, aby „nikdy neinvestovali do podniku, kterému nerozumí“. Rozluštění činnosti společnosti Nvidia v oblasti výroby čipů může vyžadovat úroveň odborných znalostí, která je pro ty, kdo nemají inženýrské vzdělání, nedostupná.

V minulém desetiletí Buffett projevoval zvýšený zájem o technologické akcie, ale většinou se držel vyspělých blue-chip společností, jako jsou IBM, Oracle, HP a Apple. Snowflake, společnost zabývající se cloudovým ukládáním dat, je příkladem rychle rostoucí technologické společnosti v jeho portfoliu.

Nicméně Buffett v posledních letech svou expozici v technologickém sektoru výrazně snížil: v roce 2017 prodal všechny své akcie IBM, v roce 2019 se vymanil z Oracle a nedávno opustil HP a Snowflake. Dokonce i svou značnou investici do společnosti Apple snížil na polovinu.

Místo toho Buffett v současné době hromadí hotovost a krátkodobé státní dluhopisy, možná připraven na nákupní příležitosti při poklesu trhu. Společnost Berkshire Hathaway uzavřela poslední čtvrtletí s rekordní hotovostí a náhradami ve výši 277 miliard dolarů.

Nákup akcií společnosti Nvidia není v souladu s touto opatrnou strategií. Akcie jsou v současné době vysoce oceněny na úrovni 47násobku budoucích zisků a 25násobku letošních tržeb. Ačkoli tedy Wall Street vkládá do společnosti Nvidia velká očekávání v souvislosti s růstem trhu s umělou inteligencí, jakýkoli náznak zpomalení by mohl vést k prudkému poklesu ocenění společnosti. To nejsou stabilní a předvídatelné výnosy, o které usiluje Berkshire Hathaway.

Investoři tak zvažují, zda se řídit Buffettovým přístupem. Buffett obvykle dává přednost předvídatelným společnostem bohatým na hotovost v oblastech, jako je pojišťovnictví, bankovnictví, železnice, veřejné služby a základní spotřební zboží. Ti, kteří chtějí napodobit tuto konzervativní strategii, by se tedy mohli společnosti Nvidia vyhnout. Pokud však existuje přesvědčení, že trh s umělou inteligencí bude v příštích desetiletích pokračovat v expanzi, lze o expozici ve společnosti Nvidia uvažovat – i když nesplňuje všechna Buffettova kritéria pro dlouhodobou investici.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz