Hlavní obsah
Sport

Průkopník MMA Fedor Emelianenko odchází do důchodu. Kolik si legenda vydělala?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Shutterstock

Emelianenko, kterému je nyní 46 let a je už unaven vší tou dřinou, prohlásil, že po sobotním zápase s Ryanem Baderem ukončí kariéru.

Článek

Jejich souboj o titul šampiona v těžké váze bude poslední cestou do klece pro průkopnického bojovníka, který v době svého vrcholu přitáhl k začínajícímu sportu nespočet milionů fanoušků.

„Moje rodina na mě čekala příliš dlouho,“ řekl Emelianenko prostřednictvím tlumočníka. „Máma mě požádala, abych přestal. Pořád se o mě bojí. Ale je to hlavně mým věkem…. Budu moc rád, když to dokončím. Vůbec nejsem smutný. Už je čas.“

Bader, 39letý šampion Bellatoru v těžké váze, byl vždy ohromen virtuozitou svého skromného soupeře. Emelianenkův úspěch přiživoval oblíbený kuloár mytologie bojových umění, který podněcoval sen, že šampionem se může stát každý, kdo na sobě tvrdě pracuje a naučí se patřičné dovednosti.

„Je to legenda tohoto sportu a je to dobrý člověk,“ řekl Bader. „Zaslouží si to. Vím, že mu lidé budou fandit, a já to chápu. Všichni chceme vidět legendy odcházet na vrcholu.“

Tato 23letá cesta, která začala ještě před sociálními médii, skončí na nejzářivějším pódiu: Bellator bude debutovat na CBS s Emelianenkovým posledním zápasem, který bude rovněž vysílán po celém světě z historického Fora v kalifornském Inglewoodu.

Emelianenko trval na tom, že jeho poslední zápas by měl být proti Baderovi, který Fedora slavně zničil knokautem kombinací dvou úderů po pouhých 35 sekundách jejich prvního setkání, které se odehrálo před čtyřmi lety právě ve Foru. Emelianenko přiznává, že si není jistý, co se stane, až ho naposledy vyzkouší, ale chce to zjistit.

„Tlak, který jsem dříve zvládal, už nezvládám,“ řekl. „Pokud chcete soupeřit na nejvyšší úrovni s mladšími bojovníky, musíte být stoprocentní.“

Emelianěnkovo upřímné přiznání o tlaku je pozoruhodné, protože se zdá, že ho ještě nikdy nic nezastrašilo.

Během prvních sedmi let své kariéry v MMA bojoval převážně v Japonsku za organizaci Pride a vybudoval si renomé díky řadě krutých vítězství. Od roku 2009 pravidelně bojoval ve Spojených státech pro Cokera v promotérských organizacích Strikeforce a Bellator, ale díky tomu, že trénoval a žil ve svém rodném městě 300 mil jižně od Moskvy – a také díky tomu, že v letech 2012 až 2015 odešel do důchodu – zůstal uctívanou, a tak trochu tajemnou postavou.

Emelianenko trvá na tom, že tímto odchodem do důchodu se soutěžením skončil, i když připouští, že bude mít další příležitosti. Především přemýšlel o tom, že by se přidal k zápasníkům smíšených bojových umění, kteří se kvůli velkým výplatám věnují boxu.

„Přemýšlel jsem o tom, jestli to zvládnu jako oni, nebo ne,“ řekl s úsměvem. „Takové myšlenky jsem měl. Ale chci s tím úplně skoncovat.“

Emelianenko by rád ještě uspořádal svůj rozlučkový zápas v Moskvě – možná dokonce na Rudém náměstí, jak o tom kdysi snil Coker -, ale ruská invaze na Ukrajinu mu to znemožnila. Zatímco jeho výkony budou žít online po celá desetiletí, Emelianenko řekl, že je čas věnovat se rodině, svému týmu MMA a svým povinnostem v širší ruské infrastruktuře tohoto sportu.

„Kvůli sportu trávíme tolik času mimo rodinu,“ řekl Emelianenko. „Někdy to prostě zabalíte a je to, zvlášť když máte malé děti a čekají na vás.“

Kolik si legenda MMA vydělala za své profesionální působení v tomto sportu?

A jelikož jsme web o investicích a byznysu, je třeba se podívat také na finanční stránku celé Fedorovy kariéry.

Podle amerického webu Celebrity Net Worth má ruský bojovník v roce 2023 čisté jmění kolem 18 milionů dolarů. Tedy asi 400 milionů korun.

Fedor dlouhá léta úzce spolupracoval se společností M-1 Global, která s ruskou hvězdou dokázala vyjednat spolupořadatelství některých z největších akcí a zápasů, kterých se kdy zúčastnil, což mu zajistilo obrovské příjmy z jeho podniků v ringu nebo kleci.

„Poslední císař“ se pohyboval v oblasti bojových sportů mnoho let a ve svém rodném Rusku působil také jako politik, což přispělo k jeho obrovskému bohatství.

Fedor si během své kariéry ve smíšených bojových uměních připsal několik velkých výplat, přestože nikdy nesoutěžil v oktagonu UFC.

Deník The Sports uvádí, že „Poslední císař“ si za tři své zápasy v Bellatoru, konkrétně proti Ryanu Baderovi v roce 2019 a Chaelu Sonnenovi a Franku Mirovi v roce 2018, odnesl přibližně 300 000 dolarů.

Největší výplatu ve Fedorově dosavadní kariéře představoval výdělek z akce RIZIN, kde si na finále World Grand Prix 2015 údajně vydělal zhruba 2 200 000 dolarů, když porazil Jaideepa Singha.

Bezesporu se jednalo o úžasnou kariéru, která byla i na poměry MMA opravdu, ale opravdu dlouhá. Pokud si nyní někdo zaslouží pořádný odpočinek, je to bezpochyby právě Emelianenko. Byl to totiž právě on, kdo miliony lidí přivedl k fenoménu MMA – ať už jako fanoušky a diváky, nebo jako amatérské i profesionální sportovce. Tento sport mu dluží opravdu hodně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz