Hlavní obsah
Finance

Silně podhodnocené akcie ve výprodeji za ceny, které by neměly uniknout vaší pozornosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Burzovnisvet.cz

Těžké ekonomické klima je skvělou příležitostí pro hodnotové investory. Využijete aktuálních tržních trendů i vy pro svá portfolia?

Článek

Pokles trhu je vždy nejvhodnější dobou pro nákup podhodnocených akcií a v roce 2022 tomu není jinak. Vzhledem k tomu, že index S&P500 klesl od začátku roku o téměř 18 %, měli by investoři využít této příležitosti, která se naskytne jednou za generaci, a pořídit si některé přeprodané akcie dříve, než se soukolí ekonomiky opět roztočí. Mnoho solidních podniků mění v tomto obtížném prostředí majitele s velkými slevami, přičemž vyplašení investoři se stahují do defenzivnějších aktiv.

Některé z těchto podniků však mají robustní základy a zůstanou relevantní i v budoucnu, a to po mnoho let, ne-li desetiletí. Investoři, kteří nakoupí akcie těchto silně zlevněných podniků, budou těmi, kdo budou sklízet ovoce, až se ekonomika nevyhnutelně vrátí do normálu. Nemůže být náhodou, že někteří z nejúspěšnějších a nejuznávanějších investorů jsou kontrariáni, kteří nakupovali, když všichni prodávali.

Samozřejmě nelze předpovědět, kdy trh dosáhne svého dna. Stále může jít dolů. Pokud však chcete držet dlouhodobě, nákup přeprodaných akcií vám zaručeně vynese dividendy a krátkodobé ztráty by vás neměly znepokojovat.

Jak většina prognóz očekává, Federální rezervní systém se příští rok přeorientuje a v roce 2024 obrátí svou měnovou politiku. Následujících pár hluboce podhodnocených akcií je připraveno využít následného býčího trhu.

Netflix (NFLX)

Stejně jako Alphabet, i Netflix (NASDAQ:NFLX) výprodej technologických akcií zasáhl poměrně tvrdě. Společnost musela soutěžit se svými ukazateli z roku 2021, aby uklidnila investory, což vedlo k tomu, že NFLX během šesti měsíců klesla o 73 % pod svůj vrchol. Investoři si však brzy uvědomují, že Netflix si vede mnohem lépe než jeho kolegové. Platforma si udržela většinu svých předplatitelů z pandemické éry a její finanční ukazatele jsou na tom navzdory poklesu mnohem lépe.

Foto: Burzovnisvet.cz

Například ve 4. čtvrtletí 2019 Netflix vykázal tržby ve výši 5,5 miliardy dolarů, které nyní dosahují téměř 8 miliard dolarů a navzdory protivětru stále rostou. Za posledních 12 měsíců se čistý zisk společnosti zvýšil z 1,9 miliardy dolarů na více než 5 miliard dolarů. Počet předplatitelů Netflixu navíc činí 223 milionů, což je nárůst ze 167 milionů. Snad jediným významným ukazatelem společnosti Netflix, který je pod úrovní 4. čtvrtletí 2019, je cena jejích akcií.

Kromě toho Netflix stále snižuje náklady a plánuje zvýšit svou ziskovost prostřednictvím reklam. Zpřísňuje také sdílení hesel, což může časem také zvýšit jeho příjmy. Investoři si tuto příležitost uvědomují a akcie NFLX se od svého letošního minima vyhouply o 72 %. I tak mají tyto akcie ještě další rezervy, protože zůstávají hluboko pod hodnotami z doby před pandemií.

Meta Platforms (META)

Ačkoli je společnost Meta Platforms (NASDAQ:META) mnohými považována za padací nůž kvůli svým velkým investicím do metaverza, investoři se musí podívat hlouběji. Jistě, z metaverza je nadšeno jen pár lidí, ale společnost je mnohem víc než to. Meta vlastní Facebook, Messenger, Instagram a WhatsApp. Ocenění ve výši 295 miliard dolarů nepovažuji za opodstatněné u společnosti, která vlastní tolik populárních platforem.

Projekt metaverza navíc zdaleka není neudržitelný. V roce 2022 Meta zatím vydělala 32 miliard dolarů na provozních ziscích z „rodiny aplikací“, zatímco na Reality Labs vynaložila 9,4 miliardy dolarů. Společnost tedy také zdaleka není ztrátová.

Foto: Burzovnisvet.cz

Kromě toho Meta oznámila propouštění, podobně jako jiné technologické společnosti. To by jí mělo pomoci stabilizovat hospodářský výsledek, dokud se příjmy z reklamy opět nezvýší.

Upstart (UPST)

Půjčková platforma Upstart (NASDAQ:UPST) s umělou inteligencí využívá svůj algoritmus k určení, zda má být žádost o půjčku schválena.

Model umělé inteligence bere v úvahu více než 1 500 proměnných a společnost věří, že je při řízení rizik přesnější než běžně používaný systém FICO. Půjčky Upstart jsou dražší než tradiční půjčky, ale společnost věří, že její platforma v dlouhodobém horizontu ušetří peníze.

Foto: Burzovnisvet.cz

Zákazníci společnosti Upstart jsou obvykle mladší a vzdělanější než běžná populace a společnost věří, že jim její platforma pomůže vybudovat lepší úvěrovou historii.

Upstart je stále mladá společnost. A teprve se ukáže, zda se její platforma dokáže rozšířit. Nicméně dlouhodobá nabídka společnosti Upstart je velmi lákavá.

Pokud se společnosti Upstart podaří úspěšně rozšiřovat uživatelskou základnu a nadále zdokonalovat svůj model umělé inteligence, má potenciál stát se významným hráčem v odvětví půjček.

Advanced Micro Devices (AMD)

Společnost AMD (NASDAQ:AMD) je v letošním roce pod tlakem.

Akcie se oproti svým maximům propadly o téměř 50 % a někteří investoři se obávají o schopnost společnosti konkurovat společnosti Intel (NASDAQ:INTC) na trhu špičkových procesorů.

Přestože existují určité obavy ohledně podnikání společnosti AMD, domnívám se, že akcie jsou skvělou dlouhodobou investicí.

To vyvolává otázku, proč akcie klesají?

Foto: Burzovnisvet.cz

Čtvrtletní výsledky tlumí náladu investorů. Zatímco celkové tržby vzrostly o 29 %, čistý zisk se oproti předchozímu čtvrtletí snížil o 93 %.

Společnost AMD nicméně vykázala dobré výsledky v oblasti datových center a her. Řada procesorů Ryzen je výkonnější než konkurence a nadále tlačí výrobce v oblasti datových center a her.

Nakonec, pokud hledáte investici typu „kup a drž“, bude vám společnost AMD vyhovovat. Společnost těží ze silných sekulárních trendů v polovodičovém průmyslu a věřím, že AMD bude dlouhodobě překonávat Intel. AMD je riziková akcie, ale věřím, že potenciál růstu ospravedlňuje riziko na současných úrovních.

ChargePoint Holdings (CHPT)

Pokud máte rádi trend elektromobility a vše kolem něj, společnost ChargePoint (NYSE:CHPT) se po významné korekci jeví jako podhodnocená. Segment infrastruktury pro nabíjení elektromobilů se pravděpodobně dočká velkých investic v USA a Evropě. Zdá se, že ChargePoint má dobrou pozici, aby z toho těžil po celé desetiletí.

ChargePoint již má vedoucí postavení v Severní Americe a rozšiřuje svou přítomnost v Evropě. V současné době je společnost přítomna v 16 evropských zemích.

Rychlá expanze se promítá do silného růstu tržeb. Za druhé čtvrtletí roku 2022 společnost vykázala meziroční růst o 93 %. Vzhledem k blížící se významné penetraci infrastruktury pro elektromobily se tento růst pravděpodobně udrží i v nadcházejících letech.

Foto: Burzovnisvet.cz

Pokud jde o expanzi marží, je důležité zmínit následující bod – ChargePoint získává příjmy z prodeje hardwaru a předplatného softwaru. S rostoucím počtem prodaných nabíjecích jednotek se budou zvyšovat i pravidelné příjmy z předplatného. To bude mít pozitivní dopad na marži EBITDA. Proto bych se neobával vypalování hotovosti.

Coupang (CPNG)

Mezi podhodnocenými růstovými akciemi v sektoru elektronického obchodování je Coupang (NYSE:CPNG) nejlepší sázkou. Na začátku roku se společnost potýkala s obavami o růst a s nedostatkem hotovosti.

V posledních několika čtvrtletích však došlo k výraznému zlepšení. Není proto překvapením, že akcie CPNG za posledních šest měsíců vykázaly trend růstu o téměř 40 %. Díky faktorům úspor z rozsahu a optimalizace dodavatelského řetězce je pravděpodobné, že zlepšení marží se udrží.

Foto: Burzovnisvet.cz

Mezi pozitiva patří, že společnost Coupang vykázala za 3. čtvrtletí 2022 meziroční nárůst aktivních zákazníků o 7 %. Za stejné období se zvýšil i průměrný příjem na aktivního zákazníka. Společnost Coupang se domnívá, že v rámci Koreje existuje významný trh, který je třeba obsadit. To zajistí stabilní růst aktivních uživatelů.

S hotovostí a ekvivalenty ve výši 2,9 miliardy dolarů má společnost Coupang také předpoklady pro expanzi. Společnost již vstoupila na mezinárodní trhy, jako je Japonsko a Tchaj-wan. To je další katalyzátor dlouhodobého růstu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz