Hlavní obsah
Umění a zábava

Stan Lee, duchovní otec Spider-Mana nebo X-Men, by oslavil 100. narozeniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Shutterstock

Dne 28. prosince 2022 uplynulo už 100 let od narození nejslavnějšího komiksového scenáristy na světě: zesnulého Stana Lee.

Článek

Ze života Stana Lee

Stanley Martin Lieber (později si změnil jméno na Stan Lee) se narodil židovsko-rumunským přistěhovalcům na Manhattanu. Jeho otec byl krejčí a sám Lee si v mládí přivydělával jako roznašeč sendvičů, divadelní uvaděč a úředník, než se začal věnovat psaní. Mezi ně patřily nekrology pro zpravodajskou službu a propagační materiály pro Národní centrum pro tuberkulózu.

V roce 1939 našel práci u Timely – později přejmenované na Atlas Comics a nakonec u Marvelu – jako asistent redakce a poprvé se podílel na prvním vydání Captain America v roce 1941. V tomto čísle si autor osvojil svůj pseudonym a Cap poprvé hodil štítem jako zbraní – což se stalo jeho poznávacím znamením.

Superhrdinové se objevovali již od 30. let 20. století, přičemž vydavatelství DC Comics si vydobylo prvenství vydáváním Batmana, Supermana a Wonder Woman. Na počátku 60. let však tento žánr stagnoval.

V té době byly pro Marvel stěžejní sci-fi a hororové antologie. Pro závěrečné číslo jedné skomírající marvelovské antologie, Amazing (Adult) Fantasy, vymysleli Lee a výtvarník Steve Ditko novou postavu – Spider-Mana. Tato postava měla okamžitý úspěch a pomohla oživit žánr superhrdinů.

Superhrdinové v 60. letech

V roce 1960 přišla společnost DC s nápadem spojit své nejpopulárnější hrdiny a vytvořit po dřívější Justice Society Americkou ligu spravedlnosti. U Marvelu Lee teprve spoluvytvářel postavy jako Hulk, Iron Man a Ant Man, ale do roka od jejich prvního vystoupení je spojil do Avengers.

Tyto iniciativy ukazují, že Lee byl nejen dobrý ve vytváření konceptů, na kterých mohli ostatní stavět. Měl také bystrý nos na podivuhodné nápady, kopíroval to, co dělaly konkurenční společnosti, a hledal nové čtenáře.

Nezapomněl ale ani na již existující katalog postav, které Marvel v té době již měl. Nejprve v roce 1962 přivedl zpět Namora a v roce 1964 oživil Captaina Americu. Znovu také představil postavy Angel a Human Torch z 30. let jako členy X-Men, respektive Fantastic Four.

Lee se u Marvelu rychle vyšvihl z náhradního scénáristy na šéfredaktora, částečně kvůli odchodu tvůrců Kapitána Ameriky Joea Simona a Jacka Kirbyho k DC kvůli nedostatečnému podílu na zisku a snad i proto, že byl bratrancem manželky majitele.

Lee rád vystupoval jako veřejná tvář Marvelu a v šedesátých letech vedl na vysokých školách semináře o komiksech. Do stovek titulů také přidal „Stan’s Soapbox“, rubriku, která umožňovala nejen odpovídat na dopisy čtenářů, ale také prosazovat protirasistickou agendu.

Stan Lee v novém miléniu

Veřejnost si ho spojovala s mnoha postavami, které spoluvytvářel, protože v 80. letech daboval také kreslené filmy o Spider-Manovi a Hulkovi – a později v roce 2000 také videohry Spider-Man.

Zajímavé je, že od roku 2000 až do své smrti v roce 2018 se objevil v nějaké malé roli v téměř každé filmové adaptaci z dílny Marvel Studios.

Lee zemřel 12. listopadu 2018, pouhý měsíc před svými 96. narozeninami, v nemocnici Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles poté, co byl do této nemocnice předtím převezen na urgentní příjem. Lee byl předtím v únoru téhož roku hospitalizován kvůli zápalu plic. Bezprostřední příčinou smrti uvedenou v jeho úmrtním listu byla zástava srdce, jejíž příčinou bylo respirační selhání a městnavé srdeční selhání. Bylo v něm také uvedeno, že trpěl aspirační pneumonií. Jeho tělo bylo zpopelněno a popel byl předán jeho dceři.

Leeho víra a multikulturalismus

Jak jsme už nadnesli výše, Lee toho ve své době udělal také hodně v boji proti rasismu a xenofobii. Přestože byl židovského původu, o víru se příliš nezajímal, ale spíše viděl světové náboženství jako cestu k vyprávění příběhů.

Ačkoli Lee do svých komiksů nevnášel prvky vlastní víry, přál si vytvořit prvního černošského superhrdinu, což vedlo k vytvoření Black Panthera v roce 1966.

Lee se zajímal o zastoupení menšin v žánru a v roce 2000 také pracoval na televizní adaptaci LGBTQ+ superhrdinského románu Hero, než tento projekt zastavilo úmrtí jeho autora v roce 2011. Lee za svou kariéry pomohl v tomto ohledu kultivovat názor milionů a milionů čtenářů komiksů.

Marvel: Továrna na peníze

Produkce z dílny Marvelu dnes spadá pod gigant Walt Disney Company (DIS). Filmový vesmír Marvelu už více než 20 let uchvacuje představivost filmových diváků. Nyní vznikají také seriály, hry a nespočet dalších adaptací. A dolary se sypou po kilech.

Společnost Disney koupila Marvel v roce 2009, čímž si zajistila práva na bohatou říši superhrdinů společnosti Marvel Entertainment. Od té doby je Marvel Cinematic Universe pro společnost Disney dojnou krávou, která vydělává na kasovních tržbách díky velkým titulům, jako jsou „Avengers: Endgame“ a „Black Panther“. Disney+, streamovací platforma společnosti, také sklízí ovoce díky hitům jako „WandaVision“ a „Ms. Marvel“.

Získání Marvelu také do velké míry přispělo k oprášení staré slávy Disneyho ateliérů.

A to se mateřské společnosti Disney, která Marvel koupila v roce 2009 za 4 miliardy dolarů, bohatě vyplatilo.

Od uvedení filmu „Iron Man 2“ v roce 2010 pomohl Marvel společnosti Disney získat v celosvětových pokladnách 22,5 miliardy dolarů. Jen v roce 2022 vynesly filmy „Thor: Láska jako hrom“ a „Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství“ dohromady 1,69 miliardy dolarů.

Společnost Disney zaplatila za koupi Marvelu celkem 4 miliardy dolarů. V roce 2019 CNBC uvedla, že za deset let od koupě vydělalo MCU společnosti Disney v pokladnách kin přes 18 miliard dolarů. Dnes tato čísla budou ještě značně vyšší.

Jen pro představu – pokud se podíváme na žebříček těch nejúspěšnějších superhrdinských filmů v historii, prvních 6 příček drží Marvel a Disney. Na prvním místě je snímek Avengers: Endgame z roku 2019, který v hrubých tržbách přinesl Disneymu neuvěřitelných 2,8 miliardy amerických dolarů.

Chystá se nový dokument o Leeho životě

Společnost Marvel Entertainment tento týden na Twitteru zveřejnila 25sekundové video, v němž potvrdila, že v roce 2023 vyjde dokumentární film o Stanu Lee, který bude vysílat Disney+. Oznámení se shoduje s datem 100. narozenin zesnulého komiksového tvůrce.

V nově zveřejněném videu se můžete podívat na některé menší role Stana Leeho a jeho hostování ve filmu. Oslavnou montáž uzavírá postupné zmenšování, které odhaluje ilustraci všestranně nadaného tvůrce.

Oslavy Leeho stého výročí byly zahájeny začátkem tohoto měsíce prostřednictvím společnosti Genius Brands International, která spustila nový internetový obchod se třemi exkluzivními kolekcemi pod Leeho značkou. Zábavní společnost vlastní práva na jméno, hlas, podobiznu, podpis a licence na duševní vlastnictví týkající se Leeho a je podepsána jako spoluvýkonný producent dokumentárního filmu „Stan Lee“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz