Hlavní obsah
Aktuální dění

Světová banka varuje před úpadkem globální ekonomiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

V uplynulém roce vlády po celém světě oznámily daňové úlevy, dotace a nové zákony ve snaze urychlit investice, bojovat proti změně klimatu a rozšířit počet pracovních sil.

Článek

To by nemuselo stačit.

Světová banka varuje před „ztraceným desetiletím“ pro globální růst, protože válka na Ukrajině, pandemie Covid-19 a vysoká inflace prohlubují stávající strukturální problémy.

Mezinárodní věřitel se sídlem ve Washingtonu tvrdí, že „bude zapotřebí herkulovského kolektivního politického úsilí, aby se růst v příštím desetiletí vrátil na průměr předchozího desetiletí“. Za zvratem v hospodářském pokroku stojí tři hlavní faktory: stárnutí pracovní síly, oslabení investic a zpomalení produktivity.

„Na celém světě dochází ke strukturálnímu zpomalení růstu: Světová banka uvedla, že při současném vývoji se očekává, že globální potenciální tempo růstu – maximální tempo, kterým může ekonomika růst, aniž by došlo k inflaci – klesne ve zbývající části roku 2020 na tříleté minimum.“

V desetiletí 2000-2010 činil potenciální růst 3,5 %. V letech 2011 až 2021 klesl v průměru na 2,6 % ročně a v letech 2022 až 2030 se bude dále snižovat na 2,2 % ročně, uvedla banka. Přibližně polovinu tohoto zpomalení lze přičíst demografickým faktorům.

Nejnovější varovné signály Světové banky ohledně globální ekonomiky přicházejí v souvislosti s přijetím zákona o snížení inflace v USA, který zahrnuje stovky miliard pobídek a finančních prostředků na čistou energii a také zákon o zvýšení investic do polovodičů. V reakci na to Evropská unie zmírňuje svá pravidla pro vládní daňové úlevy a další výhody pro společnosti zabývající se čistými technologiemi.

Velké ekonomiky se mezitím snaží zvýšit počet svých pracovních sil, často navzdory silnému odporu. Ve Francii protestující bouřlivě reagovali na revizi důchodového systému, kterou provedl prezident Emmanuel Macron, zatímco klesající počet obyvatel Číny přiměl tamní místní vlády k nabídce peněžních odměn a delších mateřských dovolených, aby podpořily porodnost.

Dosavadní úsilí může být příliš malé a příliš pozdní. Zpráva Světové banky varuje, že slabý růst by mohl být ještě výraznější, pokud by ve velkých ekonomikách vypukla finanční krize a vyvolala globální recesi. Varování přichází jen několik týdnů poté, co pád banky Silicon Valley vyvolal otřesy v americkém a evropském bankovním sektoru.

Na jarních zasedáních Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, která se budou konat od 10. do 16. dubna ve Washingtonu, D.C., se budou vedle rozkvetlých třešní řešit i otázky týkající se vyhlídek globálního růstu.

Političtí činitelé a představitelé centrálních bank se připojí k ekonomům z celého světa a budou diskutovat o tématech, jako je inflace, dodavatelské řetězce, roztříštěnost globálního obchodu, umělá inteligence a lidský kapitál.

Na začátku tohoto roku Světová banka prudce snížila svou krátkodobou prognózu růstu světové ekonomiky s odkazem na přetrvávající vysokou inflaci, která zvyšuje riziko celosvětové recese. Očekává, že globální růst v roce 2023 zpomalí na 1,7 %. Jiné organizace, například Mezinárodní měnový fond a Petersonův institut pro mezinárodní ekonomiku, washingtonský think tank, očekávají, že růst globálního HDP v roce 2023 vzroste o silnějších 2,9 %.

Není to poprvé, co Světová banka varuje před ztraceným desetiletím. V roce 2021 věřitel uvedl, že pandemie Covid-19 zvýšila vyhlídky kvůli nižšímu obchodu a investicím způsobeným nejistotou ohledně pandemie. Podobná varování vydala i po finanční krizi v roce 2008. Globální růst v letech 2009 až 2018 činil v průměru 2,8 % ročně, zatímco v předchozím desetiletí to bylo 3,5 %.

Světová banka uvádí řadu problémů, které se podílejí na poklesu globálního růstu: slabé investice, pomalý růst produktivity, restriktivní obchodní opatření, jako jsou cla, a přetrvávající negativní dopady – například ztráta vzdělání v důsledku uzavření škol – v důsledku pandemie.

Podle ní by pomohly prorůstové politiky. Podle Světové banky mohou opatření na zvýšení účasti na trhu práce u znevýhodněných pracovníků a žen pomoci zvrátit negativní trend růstu pracovní síly způsobený stárnutím populace a nižší porodností.

Někteří považují prognózu Světové banky o ztraceném desetiletí za příliš pesimistickou. Ekonomka Harvardovy univerzity Karen Dynanová uvedla, že stárnutí populace téměř ve všech částech světa bude brzdou globálního růstu, ale byla optimističtější, pokud jde o zvyšování produktivity a výkonu na pracovníka.

„Očekávám, že mimo demografické vlivy bude produkce na osobu vypadat podobně jako před pandemií,“ řekla.

„Světová banka správně upozorňuje na možnost ztraceného desetiletí v subsaharské Africe, ve Střední Americe, v jižní Asii – strašně moc lidí je ohroženo nebo čelí velmi chmurné situaci,“ řekl Adam Posen, prezident Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomiku.

„Ale z pohledu globálního HDP nebo dokonce globální populace si většina hlavních rozvíjejících se trhů a většina zemí skupiny 20 vede v podstatě dobře,“ řekl pan Posen. Poukázal na ekonomickou odolnost Evropy a rozvíjejících se trhů v posledních letech, a to i přesto, že Federální rezervní systém prudce zvýšil úrokové sazby.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz