Hlavní obsah

Tento gigant v oblasti umělé inteligence právě dosáhl obrovského milníku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: neznámý, Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Zákazníci se k této společnosti hrnou kvůli jejím produktům a službám v oblasti umělé inteligence

Článek

Umělá inteligence (AI) se v posledních letech vyvinula z nejmodernější technologie, která mění pravidla hry v různých odvětvích. Díky tomuto pokroku se optimističtí investoři vrhli na akcie AI v očekávání obrovského potenciálního přínosu, kterého tyto společnosti mohou dosáhnout. Velký příslib vychází z přesvědčení, že umělá inteligence je schopna zvýšit provozní efektivitu, vyvolat úsporná opatření a dokonce podnítit průlomové objevy, což může mít v budoucnu příznivý dopad na zisky společností.

Z mnoha korporací využívajících AI již nyní sklízejí ovoce někteří transformační lídři, kteří nabízejí také související produkty a služby těm, kteří vyvíjejí aplikace AI. Jedním z takových technologických gigantů, který díky svým investicím do AI a následné nabídce nástrojů svým zákazníkům dosáhl monumentálního milníku, je společnost Alphabet (GOOG -2,99 %) (GOOGL -3,10 %), celosvětově uznávaná pro svou vyhledávací platformu Google a cloudové služby Google.

Vychází z vyhledávací platformy Google – jádra podniků společnosti Alphabet, působivých 91 % světového trhu s vyhledáváním ovládá společnost Google. Toto prvenství umožňuje společnosti Alphabet generovat většinu příjmů z reklamy zobrazované na stránkách vyhledávače Google, kterou si kupují klienti toužící oslovit své cílové demografické skupiny. V posledním čtvrtletí dosáhly příjmy společnosti Google z reklamy 64,6 miliardy dolarů a tvořily významnou část celkových příjmů společnosti Alphabet ve výši 84,7 miliardy dolarů.

Zatímco reklama je pro společnost Alphabet hlavním zdrojem zisku, další oblastí, která přináší významné zisky, jsou služby cloud computingu. Tyto služby sahají od cloudových úložišť až po platformy určené speciálně pro společnosti vyvíjející programy umělé inteligence. V první zprávě o výsledcích společnosti Alphabet bylo zveřejněno průlomové oznámení. Čtvrtletní tržby z cloudových služeb společnosti Google překročily 10 miliard dolarů a čtvrtletní provozní zisk přes 1 miliardu dolarů – což je historicky první úspěch.

Cloudové podnikání společnosti Alphabet však zatím nemůže konkurovat lídrům trhu, jako je například Amazon Web Services společnosti Amazon. AWS vykázala v posledním čtvrtletí tržby ve výši 25 miliard dolarů a provozní zisk 9,4 miliardy dolarů. Nicméně tempo, jakým cloud společnosti Google roste, je výjimečně rychlejší, když ve sledovaném čtvrtletí eskaloval z hlediska příjmů o 28 % a provozního zisku o 197 % oproti 17%, resp. 84% růstu společnosti AWS za stejné období.

Za zmínku stojí, že sektory infrastruktury AI a generativních řešení AI společnosti Alphabet nashromáždily miliardy dolarů v tržbách, což naznačuje, že se jim investice do AI vracejí. Více než 1,5 milionu vývojářů využívá velký jazykový model Gemini společnosti Google a většina ze 100 největších zákazníků cloudu Google využívá řešení generativní AI.

Načasování definitivní monetizace investic společnosti Alphabet do AI zůstává nejasné, což je charakteristické pro tak velké technologické investice, jejichž úspěch není okamžitý, ale dlouhodobý. Nicméně ukazatele úsilí korporace začínají být hmatatelné, jak lze pozorovat na jejich rostoucích příjmech a významném milníku cloudového podnikání. Ačkoli je příspěvek k příjmům ve srovnání s reklamou společnosti Google menší, cloudový byznys, se může potenciálně stát významnou vrtulí růstu, jak se trh s umělou inteligencí rozšiřuje.

Otázku, zda je nyní vhodná doba pro nákup této akcie AI, je nejlépe zkoumat na pozadí ocenění společnosti Alphabet. V současné době se obchoduje za přibližně 23násobek odhadu budoucích zisků, což je nárůst oproti letošnímu minimu pod 20, které bylo dosaženo jen před několika měsíci. Vzhledem k síle podnikání v oblasti vyhledávání Google a pokrokům, které učinil cloud Google, však akcie stále zůstávají levné.

Angažovanost společnosti Alphabet v oblasti umělé inteligence je hlavní výhodou, která by měla v následujících letech podpořit růst. Navzdory skutečnosti, že bude trvat značnou dobu, než korporace plně využije a zúročí své investice do AI, návratnost investovaného kapitálu v posledních pěti letech většinou prudce vzrostla.

Z toho vyplývá, že je skutečně vhodný čas investovat do akcií společnosti Alphabet. Nejenže si zajistíte akcie za mimořádně příznivou cenu, ale také provedete nákup v počátečních fázích příběhu o růstu AI. Udržení akcií v průběhu času může vašemu portfoliu přinést značné výhody, protože vývoj umělé inteligence i cloud společnosti Google budou i nadále stále více nedílnou součástí příjmů společnosti Alphabet. Vliv technologie AI na zvyšování efektivity, úspory nákladů, objevování a především na zisky nelze přeceňovat. Společnost Alphabet se tak dostává na trajektorii růstu, kterou by měli současní i potenciální investoři využít.

S ohledem na všechny tyto proměnné jsou akcie společnosti Alphabet, ačkoli se možná jedná o dlouhodobou hru, nepochybně takovou, která může v dlouhodobém horizontu nabídnout značný výnos, protože umělá inteligence nadále proniká do všech aspektů moderního průmyslu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz