Hlavní obsah
Finance

Tento nositel Nobelovy ceny za ekonomii kritizuje kryptoměny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: PixaHive

Krugman označil kryptoměny za „Ponziho schéma“ a poznamenal, že jejich ceny jsou poháněny čistě spekulacemi

Článek

O kryptoměnách se vedou debaty již od jejich vzniku. Na jedné straně byla chválena jako budoucnost peněz, decentralizovaný a bezpečný způsob provádění transakcí bez potřeby zprostředkovatelů. Na druhou stranu kritici poukazovali na její náchylnost k využití při praní špinavých peněz a financování terorismu. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman nedávno vystoupil s ostrou kritikou kryptoměn a označil je za většinou zbytečné a nadhodnocené. Zde jsou jeho důvody.

Kryptoměny jsou volatilní a málo rozšířené

Přestože kryptoměny jako Bitcoin byly navrženy tak, aby splňovaly potřeby spotřebitelů v oblasti plateb, nedávná zpráva Federálního rezervního systému ukazuje, že nebyly široce přijaty. Domnívá se, že volatilita a nedostatečná stabilita kryptoměn ztěžují jejich využití pro každodenní transakce.

Kryptoměny mohou být také obtížně ovladatelné a spotřebitelé se mohou setkat se ztrátami, krádežemi a podvody. Kryptoměny se používají především jako spíše doplňkové aktivum pro spekulanty a investory.

Kryptoměny jsou nadhodnocené

Podle Krugmana jsou kryptoměny v současnosti nadhodnocené, což znamená, že cena mnoha kryptoměn je vyšší, než je jejich skutečná hodnota nebo ekonomická hodnota. Krugmanovým hlavním argumentem je nedostatek vnitřní hodnoty kryptoměn.

Na rozdíl od tradičních aktiv, jako je zlato nebo nemovitosti, které mají přirozenou hodnotu, je podle něj hodnota kryptoměn zcela subjektivní a řídí se pouze náladou na trhu. Krugman jde dokonce tak daleko, že kryptoměny označuje za „Ponziho schéma“. Naznačuje, že hodnota kryptoměn je z velké části poháněna nafouknutým humbukem a bezohlednými spekulacemi. V důsledku toho je hodnota kryptoměn nadále volatilní a nestabilní.

Trestné použití

Krugman se také zaměřuje na rozšířenost trestné činnosti v oblasti kryptoměn, jako je praní špinavých peněz a financování terorismu. Tvrdí, že anonymita kryptotransakcí usnadňuje zločincům provádění nezákonných činností a že kryptoměna obecně představuje hrozbu pro stabilitu finančního systému.

Kryptoměny nejsou regulovány

Pokud jde o legitimní kryptografické transakce, jsou stablecoiny oblíbenou volbou. Tyto mince jsou kryté příslibem jejich směny za tradiční dolary. Je však důležité si uvědomit, že emitenti stablecoinů v podstatě fungují jako neregulované banky. Chybí jim ochrana a záruky poskytované běžnými bankami.

V sektoru stablecoinů již došlo k významným selháním, v jejichž důsledku držitelé mincí přišli o celou svou investici.

Jak bezpečně investovat do kryptoměn

Ačkoli existují příběhy jednotlivců, kteří obchodováním s kryptoměnami vydělali spoustu peněz, jak poznamenává Krugman, existuje také mnoho těch, kteří o značné částky přišli.

Pokud se rozhodnete investovat do jakékoli digitální měny, je důležité udělat si domácí úkol a ujistit se, že rozumíte technologii, která za ní stojí, i tržním podmínkám, které by mohly ovlivnit její hodnotu. Zásadní je také mít jasnou představu o své toleranci k riziku a investičních cílech.

Jedním z klíčových faktorů, které je třeba zvážit, je, do jakého typu kryptoměny investovat - existuje mnoho možností, z nichž každá má své vlastní jedinečné výhody a rizika. Kromě toho je důležité prozkoumat různé dostupné burzy a peněženky a používat pouze renomované a bezpečné platformy.

Pokud se váš postoj ke kryptoměnám shoduje s Krugmanovým, existuje mnoho dalších alternativních investičních možností. Můžete zvážit investování do nemovitostí, komodit nebo dokonce soukromého kapitálu, pokud máte dostatek finančních prostředků. Pokud vás však digitální měny přesto zaujaly, mohou váš zájem vzbudit tokeny (NFT). I přes potenciální rizika s tím spojená představují NFT jedinečná, nenapodobitelná digitální aktiva, která mohou mít značnou hodnotu.

Paul Krugman kritizuje kryptoměny od jejich počátků. Nedostatek vnitřní hodnoty, kriminální využití a omezené přijetí jsou oprávněné obavy, které je třeba vyřešit, aby krypto dosáhlo svého plného potenciálu. Stejně jako u každé nově vznikající technologie je však důležité zůstat informovaný a otevřený možnostem, které před námi leží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz