Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Tesla zvyšuje tlak na konkurenty globálním snížením cen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Getty Images

Měli by se investoři obávat, když Tesla snižuje ceny svých modelů až o 20 %?

Článek

Společnost Tesla, Inc. celosvětově snížila ceny svých elektromobilů až o 20 %, čímž rozšířila agresivní slevovou akci a vyzvala konkurenty poté, co nesplnila odhady z Wall Street ohledně dodávek v minulém roce.

Tento krok znamená obrat od strategie automobilky v posledních dvou letech, kdy objednávky nových vozů převyšovaly nabídku. Přichází to poté, co generální ředitel Elon Musk varoval, že vyhlídky na recesi a vyšší úrokové sazby znamenají, že by mohla snížit ceny, aby udržela růst na úkor zisku.

Musk loni připustil, že ceny se v průběhu času staly „trapně vysokými“ a mohly by poškodit poptávku. Akcie skončily o 0,9 % níže poté, co v pátek klesly až o 6,4 %. V loňském roce měly akcie Tesly nejhorší rok od založení společnosti kvůli zpomalení růstu v Číně a Muskově roztržitosti s Twitterem.

Tesla snížila ceny svých vozů ve Spojených státech, Evropě, na Blízkém východě a v Africe, což analytici považovali za jasný útok na menší konkurenty, kterým dochází hotovost, i na starší automobilky, které agresivně zvyšují výrobu elektromobilů.

Díky slevám si mohou elektromobily dovolit i lidé, kteří byli dříve z  potenciálního trhu pro nákup vyřazeni. Američtí a francouzští kupci by mohli využít jak slevy, tak federální daňové úlevy, které jsou v obou zemích k dispozici pro nákup některých elektromobilů.

Tesla ve Spojených státech rovněž snížila ceny svého luxusního crossoveru SUV Model X a sedanu Model S.

Podle výpočtů agentury Reuters se snížení cen v USA u celosvětově nejprodávanějších modelů Tesla, sedanu Model 3 a crossoveru SUV Model Y, pohybovalo mezi 6 % a 20 %, přičemž základní model Y nyní stojí 52 990 USD, původní cenovka přitom byla 65 990 USD.

V USA 1. ledna vstoupila v platnost federální daňová úleva ve výši 7 500 USD pro mnoho elektromobilů, která by mohla přinést slevy ve výši okolo 30 %, což už je pro mnoho lidí zajímavou příležitostí a přijatelnou hranicí pro nákup elektromobilu.

Slevy elektromobilů momentálně navyšují dotace

Mluvčí společnosti Tesla v Německu uvedl, že ke snížení cen na jejím nejvýznamnějším evropském trhu přispěla také nižší inflace nákladů, aniž by upřesnil, které náklady klesly.

V Německu Tesla snížila ceny v rozmezí 1 % až 17 %, u Modelů 3 a Y. Nejprodávanější Model Y se nyní bude prodávat za 44 890 eur (48 499 Kč), což je o 9 100 eur méně.

Ceny snížila také v Rakousku, Švýcarsku a Francii.

Ve Francii nyní zákazníci, kteří si koupí Model 3 za 44 990 eur, získají další slevu díky vládní dotaci ve výši 5 000 eur v programu pro elektromobily s prahovou hodnotou 47 000 eur.

Tento krok rozšiřuje taktéž okruh vozidel v nabídce společnosti Tesla, na které se vztahuje daňová úleva Bidenovy administrativy.

Před snížením cena pětimístné verze Modelu Y byla nezpůsobilá, což Musk označil za „nepořádek“. Po snížení ceny se na dotaci verze Modelu Y s dlouhým dojezdem hravě kvalifikuje.

Deutsche Bank odhadla, že Model Y by po započtení daňových úlev mohl stát o 18 000 USD méně než konkurenční Mustang Mach E od Fordu. Hrubé ziskové marže vozů Tesla, které patří k nejvyšším v odvětví, by podle jejího odhadu v roce 2023 oproti roku 2022 klesly o 3 procentní body, ale „odvážný ofenzivní krok“ společnosti Tesla zajistil růst a konkurenci dostal do velkých potíží.

Zatímco akcie společnosti Tesla klesly, akcie konkurentů byly zasaženy ještě více.

Americké automobilky General Motors Co (GM.N) a Ford Motor Co (F.N) klesly o 4,5 %, resp. 6 %, čímž se zařadily mezi největší poražené v rámci indexu S&P 500. V Evropě klesla společnost Stellantis NV (STLA.MI) o 3,7 % a Volkswagen AG (VOWG_p.DE) o 3,6 %.

Analytik společnosti Wedbush Dan Ives uvedl, že tento krok by mohl v letošním roce zvýšit celosvětové dodávky o 12 až 15 % a ukazuje, že Musk reaguje na rostoucí konkurenci.

Palba z vlastních řad vlastníků Tesly

Fanoušci a zákazníci Tesly si stěžovali, že snížení cen znevýhodňuje ty, kteří si vozidlo koupili nedávno.

Drtivá většina zákazníků, kteří si koupili Model Y v prosinci, houfně zvažovala, že počká do nového roku, aby mohli získat dotaci v USA, ale nechali se zlákat na tehdejší slevu 3 750 dolarů.

V Číně, kde Tesla minulý týden snížila ceny o 6-13,5 %, protestovali majitelé v dodacích centrech a požadovali kompenzace.

V roce 2021 tvořily Spojené státy a Čína dohromady asi 75 % prodejů Tesly, ale již v Evropě v této době pozvolně rostla.

Tesla minulý týden snížila ceny v Číně a na dalších asijských trzích, což podle analytiků zvýší poptávku a zvýší tlak na konkurenty, včetně společnosti BYD (002594.SZ), aby následovali jejího příkladu, což by se mohlo stát cenovou válkou na největším jednotlivém trhu s elektromobily.

Profil společnosti

Tesla, Inc. (TSLA) je americká automobilka a společnost zabývající se energetickými produkty, založená v roce 2003 Elonom Muskem, JB Straublem a Martinem Eberhardem. Společnost se specializuje na výrobu elektromobilů, solárních panelů a lithium-iontových baterií. Jejich prvním produktem byl sportovní elektromobil Tesla Roadster, který byl na trhu v letech 2008-2012. Od roku 2012 vyrábí Tesla Model S, Model X a Model 3, které se staly velmi populárními a pomohly zvýšit povědomí o elektromobilech mezi veřejností.

Kromě toho společnost také vyrábí solární panely a lithium-iontové baterie pro domácnosti a průmysl. Tesla se také zaměřuje na rozvoj autonomní technologie a nabízí svým zákazníkům možnost využívat služby jako Tesla Network, což je sdílení svého vozu s ostatními, když ho nevyužívají. Společnost také pracuje na rozvoji technologie pro automatické nabíjení svých vozů na dopravních tazích.

Tesla se stala jedním z největších světových výrobců elektromobilů a má ambiciózní plány na další rozvoj svých produktů a služeb, včetně rozvoje vodíkových vozidel a rozšíření svého globálního pokrytí prodejem a službami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz