Hlavní obsah
Finance

V roce 2023 zatím bitcoin prudce vzrostl díky obnovenému zájmu investorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Potenciálními katalyzátory v blízké budoucnosti jsou snížení hodnoty bitcoinu na polovinu a uvolnění měnové politiky.

Článek

Letošní rok ukázal, že takzvaná krypto zima možná tají, protože celkový trh s digitálními aktivy stoupl v hodnotě přibližně o 50 %.

Bitcoin (BTC), nejhodnotnější kryptoměna na světě, si vedl mnohem lépe. V roce 2023 zatím vzrostla o 77 %, čímž rozdrtila dokonce i zisk technologického indexu Nasdaq Composite.

I přes působivou dynamiku je Bitcoin stále 57 % pod svou maximální cenou téměř 69 000 dolarů, která byla stanovena v listopadu 2021. To může pro investory představovat potenciální příležitost.

Měli byste si koupit Bitcoin při poklesu? Zde je důvod, proč si myslím, že je to chytré finanční rozhodnutí.

Připraven vystřelit na nové historické maximum

Vysoká inflace začala být vážným problémem ve druhé polovině roku 2021, což donutilo Federální rezervní systém začít zvyšovat úrokové sazby dosud nevídaným tempem. Výsledkem bylo, že bitcoin a mnoho dalších rizikových aktiv v roce 2022 propadlo. Investoři dali přednost bezpečnějším držbám svých portfolií.

Situace by se však mohla obrátit. Široce sledovaný index spotřebitelských cen, který je klíčovým ukazatelem inflace, v posledních měsících vykazuje známky zpomalení. Vzhledem k tomu, že trh je systém zaměřený na budoucnost, investoři možná předpovídají, že se centrální banka nakonec v blízké budoucnosti vrátí ke snižování sazeb. Možná právě v očekávání této skutečnosti bitcoin v roce 2023 prudce vzrostl.

Kromě možnosti příznivějšího makroekonomického prostředí pro riziková aktiva existuje ještě jeden důležitý katalyzátor, o kterém by investoři měli vědět. Každé čtyři roky prochází síť bitcoinu takzvaným halvingem, kdy se počet nových mincí odměňovaných těžařům sníží na polovinu. Cena Bitcoinu obvykle v měsících před touto událostí a po ní roste.

To je dáno především základní ekonomickou teorií nabídky a poptávky. Nabídka nových bitcoinů, které vstupují na trh, se snižuje, ale postupem času se poptávka obecně zvyšuje. To vytváří ideální scénář pro býčí scénář.

Další snížení na polovinu se předpokládá v dubnu 2024, tedy přibližně za devět měsíců. Pokud je historie nějakým vodítkem, může být právě teď jeden z nejlepších časů pro nákup bitcoinu.

Těží z většího trendu

Pokud krátkodobé katalyzátory v podobě uvolněnější měnové politiky Fedu a snížení tempa růstu nabídky na polovinu nejsou dostatečně silnými důvody, proč se stát investorem, pak je nejlepší udělat krok zpět a zaměřit se na silnější trend, který by mohl toto špičkové digitální aktivum pozvednout do nových výšin.

Vzhledem k nedávným zprávám je nejzřetelnějším dlouhodobým katalyzátorem šance na větší institucionální přijetí. Společnosti BlackRock, Fidelity, WisdomTree a Invesco, mimo jiné, podaly Komisi pro cenné papíry (SEC) žádosti o spuštění spotových fondů obchodovaných s bitcoiny. Komise pro cenné papíry a burzy to již dříve zamítla kvůli obavám z manipulace s trhem. Ale vzhledem k tomu, že na tento finanční produkt tlačí tak obrovští správci peněz, kteří dohromady ovládají biliony aktiv, je jasné, že mezi investory je o získání expozice vůči Bitcoinu velký zájem.

Když se vrátíme k základní ekonomické teorii, kterou jsem popsal výše, tak když tito obrovští kupci vstoupí na trh s aktivem, které má pevný limit nabídky 21 milionů mincí, cena bitcoinu má dobré předpoklady k růstu.

Připravte se na volatilitu

Bitcoin je výrazně pod svým historickým maximem. A katalyzátory, které jsem zmínil, by mohly v příštích několika letech zvednout cenu na nové historické maximum. Tato cesta však bude nepřekvapivě plná volatility.

S růstem tržní kapitalizace bitcoinu se jeho volatilita snížila do té míry, že se nyní obchoduje jako další růstová technologická akcie, kterou můžete mít ve svém portfoliu. To je jistě povzbudivé znamení. Někteří investoři by to však nemuseli unést, pokud tvoří velkou část portfolia, takže je lepší začít s menší pozicí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz