Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Vláda USA je největším světovým obchodníkem se zbraněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Rawpixels

Tento týden přišel mezinárodní institut pro výzkum míru (SIPRI) s každoroční analýzou světového obchodu se zbraněmi a jako obvykle jsou Spojené státy s velkým náskokem vývozcem zbraní číslo jedna.

Článek

Za pět let od roku 2017 do roku 2021 připadalo na USA 39 % hlavních světových dodávek zbraní, což je více než dvojnásobek toho, co převedlo Rusko, a téměř desetinásobek toho, co svým zbrojním klientům poslala Čína. Kromě toho měly USA mnohem více zákazníků - 103 zemí, tedy více než polovinu členských států OSN.

Rychlé vyzbrojení Ukrajiny na obranu proti ruské invazi postavilo dodávky zbraní do popředí zájmu veřejnosti, ale jen málo Američanů ví, jak rozsáhlý je obchod s USA, nebo že jejich vláda je do něj úzce zapojena, ať už prostřednictvím obchodů Foreign Military Sales (FMS) zprostředkovaných Pentagonem, nebo Direct Commercial Sales (DCS) s licencí ministerstva zahraničí. Vláda USA je v podstatě největším světovým obchodníkem se zbraněmi se vší odpovědností, která z toho vyplývá. Centrum pro civilisty v konfliktu (CIVIC), zdůraznilo tento bod ve své zprávě z ledna 2018, „S velkou mocí, která mění prodej zbraní v USA tak, aby se snížila škoda pro civilní obyvatelstvo“, která poskytla řadu praktických doporučení, jak se vyhnout situacím, kdy se americké zbraně „dostanou do nesprávných rukou nebo se stanou spojenými s korupcí, porušováním lidských práv, porušováním válečných zákonů a lidským utrpením“. Současná politika USA bohužel nadále nedosahuje všech těchto opatření.

Jednou z otázek, které vyvolává dominance USA v mezinárodním obchodu se zbraněmi, je, komu jsou zbraně vyrobené v USA dodávány a jak jsou používány? Bidenova administrativa naznačila, že bude k prodeji zbraní přistupovat uvážlivěji než Trumpova administrativa a při rozhodování o tom, které země získají přístup k americkému vojenskému vybavení, bude klást větší důraz na lidská práva. To je nízká laťka, když si vzpomeneme, jak prezident Trump jásal nad vývozem amerických zbraní, vyzdvihoval jejich dopad na americká pracovní místa a svou roli obchodníka se zbraněmi par excellence a blokoval snahy Kongresu zastavit prodej bezohledným, represivním režimům, jako je vláda Saúdské Arábie.

Objem nabídek amerických zbraní v rámci programu Foreign Military Sales - největšího kanálu pro vývoz amerických zbraní - během prvního roku Bidenovy vlády výrazně poklesl, částečně proto, že klíčové trhy byly v posledních několika letech nasyceny prodejem ze strany USA a dalších velkých vývozců. Ke cti Bidenovy administrativy lze přičíst, že se nezapojila do tak hlasité a agresivní propagace prodeje zbraní, jaká převládala za Trumpovy vlády. Nedodržela však svůj závazek omezit prodej režimům, které potlačují vlastní lidi a vedou nespravedlivé války za svými hranicemi. Dvěma prominentními případy jsou Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty (SAE).

Saúdská Arábie a SAE byly tento měsíc klíčovými hráči v koalici, která před sedmi lety zasáhla v Jemenu s cílem odvrátit zisky húthijské opozice a jejich spojenců a upevnit tam sympatizující vládu. Válka byla brutální. Koaliční nálety se zaměřily na nemocnice, civilní čtvrti, svatby, pohřeb a dokonce i na školní autobus a způsobily nejméně 18 000 civilních obětí. V konfliktu zahynulo téměř 400 000 lidí a miliony jsou na pokraji hladomoru, z velké části kvůli saúdské letecké a námořní blokádě, která znemožnila dovoz zoufale potřebných pohonných hmot a zásob. Přesto Bidenova vláda pokračovala ve vyzbrojování saúdského režimu a v dodávkách kriticky důležitých údržbářských činností a náhradních dílů, které umožnily masakr v Jemenu. Tato podpora přichází navzdory tomu, že prezident Biden během své kandidatury na úřad prezidenta označil Saúdskou Arábii za vyvrhele a zavázal se ukončit podporu „útočných operací v Jemenu“ spolu s „příslušnými prodeji zbraní“.

Dalším porušením koncepce soustředění se na lidská práva v politice prodeje zbraní je oznámení o prodeji bojových letounů F-15 egyptské diktatuře al-Sísího, která je jedním z nejrepresivnějších režimů na světě a jejíž vláda se podílí na nevybíravém bombardování severního Sinaje, včetně používání kazetových bomb. Generál Kenneth Frank McKenzie, velitel amerického Centrálního velitelství, při diskusi o této dohodě a dalších prodejích zbraní USA do regionu řekl, že „s našimi zbraněmi přicházejí i naše hodnoty“. Neexistují žádné důkazy, které by tomu nasvědčovaly, a existuje spousta protipříkladů, včetně nedávné hromadné popravy 81 lidí saúdským režimem.

Koncem tohoto roku má Bidenova administrativa oznámit svou oficiální politiku transferu zbraní a její představitelé ujistili skupiny zabývající se lidskými právy, humanitárními organizacemi a kontrolou zbraní, že se jim bude líbit, co uvidí. Činy však mluví hlasitěji než slova a dobrým začátkem by bylo zastavení prodeje represivním režimům, jako je Egypt a Saúdská Arábie, a to jak z důvodu lidských práv, tak v zájmu dlouhodobého míru a stability na Blízkém východě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz