Hlavní obsah
Internet a technologie

Vše, co potřebujete vědět: Co je ChatGPT 4 a jak ho používat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Wikimedia Commons

Jsou to pouhé čtyři měsíce, co společnost OpenAI, která se zabývá umělou inteligencí, uvedla na trh aplikaci ChatGPT a – abychom nepřeceňovali její význam – navždy změnila svět.

Článek

Za pouhých 15 krátkých týdnů vyvolala předpovědi soudného dne na světových trzích práce, narušila vzdělávací systémy a přilákala miliony uživatelů, od velkých bank až po vývojáře aplikací.

Nyní se však loučíme s ChatGPT a zdravíme ChatGPT-4 – ještě výkonnější nástroj, který jistě způsobí ještě větší vlny po celém světě. Co je tedy GPT-4, jak je výkonný a jak ho můžete používat? Zde je vše, co potřebujete vědět:

Co je ChatGPT-4?

Začněme názvem. Sekce Chat mluví sama za sebe – počítačové rozhraní, se kterým můžete komunikovat – zatímco GPT-4 je zkratka pro „generativní předtrénovaný transformátor 4“. To znamená, že jde o čtvrtou iteraci softwaru OpenAI, který analyzoval obrovské množství informací z celého internetu, aby určil, jak generovat lidsky znějící text a poskytovat uživatelům podrobné odpovědi na otázky.

Jak se ChatGPT-4 liší od svého předchůdce?

Každý, kdo zkoumal ChatGPT, zná jeho omezení. Byl kritizován za nepřesné odpovědi, zaujatost a špatné chování – obcházení vlastních ochranných zábran a chrlení odpovědí, které by neměl být schopen poskytnout.

Argumentem bylo, že bot je tak dobrý, jak dobré jsou informace, na kterých byl vyškolen. Společnost OpenAI tvrdí, že posledních šest měsíců strávila tím, aby nový software učinila bezpečnějším. Tvrdí, že ChatGPT-4 je přesnější, kreativnější a spolupracující než předchozí iterace ChatGPT-3.5 a „o 40 % pravděpodobnější“, že bude produkovat věcné odpovědi.

Co ještě umí?

Jednou z nejzajímavějších nových funkcí ChatGPT-4 je schopnost pracovat nejen se slovy, ale i s obrázky, což se nazývá „multimodální“ technologie. Uživatel bude mít možnost odeslat vedle textu i obrázek – obojí bude ChatGPT-4 schopen zpracovat a prodiskutovat. Na obzoru je také možnost zadávat video.

Jaká jsou její omezení?

Stejně jako jeho předchůdce, ani ChatGPT-4 se příliš neorientuje v aktuálních událostech, protože byl vyškolen na datech, která existovala před rokem 2021. Společnost OpenAI v příspěvku na blogu uvedla, že nejnovější iterace „má stále mnoho známých omezení, na jejichž odstranění pracujeme, jako jsou sociální předsudky, halucinace a protichůdné podněty“.

Jak mohu ChatGPT-4 používat?

Většina lidí si může vyzkoušet základní ChatGPT, když se zaregistruje u OpenAI, ačkoli v některých zemích a oblastech světa platí omezení. Nejnovější verze je však v současné době nabízena pouze předplatitelům služby ChatGPT Plus za 20 dolarů měsíčně.

V budoucnu ji pravděpodobně najdete ve vyhledávači Bing společnosti Microsoft. V současné době, pokud přejdete na webovou stránku Bing a stisknete tlačítko „chat“ v horní části, budete pravděpodobně přesměrováni na stránku s žádostí o registraci do čekací listiny, přičemž přístup bude uživatelům poskytován postupně.

Kdo právě používá ChatGPT-4?

Společnost Morgan Stanley ji používá k organizaci dat o správě majetku, platební společnost Stripe Inc. testuje, zda může pomoci v boji proti podvodům, a aplikace Duolingo pro výuku jazyků ji používá k vysvětlování chyb a umožňuje uživatelům procvičovat konverzaci v reálném světě.

Co bude následovat?

Stručně řečeno, konkurenti. Zatímco společnost Microsoft Corp. přislíbila vložit do OpenAI 10 miliard dolarů, další technologické firmy se snaží získat podíl na této akci. Společnost Google ze skupiny Alphabet Inc. již testerům nabídla vlastní službu AI nazvanou Bard, zatímco řada startupů se žene do rozjetého vlaku AI. V Číně se společnost Baidu Inc. chystá představit svého vlastního bota Ernieho, zatímco Meituan, Alibaba a řada dalších menších firem se také přidávají do boje.

15 nejlepších akcií ChatGPT s umělou inteligencí

  • Microsoft (NASDAQ:MSFT) – integrace OpenAI ChatGPT do vyhledávače Bing;
  • Alphabet (NASDAQ:GOOGL) – vyhledávací ekosystém Google, DeepMind Sparrow LLM, Bard AI chatbot;
  • Meta Platforms Inc (NASDAQ:META) – LLaMA – velký jazykový model, výzkumný superklastr AI s GPU;
  • Apple (NASDAQ:AAPL) – licencování výchozího vyhledávače v systému iOS (Google vs. Microsoft);
  • Baidu (NASDAQ:BIDU) – čínský Google, chatbot Ernie;
  • Nvidia (NASDAQ:NVDA) – lídr v závodě o umělou inteligenci s výpočetními akcelerátory GPU;
  • ASML Holding NV (OTC:ASMLF) – lídr v oblasti EUV litografických nástrojů umožňujících dosažení Moorova zákona;
  • Taiwan Semiconductor Manufacturing (NYSE:TSM) – přední výrobce slévárenských čipů pro vysoce výkonné počítače;
  • Arista Networks (NYSE:ANET) – přepínače pro datová centra s vysokou propustností pro intenzivní pracovní zátěž umělé inteligence;
  • Adobe (NASDAQ:ADBE) – platforma Sensei AI;
  • Shutterstock (NYSE:SSTK) – partnerství s generativní umělou inteligencí ve spolupráci s OpenAI;
  • Nice Ltd ADR (NASDAQ:NICE) – systémy pro dohled nad daty AI;
  • SAP SE (NYSE:SAP) (ETR:SAPG) – podnikový/obchodní software AI;
  • Relx PLC (NYSE:RELX) – analytické/rozhodovací nástroje založené na umělé inteligenci;
  • Palantir Technologies Inc (NYSE:PLTR) – platformy umělé inteligence na komerčních i vládních koncových trzích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz