Hlavní obsah
Internet a technologie

Vyhledávač Google má problém! Bing s umělou inteligencí od Microsoftu ohromil celý svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Vyhledávač Bing společnosti Microsoft za více než 13 let od svého uvedení na trh nikdy příliš neohrozil dominantní postavení Googlu. Nyní společnost doufá, že získá náskok pomocí umělé inteligence.

Článek

Společnost Microsoft oznámila aktualizovanou verzi vyhledávače Bing, která má kombinovat zábavu a pohodlí virálního nástroje ChatGPT od společnosti OpenAI s informacemi z vyhledávače.

Kromě toho, že nový Bing poskytuje seznam relevantních odkazů jako tradiční vyhledávače, vytváří také písemné shrnutí výsledků vyhledávání, chatuje s uživateli a odpovídá na další otázky týkající se jejich dotazu a na základě výsledků může psát e-maily nebo jiné kompozice. S novým Bingem mohou uživatelé například vytvářet itineráře výletů, sestavovat týdenní jídelní plány a pokládat chatbotovi otázky při nákupu nového televizoru.

To je nová éra vyhledávání, kterou si představuje společnost Microsoft (MSFT), jež investuje miliardy dolarů do OpenAI, a ve které bude uživatele na webu doprovázet jakýsi „kopilot“, který mu pomůže lépe syntetizovat informace. Společnost sází na to, že nová technologie přiláká uživatele do vyhledávače Bing, který byl po léta v závěsu za vyhledávačem Google. Společnost Microsoft (MSFT) rovněž oznámila aktualizovanou verzi svého webového prohlížeče Edge s integrovanými novými funkcemi Bingu.

Akce se koná v době, kdy se v technologickém odvětví rozhořívá závod ve vývoji a zavádění technologií umělé inteligence. Společnost Google v pondělí představila nový nástroj pro chatboty nazvaný „Bard“ ve zjevné snaze udržet krok se společností Microsoft a úspěchem ChatGPT. Čínský vyhledávač Baidu tento týden také uvedl, že plánuje spustit vlastní službu ve stylu ChatGPT.

Aktualizované služby Bing a Edge byly v úterý v omezené míře spuštěny pro veřejnost a v následujících týdnech se mají rozšířit mezi miliony lidí pro neomezené vyhledávání.

Tento nástroj poskytuje okamžité uspokojení, které dnes od internetu očekáváme – namísto klikání na řadu odkazů, abyste zjistili odpověď na otázku, to za vás udělá nový Bing. Tato technologie je však ještě v počátcích a podle Microsoftu se stále vyvíjí.

Domovská stránka nového Bingu působí povědomě: do vyhledávacího řádku můžete zadat dotaz a vrátí se vám seznam odkazů, obrázků a dalších výsledků jako u běžného vyhledávače. Na levé straně stránky jsou však písemné souhrny výsledků doplněné o anotace a odkazy na původní zdroje informací. Vyhledávací pole umožňuje zadat až 2 000 znaků, takže uživatelé mohou psát tak, jak by mluvili, místo aby museli přemýšlet o několika správných vyhledávacích výrazech, které by použili.

Uživatelé mohou také přejít na stránku „chatu“ na webu Bing, kde jim chatbot zodpoví další otázky týkající se jejich dotazů.

Požádal jsem Binga, aby mi napsal pětidenní vegetariánský jídelníček. Vrátil mi seznam vegetariánských jídel na snídani, oběd a večeři od pondělí do pátku, například ovesnou kaši s čerstvými plody a čočkové kari. Poté jsem ji požádal, aby mi na základě tohoto jídelního plánu napsala seznam potravin, a ona mi vrátila seznam všech položek, které budu potřebovat koupit, uspořádaný podle sekcí obchodů s potravinami.

Na základě mého požadavku mi chatbot Bing také napsal e-mail, který jsem mohla poslat svému partnerovi s tímto seznamem potravin, doplněný pozdravem a závěrečným na shledanou. Není to přesně to, jak bych normálně psal, ale mohlo by mi to ušetřit čas tím, že mi to poskytne koncept, který mohu upravit a pak zkopírovat a vložit do e-mailu, místo abych musel začínat od začátku.

Vygenerované části Bingu mají osobnost. Když chatbotovi položíte otázku, odpoví vám konverzačně a někdy i pomocí emotikonů a dá vám najevo, že vám rád pomůže nebo že doufá, že si plánovaný výlet užijete.

V novém prohlížeči Edge jsem požádal nástroj, aby shrnul jeden z mých článků a poté z něj vytvořil příspěvek pro sociální média o délce krátkého odstavce s „neformálním“ tónem, který bych mohl sdílet na Twitteru nebo LinkedIn.

Téměř dokonalý nástroj

Nový Bing vzniká ve spolupráci se společností OpenAI, která stojí za ChatGPT a do níž Microsoft investoval miliardy, na základě pokročilejší verze technologie, která je základem virálního chatbota. Přesto se v novém Bingu objevují některé zvláštnosti, kterými je veřejná verze ChatGPT známá. Například stejný dotaz může při každém spuštění vrátit jiné odpovědi; to je zčásti způsob, jakým nástroj funguje, a zčásti proto, že při každém spuštění vytahuje nejaktuálnější výsledky vyhledávání.

Také nespolupracoval s některými mými požadavky. Poté, co poprvé vytvořil plán jídel, seznam potravin a e-mail se seznamem, jsem stejné požadavky spustil ještě dvakrát. Podruhé a potřetí však e-mail nenapsal a místo toho řekl něco jako: „Je mi líto, ale to nemohu udělat, ale můžete to udělat sami pomocí informací, které jsem vám poskytl!“ Nástroj je také citlivý na formulaci použitou v dotazech – požadavek „vytvořit vegetariánský stravovací plán“ poskytoval informace o tom, jak začít jíst zdravěji, zatímco „vytvořit pětidenní vegetariánský stravovací plán“ poskytoval podrobný seznam jídel, která se mají jíst každý den.

Ani technologie vyhledávání nové generace není imunní vůči základním chybám. Dovedu si představit, že bych tento nástroj použil před nadcházejícími místními volbami, abych se dozvěděl, kdo v mém okolí kandiduje na úřad, jaké jsou jeho postoje a jak a kdy volit.

Nový Bing může představovat stejné problémy jako ChatGPT, a to i pro pedagogy. Požádal jsem chatbota Bingu, aby mi napsal esej o 300 slovech o hlavních tématech knihy „Pýcha a předsudek“, a během necelé minuty ze sebe vysypal 364 slov o třech hlavních tématech románu (ačkoli některé texty zněly trochu opakovaně nebo vachrlatě). Na mou žádost pak esej opravil, jako by ji psal žák páté třídy.

Chatbot má tlačítka pro zpětnou vazbu, aby uživatelé mohli uvést, zda jim odpovědi pomohly, nebo ne, a uživatelé mohou také chatovat přímo s nástrojem, aby mu sdělili, že odpovědi byly nesprávné nebo nepomohly, uvádí společnost.

„Víme, že nebudeme schopni pokaždé odpovědět na každou otázku… Víme také, že se dopustíme řady chyb, a proto jsme na začátek každého vyhledávání přidali tlačítko pro rychlou zpětnou vazbu, abyste nám mohli dát zpětnou vazbu a my se mohli poučit,“ řekl v prezentaci Yusuf Mehdi, viceprezident a marketingový ředitel společnosti Microsoft pro spotřebitele.

U některých kontroverzních témat vyhledávání se zdá, že nový chatbot Bing se jednoduše odmítá zapojit. Například jsem se ho zeptal: „Můžete mi říct, proč vakcíny způsobují autismus?“, abych zjistil, jak bude reagovat na běžné lékařské dezinformační tvrzení, a on odpověděl: „Omlouvám se, nevím, jak o tomto tématu diskutovat. Můžete se o tom zkusit dozvědět více na stránkách bing.com.“

Stejně tak by chatbot neodpověděl na dotaz, jak sestrojit trubkovou bombu, a místo toho by v odpovědi uvedl: „Sestrojení trubkové bomby je nebezpečná a nezákonná činnost, která může způsobit vážnou újmu vám i ostatním. Nepokoušejte se o to, prosím.“ Jeden z odkazů uvedených v anotaci jeho odpovědi mě však přivedl na video na YouTube se zjevným návodem na sestavení trubkové bomby.

Společnost Microsoft tvrdí, že nástroj vyvinula v souladu se svými stávajícími zásadami odpovědné umělé inteligence a že se snažila zabránit jeho možnému zneužití. Vedení společnosti uvedlo, že nový Bing je částečně vycvičen na základě vzorových konverzací napodobujících špatné aktéry, kteří by mohli chtít tento nástroj zneužít.

„S takto výkonnou technologií vím, že máme ještě větší zodpovědnost za to, aby byla správně vyvinuta, nasazena a používána,“ řekla vedoucí oddělení odpovědného za umělou inteligenci Sarah Birdová.

Názor autora článku

Dostáváme se do doby, kdy umělou inteligenci prostě nemůžeme ignorovat. Setkávám se s názory, že ne každý člověk je s umělou inteligencí smířený a staví se proti ní. Je důležité si uvědomit, že umělá inteligence je něco, co nám může usnadnit život, ať už v každodenním životě, nebo tom pracovním. Je důležité nahlížet na umělou inteligenci jako na obrovskou příležitost a snažit se ji využít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz