Hlavní obsah

Výprodej na akciovém trhu: 3 chyby, kterým se musíte vyhnout

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Někdy je jednodušší zaměřit se na to, co nedělat

Článek

Zatímco Wall Street začíná bubnovat symfonii medvědího vrčení, burzovním trhem otřásla turbulentní vlna. V týdnu začínajícím 1. srpna prošly akcie výrazným poklesem. K tomuto poklesu vedl koktejl slabých ekonomických údajů, hrozících obav z recese a překvapivého zvýšení úrokových sazeb ze strany Bank of Japan, které podnítilo rozklad mezinárodních „carry trades“. Index Standard & Poor 500 (^GSPC) zaznamenal 6% pokles, zatímco index Nasdaq Composite (^IXIC) ztratil během pouhých tří obchodních seancí alarmujících 8 %.

Pro investory otřesené tímto volatilním tržním prostředím je velmi důležité, aby byli poučeni o správných reaktivních opatřeních. Často přehlíženým aspektem investiční strategie je, že to, co byste neměli dělat během poklesů trhu, může být stejně významné jako to, co děláte. Abychom investorům pomohli proplout těmito bouřlivými vodami, uvádíme tři závažné chyby, kterých je třeba se vyvarovat během klesajících trhů.

Za prvé, mějte se na pozoru před nákupem akcií na marži. Obchodování na marži, tedy půjčování peněz od makléřské společnosti, s sebou vždy nese určitou míru rizika. Toto nebezpečí se zvyšuje v prostředí, kdy akcie prudce klesají. Pokud se pustíte do investování na marži, pravděpodobně se seznámíte s obávaným margin call, scénářem, který vás donutí zlikvidovat vaše podíly bez ohledu na tržní podmínky.

Výběr marže během výprodeje může být katastrofální. Jste nuceni vzdát se svých podílů v době, kdy ceny klesají, což vám zanechá rozsáhlé dluhy vůči makléřské společnosti a potenciálně vás připraví o možnost vydělat na výprodeji trhu. Moudrost investičního magnáta Warrena Buffetta tuto myšlenku znovu potvrzuje. Ve svém dopise akcionářům společnosti Berkshire Hathaway z roku 2017 varoval před obchodováním s maržemi a zdůraznil ničivé následky, které může způsobit uprostřed nestability trhu.

Za druhé, panickému prodeji je třeba se vyhnout. Pokud je kardinálním hříchem klesajícího trhu půjčování prostředků na investice, pak si panický prodej nárokuje trůn jako ohavný druhý v pořadí. Oživení trhu není předvídatelné a mít likvidní aktiva, když k tomuto oživení dojde, je zásadní chybou.

Pomineme-li úvahy o daňových důsledcích, které se rodí z prodeje akcií během poklesu, může se prodej zdát jako bezproblémové rozhodnutí. Avšak právě opětovný vstup na trh představuje výzvu, poznamenanou psychologickými překážkami. Koneckonců, dno trhu poskytuje jasnost až ve zpětném pohledu. Panika není opodstatněná. V historii amerického akciového trhu každý výprodej skončil odrazem na nová historická maxima. Tato událost nevybočí z normálu.

Nakonec se vyhněte snaze o časování trhu. Tato taktika je nepatrně náročnější, než by se mohlo na první pohled zdát. Krátkodobé výkyvy na akciovém trhu je téměř nemožné přesně předpovědět, často jsou způsobeny událostmi, které se objevily mimo modrou zónu. Proměnlivá povaha tržních nálad a nepředvídatelné ekonomické události se vzpírají pokusům o předvídání budoucích tržních trendů.

Přesto trh obsahuje potenciální katalyzátory oživení. Investoři netrpělivě očekávají rozhodnutí Federálního rezervního systému na nadcházejícím zářijovém zasedání, kdy se očekává snížení sazeb o 50 bodů, spolu s postřehy předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella na konci srpna na konferenci v Jackson Hole.

Spíše než snaha o dokonalé načasování trhu je pro dlouhodobé zdraví investic lepší přijmout systematickou metodu, jako je například průměrování dolarových nákladů. Tento přístup také umožňuje rozmístění investic podle hloubky výprodeje a nabízí strategičtější alokaci aktiv v náročných časech.

Moudrost Warrena Buffetta znovu zasahuje v otázce načasování trhu. Nedoporučoval snažit se identifikovat dno trhu, ale místo toho nabádal investory, aby hledali hodnotové příležitosti. Tento přístup, který se zaměřuje na využití hodnoty, když se objeví, namísto snahy o identifikaci absolutního dna, má mnohem větší šanci podpořit konzistentní úspěch.

Vzhledem k tomu, že medvědi na Wall Street vrčí stále hlasitěji, měli by si investoři připomenout tyto základní zásady: vyhnout se obchodování s maržemi, nezapojovat se do panických prodejů a nesnažit se časovat trh. Pamatujte, že investování je maraton, nikoli sprint. Zaměření na dlouhodobé cíle, trpělivost a využívání systematických metodik mohou pomoci překonat všechny tržní turbulence.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz