Hlavní obsah
Finance

Wall Street je vůči akciím Upstart medvědí, ale i tak letos prudce rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: PXfuel

Akcie se propadly o 97 % ze svého historického maxima a Wall Street zůstává medvědí

Článek

Když se profesionálové na Wall Street shodnou na tom, zda akcie koupit nebo prodat, vyplatí se jim častěji naslouchat. Ale přinejmenším v jednom letošním případě mohlo následování stáda analytiků vyústit v prodej akcií Upstart (UPST) těsně předtím, než se výrazněji posunuly vzhůru.

Společnost Upstart se v roce 2023 nechala strhnout šílenstvím kolem umělé inteligence (AI), které Wall Street zřejmě zaskočilo. Většina analytiků sledovaných deníkem The Wall Street Journal stále doporučuje akcie prodávat, ale zde je důvod, proč se mohou i nadále mýlit.

Upstart narušuje tradiční půjčky

Když spotřebitel žádá o úvěr v bance, již 34 let se jeho úvěruschopnost posuzuje podle systému FICO společnosti Fair Isaac. FICO zohledňuje pět klíčových faktorů, včetně historie splácení potenciálního dlužníka a toho, kolik peněz ještě dluží jiným věřitelům.

Společnost Upstart však tvrdí, že FICO je zastaralé, protože jeho rozsah je příliš úzký a přehlíží příliš mnoho kvalitních žadatelů - zejména z řad menšin. Upstart používá umělou inteligenci (AI), která místo toho analyzuje více než 1 600 datových bodů o potenciálním dlužníkovi, mezi něž patří jeho historie zaměstnání, úroveň vzdělání a dokonce i místo bydliště.

Podle interní studie je u půjček poskytnutých algoritmem společnosti Upstart o 53 % méně případů nesplácení při stejné míře schválení jako u půjček posuzovaných tradičním způsobem. Společnost Upstart také schvaluje o neuvěřitelných 173 % více půjček při stejné míře selhání - to znamená, že banky odmítají mnoho bonitních dlužníků.

Technologie Upstart je navíc založena na umělé inteligenci, takže dokáže rychle analyzovat data a v 84 % případů přijímat plně automatizovaná rozhodnutí o okamžitém schválení.

Obchodní model společnosti Upstart je jednoduchý: Sama žádné peníze nepůjčuje, ale spíše poskytuje půjčky svým partnerům z řad bank, spořitelen a autobazarů a dostává za to poplatek. Výhodou pro poskytovatele půjček je, že algoritmus společnosti Upstart je rychlejší a přesnější než tradiční lidské metody posuzování, při nichž by analýza stejného množství dat trvala týdny.

Společnost Upstart však prochází nešťastným 18měsíčním obdobím

Společnost Upstart byla založena v roce 2012, což znamená, že až do období pandemie od roku 2020 fungovala výhradně v době stabilní ekonomiky. Cena jejích akcií pochodovala vzhůru až do druhé poloviny roku 2021, kdy dosáhla historického maxima 401 dolarů, ale investoři začali mít obavy, když začala prudce růst inflace a skončilo období ultra nízkých úrokových sazeb v USA.

To se projevilo v celé ekonomice a poptávka po spotřebitelských úvěrech prudce klesla. Navíc společnost Upstart měla najednou problém najít kupce pro půjčky, které poskytovala. Instituce zaujaly přístup „počkej a uvidíš“, pokud jde o algoritmus společnosti, protože počet nesplácených úvěrů začal stoupat a nebyly si jisté, zda budou úvěry i nadále fungovat v souladu s modelovanými výsledky.

Upstart nakonec převzal řadu půjček z vlastní rozvahy, což zvýšilo úvěrové riziko společnosti - s čímž investoři nesouhlasili - a poslalo její akcie na minimum 11,93 USD.

Naštěstí společnost Upstart postupem času zveřejnila spoustu údajů, které dokazují, že její přístup založený na umělé inteligenci je vhodný bez ohledu na ekonomické prostředí. V prvním čtvrtletí roku 2023 měla společnost rekordních 99 úvěrových partnerů, což je téměř dvojnásobek počtu, který měla před rokem. To signalizuje obnovenou důvěru.

Společnost Upstart navíc nedávno oznámila, že někteří z těchto partnerů přislíbili nové financování ve výši 2 miliard dolarů, aby jí pomohli překonat případné budoucí problémy, kdy by mohla mít problém najít okamžité zájemce o své půjčky.

Wall Street možná chybuje, když doporučuje prodej akcií Upstart

The Wall Street Journal sleduje 15 analytiků, kteří se zabývají akciemi společnosti Upstart. Čtyři doporučují držet, tři jsou v táboře „underweight“ (medvědí) a zbývajících osm jí udělilo nejnižší možné hodnocení „sell“. Ani jeden analytik nedoporučuje nákup. To je jen malá změna oproti situaci před třemi měsíci.

Jejich průměrná cílová cena je 12,61 USD. Problém je však v tom, že akcie Upstart v roce 2023 vzrostly o 120 % a v současné době se obchodují za zhruba 29 USD! To znamená, že kdyby investoři při této příležitosti poslechli Wall Street, přišli by o opravdu pěkný zisk.

Vzhledem k náročné ekonomické situaci analytici neočekávají, že by se poptávka po úvěrech v letošním roce zotavila. Odhadují, že tržby společnosti Upstart by v roce 2023 mohly dosáhnout 548 milionů USD, což by znamenalo 34% pokles oproti roku 2022, ačkoli v roce 2024 očekávají opětovný růst.

Jedná se však o dlouhodobý příběh a nyní, když má společnost stabilnější základy, může být pro investory vhodná doba k nákupu. Umělá inteligence nyní proniká do mnoha odvětví a je téměř nevyhnutelné, že ovlivní i poskytování úvěrů. Přes všechny počáteční problémy si společnost Upstart myslí, že na trzích s osobními půjčkami, půjčkami na automobily, podnikatelskými půjčkami a hypotékami má příležitost v hodnotě 4 bilionů dolarů.

Vzhledem k tomu, že společnost je dnes oceněna na pouhých 2,4 miliardy dolarů, vypadá nabídka rizika a odměny, kterou akcie Upstart představují, bez ohledu na názor Wall Street, atraktivně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz