Hlavní obsah
Finance

Zmizí s rozvojem umělé inteligence lidští pracovníci? Měli byste se bát?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Pixnio

Pokud jste v poslední době jedli v restauraci rychlého občerstvení, jeli po zpoplatněné silnici nebo nakupovali v supermarketu, možná jste si všimli jedné společné věci: mnoho lidí, kteří vám dříve pomáhali, nahradily stroje.

Článek

Většina lidí to považuje za daň za pokrok. Když se zavádí nová technologie, vytlačuje starší technologii spolu s pracovními místy, která vytvořila. Často se však přehlíží, že nová technologie, ať už je jakákoli, s sebou obvykle přináší nová pracovní místa pro ty, kteří mají dostatek umu a dovedností, aby využili nové příležitosti, které se jim nabízejí.

Totéž platí i pro umělou inteligenci. Světové ekonomické fórum ve své zprávě o budoucnosti pracovních míst odhaduje, že umělá inteligence do roku 2025 nahradí přibližně 85 milionů pracovních míst. Stejná zpráva však dospěla k závěru, že ve stejném časovém horizontu vznikne díky umělé inteligenci přibližně 97 milionů nových pracovních míst. Ačkoli se očekává, že z této změny bude nejvíce těžit zdravotnictví, kde zdravotničtí technici s pomocí AI zaznamenají obrovský vzestup, dotkne se to pravděpodobně všech odvětví. A přestože mnoho z těchto nových pozic – zejména inženýři strojového učení, inženýři robotiky a datoví vědci – bude vyžadovat vysokoškolské vzdělání, prudce vzroste i poptávka po méně kvalifikovaných pracovních místech, jako je například údržba AI.

Zajímavé na této změně inspirované umělou inteligencí je, že ačkoli prakticky nikdo nepopírá, že již probíhá, někteří mylně považují dnešní umělou inteligenci za vše, co kdy bude. Ve skutečnosti dnešní AI, ačkoli je působivá, ve skutečnosti nepředstavuje nic víc než „výkonnou metodu statistické analýzy…, která vytváří iluzi, že ‚ví‘, co se děje, když se pokouší provést daný úkol.“

Chcete-li se dozvědět jako první o novinkách na trhu, zaregistrujte se k odběru našeho Ranního Burziána zde.

Ale jak říká staré přísloví zpopularizované Markem Twainem: „Existují lži, zatracené lži a statistika“. Lidé se v historii špatně rozhodovali a lhali pomocí statistik. Umělá inteligence tento problém jen prohlubuje, protože lidé, kteří v současnosti umělou inteligenci řídí a provádějí analýzy, často vůbec nerozumějí tomu, co se děje uvnitř.

V krátkodobém horizontu se tento scénář pravděpodobně dramaticky nezmění, ačkoli datové soubory, které AI pohánějí, budou i nadále nabývat na velikosti a složitosti a poptávka po dalších pracovních místech souvisejících s AI se bude i nadále zrychlovat. Mnozí však předpovídají, že během příštího desetiletí AI nevyhnutelně ustoupí umělé obecné inteligenci (AGI), která umožní inteligentním agentům, jako jsou roboti, replikovat kontextové chápání lidí.

Není divu, že perspektiva strojů schopných skutečně myslet stejným způsobem jako člověk vyvolává naději, že lidé budou konečně osvobozeni od rutinní práce a budou moci vykonávat smysluplnější práci, a naopak strach, že roboti nás lidi zcela nahradí.

I když pravda pravděpodobně leží někde mezi těmito dvěma extrémy, naše uvažování o vlivu umělé inteligence na pracoviště se nepochybně změní. Spíše než na to, která pracovní místa by mohla být příště nahrazena umělou inteligencí, budeme přemýšlet o tom, jakými vlastnostmi se od umělé inteligence lišíme, a tudíž jsme nenahraditelní. Pracovníci se budou stále více zaměřovat na rekvalifikační a upskillingové programy, které jim umožní zvládat nové technologie. Ironií osudu je, že studie společnosti Oracle z roku 2022 zjistila, že 93 % vedoucích pracovníků v oblasti lidských zdrojů a zaměstnanců v USA by bylo otevřeno školením poskytovaným prostřednictvím AI.

Navzdory těmto snahám si pracovníci nemohou nepoložit otázku, zda s dalším rozvojem AI/AGI nebudou všechna pracovní místa na špalku. Budou majitelé podniků, a tedy i technologií, v nekonečné snaze o snižování nákladů a zvyšování efektivity likvidovat všechna pracovní místa, která může AI nahradit?

A co vlastníci? Zatímco zaměstnanci jsou v našem současném ekonomickém systému odměňováni za svou práci, jsou to majitelé podniku a technologie, kteří často hromadí skutečné bohatství. K tomu dochází proto, že počítače a umělá inteligence jsou považovány za předměty, které se kupují a prodávají a které mohou ušetřit peníze a zvýšit produktivitu – především proto, že nejsou odměňovány. Dovedeno do extrému, co by se stalo, kdyby umělá inteligence pokročila na úroveň AGI a tato AGI by pak přinesla schopnost počítače pochopit svou situaci a tlačit na pilu a požadovat za svůj přínos kompenzaci?

Ještě bezprostřednější a příznačnější z mnoha etických otázek, s nimiž se v budoucnu v souvislosti s umělou inteligencí pravděpodobně setkáme, jsou autonomní vozidla (AV). AV mají potenciál nahradit celou řadu pracovníků, včetně řidičů autobusů, taxíků a nákladních vozidel. A přestože AV nemají žádný zlý úmysl a mají slušnou bezpečnostní bilanci, která se bude pravděpodobně zlepšovat s tím, jak se bude technologie zdokonalovat.

Komentář

Ať se nám to líbí, nebo ne, umělá inteligence – a nakonec AGI – bude mít stále větší dopad nejen na pracoviště, ale na všechny aspekty našeho života. Pokud si to uvědomíme a vybudujeme ekonomiku, která se dokáže rychle přizpůsobit měnící se situaci v oblasti zaměstnanosti, budeme na tom lépe, protože AGI vytlačí více talentovaných lidí. Ovšem na druhou stranu vývoj umělé inteligence nepochybně mění povahu práce, ale je nepravděpodobné, že by zcela nahradila lidské pracovníky. Ačkoli AI v posledních letech dosáhla významného pokroku, stále nedokáže napodobit mnoho lidských dovedností a vlastností, které jsou pro mnoho pracovních míst nezbytné. Umělá inteligence může vynikat v úkolech, které zahrnují rozpoznávání vzorů, analýzu dat a opakující se úkoly, ale chybí jí kreativita, intuice a empatie, kterými disponují lidé. Mnoho pracovních míst vyžaduje kombinaci technických i měkkých dovedností, které umělá inteligence zatím není schopna poskytnout. Kromě toho existují etické a sociální obavy ohledně úplného nahrazení lidských pracovníků umělou inteligencí. Automatizace a AI mohou vést ke ztrátě pracovních míst a ekonomické nerovnosti, což může mít vážné důsledky pro celou společnost. Vývoj umělé inteligence pravděpodobně místo nahrazení lidských pracovníků změní povahu práce a dovednosti potřebné pro různá pracovní místa. Lidé a AI mohou spolupracovat, přičemž AI bude lidem pomáhat při plnění úkolů a zvyšovat jejich efektivitu. Proto je pravděpodobnější, že vývoj umělé inteligence povede ke změně typů pracovních míst, přičemž se bude stále více zaměřovat na role, které vyžadují jedinečné lidské dovednosti, jako je kreativita, řešení problémů a emoční inteligence. Andrej Krúpa, Burzovnísvět.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz