Hlavní obsah
Zdraví

Blahodárná a přátelská zemní radioaktivita pramene Pod Skalou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bylinysrozumem

Pramen Pod Skalou

Informace o druhém nejsilnějším volně přístupném radioaktivním prameni.

Článek

Skalná se navrací ke své původní vodě

Obyvatelé našeho města mohou využít „nový“ přírodní zdroj pramenité vody. Team dobrovolníků a nadšenců pod vedením Viktora Goliáše z Přírodovědecké fakulty; Ústav geochemie, mineralogie a nerostných zdrojů Univerzity Karlovy vyvedl jeden z pramenů z původního vodovodního systému, jenž napájel skalenský vodovod mezi léty 1923- 1980, který již nestačil uspokojit potřebu obyvatel, atak bylo rozhodnuto, že dojde k napojení na dálkový vodovod dnešního CHEVAKu.

Pramen dostal jméno Pod Skalou, podle dramatic ké žulové ostrožny. Pod ní je tato voda podchycena a svedena do betonového objektu. Je to radioaktivní (radonová) minerální voda, o aktivitě 5200 – 7950 Bq/l 222Rn a vydatnosti cca 1,5 l/min. Nejedná se o kyselku. Je to typ chutné, nízce mineralizované (hladové) horské vody. Léčivé vlastnosti těchto radioaktivních vod využívají v nedalekých lázních Bad Brambach, jak při pitných tak i koupelových léčebných kúrách.

Viktor Goliáš podotýká, že při výzkumu byl objeven jižně od Plesné v roce 2016 a v roce 2017 zpřístupněn pramen nazvaný Břetislav – Radonka, který má parametry ještě vyšší, a to 12 kBq/l 222Rn při průtoku 2,5 l/min. Parametry pramene Pod Skalou ve Skalné jsou však také velmi slušné. Vlastně je v současnosti (po prameni Břetislav) povrchovým vývěrem s druhou nejvyšší známou aktivitou v celé ČR. Vodu díky své radioaktivitě nelze klasifikovat legislativně jako vodu pitnou, je o ní však s klidem možno prohlásit že je „pitelná“. Podobně jako u pramene Břetislav se řídíme následujícím doporučením:

Díky své vysoké aktivitě má tento zdroj zcela mimořádný léčebný potenciál. Žádné akutní negativní účinky z ozáření zajisté nehrozí. Jednorázové pití bude mít nanejvýše mírné tonizační účinky. Je to však voda velmi silná. Kdo podstupuje delší kůru, měl by vědět co činí. Doba trvání souvislé kůry by neměla překročit tři týdny, poté je vhodná několikaměsíční přestávka. Doporučujeme poradit se nejprve s lékařem.
Radioaktivní vodu lze užít nejenom na pití, ale účinněji i ve formě studených či teplých mokrých zábalů či obkladů, výplachů a podobně. Voda je díky relativně vysoké aktivitě vhodná i pro vzdálené použití např. pro nepohyblivé strádající. Vodu plníme bez víření, naléváme po stěně, uzavíráme bez vzduchové bubliny, nejlépe do několika lahví, které postupně spotřebujeme.

Místo v lese stojí za návštěvu, neb má nádech zvláštního genia loci, a přinese vám zajisté tolik potřebný klid v dnešní kvapné době.

Přejme prameni Pod Skalou daleký a nerušený tok, stejně tak i dlouhý život všem lidem, kteří příjdou čerpat z jeho blahodárné studnice!

Anketa

Co víte o radioaktivitě?
Bojím se jí
0 %
Vím že je dobrý sluha, ale špatný pán
100 %
Mám zkušenosti s radiační léčbou např: ozařovaní, pobyt v lázní Jáchymov
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

https://www.estudanky.eu/12362-pramen-pod-skalou

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám