Hlavní obsah
Názory a úvahy

Černé období pro pseudovlastence - rozklad strany a zatčení Čermáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V souvislosti se světovou pandemií, válkou na Ukrajině a rozmachem sociálních sítí se u nás vyrojila řada obchodníků se strachem. Benefitují na šíření konspirací s připojeným číslem svého bankovního účtu.

Článek

V úterý večer byl zadržený hledaný Tomáš Čermák, který nenastoupil do vězení za propagaci terorismu. Za mříže měl nastoupit na konci srpna na 5,5 roku. Jenže se rozhodl uprchnout a policisté u něj doma objevila plán cesty do Ruské federace a vydala na něj mezinárodní zatykač. Policie ho objevila v polském městě blízko běloruské hranice. Tam chtěl nejspíše přejít do Běloruska a následně se dostat do Ruska.

Během svého útěku vydal video z lesa, kde se vysmíval české policii a tvrdil, že jsou na něj krátcí. Samozřejmě se vysmíval i ministru vnitra Rakušanovi a dalším politikům. Ve videu se snažil navodit dojem, že se do Ruska již dostal.

Otázkou ovšem je, jak se povedlo polské policii Čermáka vypátrat. Na sociálních sítí neúspěšného aspiranta na prezidentského kandidáta Pavla Zítka mají lidé jasno. Obviňují Zítka, že policii řekl, kde se Čermák nachází. Do souvislosti to dávají hlavně se Zítkovým výslechem na policii. Krátce po něm byl totiž uprchlík lokalizován a zadržen. Kde je pravda se nejspíš nikdy nedozvíme, ale představa, že se tito pseudovlastenci navzájem požírají, by nebyla ničím překvapivým.

Konec i pro Zítka

Po Čermákovi je další viditelnou postavou této sorty lidí právě Pavel Zítko. Člověk, který tvrdí, že rozumí všemu v politice a byl by podle sebe ideální prezident. Rád šíří konspirace, na které namotává své podporovatele, za účelem zisku. Jenže kromě politika a aktivisty je Pavel ještě schopným obchodníkem. Pokud vám nechutná normální voda, může vám nabídnout exkluzivní fén, který z kohoutkové vody udělá vodu ze studánky. Tato vychytávka stojí pouze několik desítek tisíc.

I v případě, že by Zítko nebyl tím, kdo Čermáka udal, je to pro jeho kariéru nejspíše konec. Na jeho sociálních sítích to bývala u většiny příspěvků menší část lidí, kteří z něj mají legraci a větší část těch, kteří mu vyjadřují podporu a vidí v něm nového Havla. Jenže po zadržení Čermáka se směs komentářů dramaticky obrátila. Lidé mající z tohoto člověka legraci přibyli a jeho, teď již bývalí, podporovatelé ho hromadně označují jako udavače.

Československá iluze

Oba zmínění jsou mezi ústředními postavami podivné skupiny lidí, kteří prohlašují, že Československá republika nezanikla a stát, ve kterém žijeme, je pouze korporace. Ano, podle nich nejsme občané, ale zaměstnanci České korporace.

Možná by tato skupinka lidí byla pouze k smíchu, kdyby mezi záliby členů nepatřily konflikty s policií a na úřadech. Dokonce se několikrát pokoušeli dostat do soudních síní, kde byli souzeni někteří jejich členové. Samozřejmě i zde najdeme obchodní stránku věci. Členové této skupiny si kupují doklady „Československa“, se kterými se ohánějí vždy, když komunikují s policií nebo úřady.

Jejich doklady jsou další bizarností, protože jsou kompletně ve slovenštině. Nejspíše proto, aby navodily dojem, že s tím Slováci souhlasí a vidí to stejně. Mám řadu kamarádů na Slovensku, a když jsem se jich ptal, jestli mají také takovou skupinu lidí mezi sebou, tak jenom nechápavě kroutili hlavou. Na Slovensku opravdu není žádná výrazná část populace volající po sjednocení jako u nás. Těžko říci, jaké Československo chtějí obnovovat, protože v dobách před 2. světovou válkou nám patřila i malá část Ukrajiny. Jenže právě Čermák byl odsouzen za výzvy k násilí na Ukrajincích.

Strana PRO v rozkladu

Nejenom problémy našich československých občanů drásají naší pseudovlasteneckou scénu. V krizi se ocitá i strana PRO pod vedením Jindřicha Rajchla. Nejenom, že mu průzkumy přisuzují pouze 2,5 %, ke všemu během stranického sjezdu odstoupilo celé vedení Jihomoravského kraje. Ti byli nespokojení se směřováním strany pod vedením Rajchla.

Ten to samozřejmě bagatelizuje a prý brzy představí nová zvučná jména, která jeho stranu posílí. Teprve se uvidí, jestli jim to pomůže zvednout aktuální mizerné preference.

Jediný úspěch vlastenců v poslední době

I když to může vypadat, že je naše národní pseudoscéna v rozkladu, tak se přece jen najde dílčí úspěch, a tím je vznik dohody mezi SPD a Trikolorou. Zástupci obou stran se dohodnuli na společném postupu do voleb v roce 2024. V tomto roce nás čeká hned několik voleb, těmi jsou volby do Evropského parlamentu, krajské volby a volby do třetiny senátu. Podle předsedkyně Trikolory je dohoda zároveň základ pro spojování národoveckých stran. Jenže je otázkou, jestli se tyto strany před spojením nepožerou navzájem.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz