Hlavní obsah
Aktuální dění

Příběhy války. Neprohrají, mají nezlomného ducha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cesinaukrajine

Následky raketového útoku na Kyjev

Je právě úterý a svět z hrůzou sleduje největší raketový útok na Kyjev od začátku války. Výbuchy otřásají městem, tmou proniká záře protiletecké obrany. Když útok pomine, rozjíždí se záchranné práce. Město hoří, protiletecká obrana poškozena, ranění.

Článek

Když se rozední, nad městem je stále kouř. Zvoní nám telefon. Volá Andrej. Zpráva o útoku ho zastihla v Německu. Právě veze další auta a vybavení pro armádu. Je zdrcený. Fotky hořícího města, které obletěly svět se ho dotýkají více než ostatních.

Dopadající trosky raket spálily na prach jeho živobytí. Stovky tisíc eur investovaných do autobusů z usilovné práce při opravách automobilů jsou pryč. Právě díky těmto investicím Andrej mohl tolik pomáhat. Nejen armádě, ale i civilistům a dobrovolníkům z celého světa. Včetně nás.

Foto: Cesinaukrajine

Napáchané škody ruským útokem

PTÁTE SE KDO JE ANDREJ?

Jeho identitu neprozradíme, ale řekneme přesně co je to za člověka. Se svojí ženou od začátku války sbírají humanitární pomoc pro obyčejné lidi a vozí vybavení na frontu. Mnohokrát nás zachránili když jsme byli v nouzi. Nikdy za to nic nechtěli. A co víc - ani nás neznali.

Prostě jim zavolalo cizí číslo „my volontéři z Čechy“ a věta pokračovala „u nás taký problém“. Rozbité kolo, odtah vozu, přespání někde v mrazech, došli nám peníze na benzín… to vše a mnohem víc pomáhá tento manželský pár řešit každý den bez ohledu na denní hodinu. A to doslova. Kolik z vás by v noci zvedlo cizí číslo a řešilo problémy úplně cizích lidí. A to je síla Ukrajinského ducha. Síla, kterou tento pár zosobňuje.

Foto: Cesinaukrajine

Když nám bouchlo kolo, Andrej byl ochotný celou noc čekat než dorazíme. Neznal nás, pomohl.

ZPÁTKY K ÚTOKU A MASIVNÍMU POŽÁRU

Andrej je zdrcen. Jen málokdy se stane, že by nás o něco požádal. Teď žádá. Potřebuje pomoc získat nějaké peníze na nové autobusy. Třeba sbírkou. Posbíráme první informace a ještě ten den řešíme, co bychom pro ně mohli udělat a jak rychle. Víme, že mu nedokážeme vynahradit ztrátu, ale jsme odhodláni to aspoň zkusit. O den později voláme zpět, abychom domluvili jednotný postup.

Andrej je už klidnější. Má to v hlavě srovnané. Vyslechne náš návrh pomoci a pak klidným hlasem pronese větu, která se nám hluboce zaryje do paměti. „Všechno, co seženete, dejte na potřebnější věci. Jsem ukrajinský podnikatel a musím se s tímhle problémem vypořádat sám, jako my všichni. Peníze dejte na zbraně a vybavení, to je potřebnější.“

Foto: Cesinaukrajine

Hašení autobusu po útoku dronů na Kyjev

Naše reakce? Hluboký obdiv. A ano, vše co seženeme dáme na armádu.

Tenhle nezlomný duch a ochota obětovat vše co vlastníte ve prospěch boje za svobodu je důvodem, proč Ukrajinci neprohrají.

My všichni se jen musíme postarat o to, aby cena za vítězství nebyla zbytečně příliš vysoká. A tam máme bohužel již teď velký dluh.

Proto jim pomůžeme získat obrněné Iveco a budeme dál podporovat jejich válečníky. Vy se prosím přidejte. Stojí to za to.

A poškozený Patriot?

Ten Ukrajinci opravili provizorně lepící páskou a pracuje dál. Nový díl již je na cestě z USA.

Andrej dál neúnavně pracuje na tom, aby vojáci měli vše co potřebují. Vše co zvládne sehnat, dovézt. Jeho žena balí každý den humanitární pomoc. Stále nám pomáhají.

Jeho slova „dejte vše co seženete na potřebnější věci“ máme stále na paměti.

Řešením tohoto konfliktu jsou vojáci. Jen ti ukončí tento teror. Oni a nezlomná vůle Ukrajinců pokračovat v boji.

Nesmíme polevit. Nesmíme se vzdát.

Brzy jim budeme stát bok po boku v závěrečné bitvě.

Děkujeme za retweet. Děkujeme za podporu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz