Hlavní obsah
Lidé a společnost

Byl Strýček Pilčík nejhorším sériovým vrahem naší historie? A umožnila mu vraždy StB?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Harold, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Touhu lidí po svobodě zneužívali i zločinci nejhoršího ražení

Zoufalí lidé dělají zoufalé činy. A takových zoufalých lidí bylo v Československu po roce 1948 více než dost. Oslovit neznámého člověka s žádostí o převedení přes hranice bylo často jejich jedinou nadějí.

Článek

Bestie Hubert Pilčík

Hubert Pilčík se narodil v roce 1891 v Novém Hrozenkově u Vsetína. Po druhé světové válce byste jej však našli bydlet v obci Senec v západních Čechách. Pracoval v Plzeňské Škodovce a byl ženatý. Na první pohled na něm vlastně nebylo nic zvláštního. Ve svém okolí měl přezdívku Strýček, chodil rád do přírody a sbíral bylinky. Občas si o sobě jen něco přimyslel a tvrdil například, že přežil potopení Titanicu.

Pilčík jako převaděč

Po komunistickém puči se směrem na západ toužila dostat řada lidí. Ti se museli spolehnout na služby převaděčů. Jedním z nich byl i Hubert Pilčík, který si tímto způsobem přivydělával. Pilčík ale nebyl obyčejný převaděč. Dobře věděl, že se na něj obrací lidé v zoufalé situaci, které má z velké části ve své moci. Tito lidé s sebou také vždy nosili své cennosti. Navíc, pokud by je zabil, všichni by předpokládali, že dotyčný jsou zkrátka za hranicemi…

Na Pilčíka jakožto na převaděče se také obrátil jistý Emanuel Balley. Společně se svou dcerou Renátou a dvanáctiletou neteří Danielou se toužili dostat na západ. Pilčík však Emanuela Balleye a jeho dceru zavraždil, obral je o všechny cennosti a dvanáctiletou dívku odvlekl domů. Tam ji několik měsíců ve sklepě věznil, mučil a pohlavně zneužíval. To vše navíc prováděl tak, aby si jeho manželka ničeho nevšimla. To vše se událo na začátku března roku 1951. Tělo omráčeného muže se Pilčík pokusil spálit, jeho dceru uškrtil a zahrabal. Obě těla však byla nalezena. A díky netradičním stomatologickým nálezům byla identifikována. Byl tak učiněn důležitý krok k dopadení jejich vraha.

Případ dostal na starosti zkušený kriminalista Jan Znamenáček, který byl policistou již za první republiky. Ten vypátral příbuzné oběti a přesvědčil je, že mu nejde o postih za emigraci jejich příbuzných. Ti mu následně prozradili, že dostávají často dopisy psané malou Danielou. V dopisech se psalo, že je rodina v pořádku v Německu a má se dobře. Důležité však bylo, že dopisy jim osobně přinášel jistý strýček Hubert, který za ně navíc vyžadoval vysoké platby. V tu chvíli už si kriminalisté začali vytvářet poměrně jasný obrázek o celém případu.

Netrvalo dlouho a Strýčka Huberta dokázali ztotožnit. Dne 6. září 1951 si pro něj potom došli do jeho domu. Našli tam toho opravdu hodně. Kromě širokého zbrojního arzenálu to byly také šperky, oděvy a další osobní věci řady lidí. Nejhorším nálezem však byla dvanáctiletá Daniela, vyhladovělá, svázaná, v šokovém stavu, naštěstí ale živá.

Při následné sérii výslechů a po analýze nalezených věcí začalo být jasné, že Pilčík má na svědomí více lidí. Prokázat se mu podařilo pět vražd a samozřejmě také mučení a zneužívání Daniely. Bylo ale velmi pravděpodobné, že celkový počet obětí Pilčíka byl mnohem vyšší, a mezi vyšetřovateli se začalo mluvit o tom, že se jedná o nejhoršího sériového vraha v dějinách Československa. Než ale mohli vyšetřovatelé Pilčíkovi přičíst další vraždy, spáchal ve vězení sebevraždu oběšením. Není bez zajímavosti, že Pilčíkův případ byl natolik speciální, že jeho hlava byla a dodnes je uchovávána v Muzeu Policie České republiky.

Hubert Pilčík a StB?

K případu Huberta Pilčíka se objevily informace, že byl ve skutečnosti spolupracovníkem státní bezpečnosti při realizaci tzv. akce Kámen. Jednalo se o provokační akci, kdy spolupracovníci StB hráli roli převaděčů a převáděli osoby přes falešnou hranici, kde je agenti následně vyslýchali v přestrojení za americké vojáky. Tato akce probíhala mezi lety 1948 až 1952. Spolupráce Pilčíka s StB nikdy prokázána nebyla, existuje však několik detailů, které ji mohou naznačovat.

V první řadě se jedná o fakt, že Hubert Pilčík měl povolení pohybovat se v pohraničním pásmu. To se nerozdávalo jen tak někomu a není důvod, proč jej měl obdržet zrovna Hubert Pilčík. Otazníky budila také Pilčíkova sebevražda. Oběsil se totiž na dvou kapesnících. Vězni ale měli vždy jen jeden. Nabízí se proto otázka, zdali nebyl k sebevraždě donucen, aby nemohl promluvit o akci Kámen.

Celý případ má potom ještě jedno zajímavé vyústění. Dům Huberta Pilčíka se zdál dlouho neprodejný. Kdo by také chtěl bydlet na takovém místě, že? Kupce ale nakonec našel, byl jím detektiv Znamenáček, který Pilčíka dopadl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz