Hlavní obsah
Sport

Češi, David Attenborough a žluté tenisové míčky: zajímavá kapitola z historie tenisu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Tenisový míček je žlutý proto, že to Mezinárodní tenisové federaci navrhnul legendární sir David Attenborough

Nedávný triumf českých tenistek na slavném Wimbledonu po čase opět rozvířil mezi Čechy zájem o bílý sport. Jedna jeho velmi zajímavá kapitola souvisí s barvou míčku.

Článek

Tenisový fanoušek David Attenborough

Jméno sira Davida Attenborougha máme spojené především s jeho jedinečnými dokumenty o přírodě, které jsou do světa vypouštěny skrze jeho domovskou televizní stanici BBC. V květnu oslavil své 98. narozeniny a ve svém oboru je považován za skutečnou legendu. Koneckonců, i čeští diváci jej znají víc než dobře. Jakou má ale spojitost s tenisem?

Sir David Attenborough je známý jako velký tenisový fanoušek a nechyběl ani na letošním Wimbledonu. Do historie tohoto sportu se pak dokonce dokázal zapsat velmi tučným písmem, byť neodehrál jediný zápas.

Foto: Dept of Foreign Affairs and Trade, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Takhle známe Davida Attenborougha nejlépe, na cestách po světě při natáčení přírody

Tenis a televize

V roce 1950 se tehdy 24letý David Attenborough ucházel o místo producenta v rádiu BBC. Přijat nebyl, avšak bylo mu nabídnuto místo v tehdy se rodící televizní odnoži britské veřejnoprávní televize. Velmi rychle se vyprofiloval jako skvělý tvůrce programů o přírodě, které k televizním obrazovkám pravidelně lákali velké množství diváků.

V roce 1968 mu byl svěřen úkol podílet se na zavádění barevného vysílání ve Velké Británii. Jako velký tenisový fanoušek si řekl, že ideální příležitostí, jak divákům předvést zázrak barevného vysílání, bude tenisový Wimbledon. V té době se hrál tenis s bílými či černými míčky. Když se na „svůj“ barevný přenos David Attenborough díval, bylo mu jasné, že pro televizní vysílání jsou bílé míčky značně nevhodné. Na obrazovce byly totiž špatně vidět.

David Attenborough proto prostřednictvím BBC navrhnul Mezinárodní tenisové federaci změnu barvy míčků na žlutou. Uspěl a od roku 1972 se hraje tenis se žlutými míčky, s jednou výjimkou. Touto výjimkou byl paradoxně Wimbledon, který si zakládá na tradicích, a žluté míčky vzal na milost až v roce 1986.

Češi a žluté míčky

Spolu se žlutými míčky byli v centru pozornosti od počátku i čeští hráči. Prvním grandslamovým turnajem, který se hrál se žlutým míčkem bylo americké US Open v roce 1973. Ve finále si zahrál i Jan Kodeš.

A první Wimbledon se žlutými míčky v roce 1986 byl pro české barvy ještě úspěšnější. Ve finále mužské dvouhry se objevil i Ivan Lendl, ženskou dvouhru vyhrála emigrantka Martina Navrátilová, když porazila Hanu Mandlíkovou. Mandlíková se navíc objevila i ve finále ženské čtyřhry. A aby toho nebylo málo, Petr Korda vyhrál juniorskou čtyřhru. Žluté míčky na Wimbledonu Čechům zkrátka svědčí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz