Hlavní obsah
Věda

První operační změna pohlaví u nás byla provedena již za Protektorátu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pfree2014, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Operační změna pohlaví je dnes poměrně přijímaná. Kdy to u nás všechno začalo?

Operační změna pohlaví je zákrok, který sice vyvolává jisté emoce, současně se ale jeho vnímání přece jen posunulo a nejde o takovou raritu jako v minulosti. Jak je to s jeho historií u nás i ve světě?

Článek

Kdy se přistupuje k operační změně pohlaví?

Začněme stručným shrnutím toho, co zákrok vlastně obnáší, jaká jsou jeho specifika a především tím, proč se k němu vlastně přistupuje. Neobejdeme se bez pojmu transsexualismus. Označuje se tak stav, kdy se člověk s ženským tělem cítí být mužem a naopak, kdy se člověk s mužským tělem cítí být ženou. Jinými slovy, jedná se o vrozený nesoulad mezi psychickým a tělesným pohlavím. Tento stav nelze zvrátit medikací ani terapií.

Pokud bychom šli do detailu, zjistili bychom, že příroda na naše škatulky nebere příliš ohledy a stejně jako nám „dělá zmatek“ v našem dělení lidí na muže a ženy, i mezi lidmi, které lze počítat mezi transsexuály mohou být větší či menší rozdíly. Na této základní úrovni ale nemusíme zacházet do detailů. Zůstaňme u toho, že se člověk cítí jinak, než jak vypadá (a co je ještě podstatnější: než jak jej vnímá jeho okolí).

Světová zdravotnická organizace (WHO) diagnózu transsexualismu vede jako poruchu a přidělila jí v minulosti kód F 640. To je z dnešního pohledu trochu kontroverzní a některé země jako Francie již transsexualismus za poruchu nepovažují. V České republice se stále udržuje úzus WHO, má to ale spíše pragmatický důvod. Pokud by Česko transsexualismus za poruchu nepovažovalo, nemohly by být ze zdravotního pojištění propláceny náklady právě na operační změnu pohlaví. Tím se dostáváme k tomu, o co jde především: k operacím.

Jak probíhá operační změna pohlaví

Operační změnu pohlaví lze provádět „oběma směry“, tedy z muže na ženu a z ženy na muže. Vždy jde jen o jeden, byť významný, krok v dlouhodobém procesu, který trvá několik let před operací i po ní.

V případě přeměny muže na ženu při operaci nejprve dochází k odstranění varlat a penisu a následně k modelaci pochvy a zevního genitálu. V opačném případě je odstraněna děloha a vaječníky, následně je potom vytvořen penis a močová trubice. Je logické, že po změně pohlaví na ženu nemůže člověk rodit, stejně jako nemůže mít po proměně na muže erekci (byť to lze již dnes řešit jistými protetickými pomůckami).

Není třeba zdůrazňovat, že se v obou případech jedná o náročný zákrok. V České republice jej ročně podstupuje asi 60 lidí. Kdo byl ale první?

První pokusy se změnou pohlaví

První pokusy směřující ke skutečné změně pohlaví skrze chirurgický zákrok lze vystopovat především do Německa dvacátých a třicátých let. Prováděny byly tajně nebo minimálně mimo oficiální medicínskou komunitu. Operace se ale prováděly i v dalších evropských zemích. Mezi první známé osoby, které touto proměnou prošli, patří Dora Richterová z Německa (jméno po přeměně z muže na ženu) v roce 1931.

Známý je též případ malíře Einara Wegenera, který podstoupil proměnu na ženu jménem Lily Elbe. V tomto případě však proběhl i pokus o transplantaci dělohy, po ní však Lily Elbe zemřela. První celosvětově známým případem se stala operace amerického fotografa George Jorgensena, ze kterého se na dánské klinice stala v roce 1952 stala Christine. Stalo se tak deset let poté, co se první podobná operace udála i u nás.

První změny pohlaví v českých zemích

První operační změna pohlaví u nás byla ve skutečnosti proměnou dívky na chlapce a udála se na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v roce 1942, tedy v době nacistické okupace. Tak alespoň hovoří většina pramenů, které lze vyhledat. V dokumentárním seriálu ČT „Heydrich – Konečné řešení“ je však uvedena citace z novin z léta 1941, která mluví o tom, že:

„V nemocnici v Táboře byla provedena nevšední operace…šestnáctileté děvče, dcerka majitelka statku, ulehla na operační sál, aby po probuzení začala svoji životní dráhu jako mládenec.“

Je pravděpodobné, že protektorátní noviny mluvily o první fázi operace, tedy odstranění dělohy a vaječníků a operace byla dokončena v následujícím roce vytvořením vnějších mužských pohlavních znaků.

V tomto válečném případě se tedy jednalo o přeměnu ženy na muže. První proměna z muže na ženu u nás potom proběhla v roce 1953. Více detailů o obou případech nemáme a asi dlouho mít nebudeme, identita obou pacientů byla a stále je považována za tajnou.

Jak již bylo zmíněno, v dnešní době u nás podstupuje operaci asi 50-60 pacientů ročně a mění se i vnímání tohoto zákroku. Již dávno nejde o experiment, ale o zákrok vedený na základě objektivních faktorů a s cílem, kterým je blaho pacienta.

Heydrich - konečné řešení, Díl 1/44 Noc nad protektorátem, dokumentární seriál České televize

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz