Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rudolf Singule: Český ponorkář bojoval za císaře i za Hitlera, zabili ho opilí rudoarmějci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Naval History and Heritage Command, history.navy.mil

Potopení křižníku Guiseppe Garibaldi, autor obrazu Charles Malfroy, 1915

První světová válka se dotkla i stovek tisíc českých mužů, kteří museli narukovat do rakousko-uherské armády. Rakousko mělo ale i námořnictvo. Osudy některých jeho příslušníků jsou více než zajímavé.

Článek

Rudolf Singule, velitel rakouské ponorky

Rudolf Singule se narodil dne 8. dubna 1883 v Pule v dnešním Chorvatsku. Právě zde byla základna rakousko-uherského námořnictva, kde pracoval i Singuleho otec, továrník z Brna. Není proto divu, že coby dospívající absolvoval námořní akademii, která byla v nedaleké Rijece.

Jeho prvním umístěním byl sice křižník Aspern, poté ale přesedlal na novou zbraň: na ponorky. V roce 1909 se stal členem posádky ponorky U-4. Šlo o plavidlo o délce 42 m a maximální rychlostí 22 km/h. Více omezující byl však fakt, že se mohla ponořit jen do několika málo metrů a vydržela tam maximálně několik málo hodin. O pohodlí na palubě nemohla být vůbec řeč. Singule si ale přesto ponorky zamiloval. Stálé velení nad ponorkou U-4 získal v dubnu 1915.

Foto: Carl Pietzner, Public domain, via Wikimedia Commons

Rudolf Singule, český ponorkový velitel

První světová válka a meziválečná doba

Rudolf Singule vedl svoji posádku do řady bojových akcí. Největším a také nejznámějším úspěchem Singuleho a jeho ponorky bylo potopení italského křižníku Giuseppe Garibaldi dne 18. července 1915. Kromě toho ale dokázal o měsíc dříve poškodit britský křižník HMS Dublin a zničil i 14 nákladních lodí. Rudolf Singule nicméně vždy, když to bylo možné, dával posádkám torpédovaných lodí šanci na nalodění do záchranných člunů.

Po skončení války, kdy byla rakousko-uherská flotila rozpuštěna, resp. předána novému jihoslovanskému státu, se Rudolf Singule vrátil do Brna a přijal československé občanství. Začal pracovat v penzijní pojišťovně. V rámci československé armády byl veden jako záložník tzv. Dunajské flotily, celým názvem „skupiny vojenských lodí 6. ženijního pluku“.

Foto: http://www.kuk-kriegsmarine.at/, Public domain, via Wikimedia Commons

Rakousko-uherská ponorka U-4 (v pozadí), které velel Rudolf Singule

Zajímavostí je, že v prosinci 1929 mu byl pravděpodobně udělen Rytířský kříž Vojenského řádu Marie Terezie. Jednalo se o vysoké rakousko-uherské vyznamenání, které se po roce 1918 udělovalo v tichosti, bez jakékoliv publicity. Císař Karel I. převedl možnost udělovat vyznamenání na konkrétní řádovou kapitulu a ta tak činila až do roku 1931.

Od roku 1908 byl ženatý, přičemž jeho žena Dora byla Židovka. Dora v roce 1940 umírá a Singule se znovu oženil s Němkou. Národnost manželek by se dnes sice mohla jevit jako irelevantní, ale ne na konci třicátých let. Je otázkou, do jaké míry hrála roli v tom, že Singule učinil rozhodnutí, které nám vnímání a hodnocení jeho života opravdu hodně zkomplikovalo.

Druhá světová válka

Rudolf Singule se v březnu 1939 zřekl československého občanství a přihlásil se k národnosti německé (po matce byl česko-německého původu). Je otázkou, proč se k tomu rozhodl. Ve hře je několik variant a my rozhodně neumíme rozhodnout, která je ta pravdivá.

Mohl se tak jistě rozhodnout z přesvědčení a sympatií k Německu. Stejně tak mohl podlehnout vlivu druhé manželky. Ale ve hře je i možnost, že se tímto krokem snažil poskytnou ochranu svým dětem, které měly po matce židovský původ. A nesehrála v tom roli i naděje, že se vrátí na moře? Nevíme to.

Rudolf Singule byl skutečně povolán do Kriegsmarine a stal se velitelem školní ponorky. Působil nejprve v německém Kielu a potom v Itálii. V roce 1943 byl poslán do penze a vrátil se do Brna. Tam jej zastihl květen 1945.

Dvě verze popisu jeho smrti se od sebe také trochu liší. Podle jedné se 2. května 1945 snažil bránit rabování svého domu sovětskými vojáky, kteří jej zastřelili. Podle druhé verze se na ulici zastal ženy, kterou chtěli opilí rudoarmějci znásilnit a ti jej zastřelili jen proto, že u toho mluvil německy. Ať tak či onak, zavraždili jej sovětští vojáci.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Sovětská vojska v Brně, květen 1945

Rudolf Singule je každopádně nesmírně zajímavou osobností, jedním z několika slavných českých ponorkových kapitánů první světové války. Jeho zapojení do druhé světové války jeho obraz trochu mění, osudy jako je ten jeho je však třeba si neustále připomínat. A týká se to i způsobu, jakým zemřel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz