Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co byla céčka a proč byla tak vzácná?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Li-sung at Czech Wikipedia, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Céčka a jejich pozdější varianty, fenomén, který neměl obdobu

Každý, kdo prožil alespoň část dětství v osmdesátých letech, se musel setkat s fenoménem tzv. „céček“. I dnešní děti matně tuší, že kdysi existovaly. O co konkrétně šlo? A proč to byl takový fenomén?

Článek

Zrození céček

V dávných dobách centrálně plánovaného hospodářství, konkrétně v roce 1966, dostal kdosi nápad, že národní podnik Maják v Jablonci nad Nisou začne vyrábět malé plastové prvky ve tvaru písmene „C“, které půjde spojit do řetězu a používat jako módní doplněk k minisukním. Tehdejší spotřebitelé, tedy vlastně spotřebitelky, ale o nic takového zájem neměli.

No co, nevyšlo to napoprvé, vyjde to napodruhé, řekli si v Jablonci a v letech sedmdesátých nápad oprášili s tím, že tentokrát se budou řetězy z céček nabízet jako závěsy oddělující vstup do interiérů jako kuchyně apod. Zájem ale o tento výrobek byl ale opět žalostný, a tak céčka putovala rovnou na skládku.

Tam je ovšem objevily děti a začaly céčka používat po svém, především jako ozdobu. Je škoda, že dnes již neznáme jména dětí, které v Jablonci céčka vydolovaly, dnes by se o nich asi točily dokumentární filmy…

Podstatné ale je, že céčka oslovila i ostatní děti a začal se rodit fenomén. Z Jablonce se rychle šířil po celém Československu a 80. léta doslova a do písmene patřila céčkům.

Hazard i platidlo

Céčka šla opět do výroby, a dokonce se vyráběla i v domácích provozech, na což bylo potřeba povolení Národního výboru. To ale neznamená, že by jich snad byl dostatek. Právě proto, že jich nikdy nebylo dost, se z nich stal takový fenomén.

Postupem času začaly vznikat i céčka nejrůznějších barev, průhledná nebo s třpytkami. Čím speciálnější, tím cennější. Ještě více to platilo pro speciální typy, které se objevily ještě později, např. „eska“, „háčka“ či „áčka“.

Ve školách se s céčky hrála čára a ti, kdo měli céček nejvíce, se v dětských kolektivech těšili náležité úctě a oblibě. Ale pozor, právě tato extrémní poptávka po céčkách mezi dětmi a teenagery znamenala, že po nich prahli i dospělí, aby jimi mohli své děti potěšit. Céčky se proto začalo uplácet, platit podpultové zboží apod. S trochou nadsázky tak lze říct, že se z céček stala jakási paralelní československá měna.

Odkaz céček

Trh by si ve svobodnějších poměrech po revoluci s nedostatkem céček snadno poradil, nebylo to ale příliš potřeba. Jedním z předpokladů úspěchu céček byl nedostatek jiných možností, což po revoluci přestalo být problémem. Doba největší slávy céček tak pominula. Přesto se stále vyrábí a prodávají, jen v mnohem menším množství. Je však vidět, že zájem o ně stále přetrvává a na trhu céčka své místo mají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz