Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Do práce a do školy i v sobotu aneb jak se rodil pětidenní pracovní týden

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dana Ženíšková, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

V osmdesátých letech si již lidé mohli užívat dva dny volna, pracovní sobota je ale čas od času stejně neminula

V dnešní době se stále častěji objevuje názor, že budoucnost spočívá ve zkrácení pracovního týdne na čtyři dny. Zdá se to jako přirozený vývoj. Pracovní soboty jsou věcí nedávné minulosti.

Článek

Šestidenní pracovní týden

Šest dní v týdnu se u nás pracovalo prakticky od nepaměti. Volná neděle plynula z křesťanské nauky a již v ranném středověku bylo zapovězeno vykonávat v tento den těžkou práci, pořádat trhy apod. Postupem času se určité dílčí prvky měnily, například zmíněné trhy byly vzaty na milost, obecně však byla neděle volným dnem. Tento stav trval velmi dlouho. K jeho zrušení došlo ve skutečnosti až na konci 60. let 20. století. Počátky změny bylo ale možné sledovat již od let padesátých.

Zákon 45/1956 Sb.

Mluvíme-li o šestidenním pracovním týdnu do roku 1956, máme na mysli týden, který má všech šest pracovních dní stejně dlouhých. I v sobotu se pracovalo osm pracovních hodin. Děti chodily standardně do školy a pouze neděle byla dnem volna.

Zákon 45/1956 Sb. ze dne 24. září 1956 zkrátil sobotní pracovní dobu na šest hodin. Uvedený zákon začal platit 1. října 1956 a jednalo se o první krok k pětidennímu pracovnímu týdnu. Následujících 10 let vše fungovalo v tomto režimu.

Další změnu přinesla vyhláška Státní plánovací komise číslo 62/1966 Sb. Tato vyhláška sice ponechávala šestidenní pracovní týden, dokonce zrušila šestihodinové pracovní soboty, ale zato zavedla každou čtvrtou sobotu volnou. Délka pracovního týdne se tak nezměnila, ale na místo toho, že lidé chodili o sobotách domů o něco dříve, měli nyní jednu sobotu volnou úplně celou. Tento stav trval jen velice krátce, konkrétně od srpna 1966 do prosince 1966. Od 1. ledna následujícího roku byla volná každá druhá sobota. Průměrný pracovní týden se tak zkrátil na 44 pracovních hodin.

Foto: Nechranická, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Sídliště Ďáblice v 80. letech. O víkendech se vylidňovalo a lidé mířili na víkendové chaty a chalupy. Umožnil jim to pětidenní pracovní týden.

Pětidenní pracovní týden

Hlavní změna přišla v roce 1968 s vyhláškou číslo 63/1968 Sb. Tato vyhláška začala platit 30. září 1968 a poprvé zavedla oficiální pětidenní pracovní týden s denní pracovní dobou zvýšenou na 8,5 hodiny s tím, že 30 minut denně je určeno na stravu. Tento stav platil až do 31. prosince 2000, kdy byla oficiální pracovní doba snížena na 8 hodin denně. A pracovní týden tak má i nyní 40 hodin.

Pracovní soboty

I po zavedení pětidenního pracovního týdne však sobotní práce zcela nezmizela. Vláda mohla vyhlásit tzv. pracovní sobotu, kdy lidé chodili do práce a děti od školy. Především zpočátku toho bylo ze strany vlády využíváno poměrně často. Důvodem mohla být snaha o zlepšení ekonomických výsledků nebo fakt, že byl v daném týdnu státní svátek připadající na všední den. Postupem času, především v průběhu 80. let, byly však pracovní soboty vyhlašovány spíše výjimečně. Úplně poslední pracovní sobotou u nás byl 11. březen 1989.

Důsledky a srovnání se zahraničím

Mohlo by se sice zdát, že práce v sobotu byla specialitou socialistického hospodářství, v tomto případě tomu tak ale není. Šestidenní pracovní týden byl zcela běžný i v západní Evropě, a naopak tam byl rušen často až v 70. letech. To je i příklad sousedního Rakouska. Zavedení pětidenního pracovního týdne mělo ještě jeden poměrně významný dopad. Díky tomu, že měl víkend dva dny, se začalo ve velkém rozmáhat chatařství a chalupářství. Najednou začal být velký zájem i o koupi nemovitostí k rekreačním účelům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz