Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jak brambory pronikaly do našeho jídelníčku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Brambory jsou dnes nepostradatelné

V dnešní době si lze jen těžko představit jídelníček, ve kterém se nevyskytují brambory. Ty jsou pro nás přitom na rozdíl od mnohých jiných plodin relativní novinkou, zato extrémně úspěšnou.

Článek

Kde se vzaly brambory

Fakt, že brambory pochází z Ameriky, je relativně dobře známý. Konkrétně se pěstovaly jak v horské krajině And v oblasti dnešních států Peru či Bolívie, tak v nížinách a pobřežních oblastech. Do Evropy doputovaly brambory v druhé polovině 16. století poté, co Španělé dobyli říši Inků. Velmi často se uvádí, že brambory přivezl již Kryštof Kolumbus, pro to ale nejsou žádné důkazy. Relativně brzy je měli k dispozici i Angličané.

V 16. a 17. století se brambory rozšiřovaly i dále do Evropy, avšak především jako okrasná rostlina. Ačkoliv jako zajímavost a kuriozitu je v roce 1616 podával na jednom svém banketu sám král Francie Ludvík XIII. U nás jsme si pak na brambory museli počkat o něco déle.

Příchod brambor do Čech

Pokud budeme chtít vystopovat první zmínku o bramborách u nás, objevíme jí v roce 1623, kdy o nich píše šlechtic Vilém Slavata. Ten se sice do historie zapsal spíše tím, že byl v roce 1618 vyhozen z okna Pražského hradu během třetí pražské defenestrace, i tohle je ale významné historické prvenství. Na stůl Viléma Slavaty se brambory dostaly pravděpodobně jakožto dar františkánských mnichů z Jindřichova Hradce. Ti si je zase přivezli ze svého domovského Irska. Trvalo ale ještě téměř 150 dalších let, než se u nás brambory definitivně prosadily.

Existují však i jiné verze příchodu brambor do Čech, jedna mluví o tom, že tato plodina se k nám dostala v době třicetileté války spolu s nizozemskými vojáky. Další teorie zase mluví o tom, že prvním pěstitelem brambor u nás byl jáchymovský lékař a lékárník Georgius Agricola.

Foto: Pixabay

Brambory

Vzestup brambor

V dalším průběhu 17. a v první polovině 18. století se u nás brambory pěstovaly poměrně zřídka. V některých oblastech se je vrchnost snažila rozšiřovat i mezi prostým lidem, zatímco jinde šlo čistě o krmivo pro dobytek. Pravdou je, že většina lidí se k bramborám stavěla velmi zdrženlivě a o bramborách kolovalo i mnoho pověr. Lidé v nich viděli v lepším případě potravinu bez větší výživové hodnoty, v horším případě přímo plodinu zdraví škodlivou.

I do Čech se ale dostávali informace o tom, že jinde v Evropě se již brambory poměrně běžně konzumují. Z dnešního pohledu je poměrně úsměvné i to, že byly brambory kritizovány jako „nevlastenecké“, neboť Češi by měli konzumovat především plodiny, které se zde pěstovaly v minulosti, tedy například hrách, čočku, zelí, řepu nebo proso. Z této doby také pochází označení „sviňská strava“, které poměrně výmluvně naznačuje vztah některých tehdejších obyvatel k bramborám.

Velký hladomor 1770-1772

Brambory se jako součást jídelníčku plně prosadily v důsledku velkého hladomoru, který Čechy sužoval v letech 1770-1772. V této době nastaly v Čechách opravdu zlé časy. Císařovna Marie Terezie musela vojensky bránit svůj nárok na trůn proti Prusku a současně na Čechy udeřilo extrémně špatné počasí.

Na konci března 1769 přišel mráz a sníh v době, když již bylo zaseto obilí. Následovaly prudké deště, které v létě vystřídalo dlouhé sucho. Toto počasí se navíc opakovalo i v následujících letech a pro úrodu to bylo zničující. V důsledku chyběly potraviny lidem i píce dobytku a odhaduje se, že během zmíněných let klesl v Čechách počet obyvatel z původních čtyř milionů na tři a půl milionu.

Zprávy z té doby mluví o tom, že se jedly kopřivy, tráva, ale i březová kůra či piliny. Márnice byly přeplněné a Čechy během tří let ztratily celou osminu svých obyvatel. I v reakci na tento hladomor začal posléze syn Marie Terezie, císař Josef II., se svými reformami, které zahrnovaly mimo jiné zrušení nevolnictví. Snažil se též zdokonalit zemědělství. A jednou z věcí, kterou podporoval, bylo zavádění brambor.

Foto: Daderot, Public domain, via Wikimedia Commons

Císař Josef II.

Právě brambory potom v letech 1804 a 1805 značně zmírnily dopady další velké neúrody v Čechách. Ještě předtím ale do jisté míry zpopularizovaly brambory pruští vojáci, kteří v letech 1778-1779 během tzv. války o bavorské dědictví vtrhli do Podkrkonoší. A protože sami trpěli nedostatkem potravin, prakticky vyplenili bramborová pole, na kterých místní obyvatelé pěstovali brambory pro dobytek. Jejich příkladem se inspirovali i vojáci rakouští, taktéž vyhladovělí. Pro tuto podivnou válku, ve které nedošlo k žádné větší bitvě, se proto vžilo označení „bramborová válka“.

Od této doby, tedy od přelomu 18. a 19. století, se z brambor stala rozšířená potravina, která se stala běžnou součástí našeho jídelníčku. V dnešní době zkonzumuje každý z nás v průměru 67,7 kg brambor ročně. Jen těžko bychom tak hledali jinou importovanou plodinu, která si připsala takový úspěch.

Zdroje informací:

Historie brambor

Jak Češi začali jíst brambory

Brambory v Čechách

Za rok sníme přes pět metráků jídla

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz