Hlavní obsah
Umění a zábava

Filmy formují naši představu o historii. Tohle jsou ty nejlepší z nich

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V kině si u historických filmů chtě nechtě utváříme své chápání minulosti

I když si to možná někdy nepřipouštíme, jsou to právě historické filmy, které silně utvářejí naši představu o minulosti. A česká kinematografie stvořila celou řadu skvělých historických filmů.

Článek

Údolí včel (1967)

Film Františka Vláčila Údolí včel je zasazen do poloviny 13. století. I když se jedná spíše o obecnou metaforu souboje svobodomyslnosti s fanatismem. Nejedná se sice o filmové ztvárnění konkrétní historické události, přesto si řada lidí středověk a život uvnitř rytířského řádu představí právě tak, jak byl ztvárněn v tomto filmu. Jistě na tom má velký podíl i geniální herecký výkon Petra Čepka.

Kladivo na čarodějnice (1969)

Legendární film Otakara Vávry natočený na motivy románu Václava Kaplického čerpal také z dochovaných soudních zápisů z let 1678 až 1695, kdy se na panství Velké Losiny konaly takzvané čarodějnické procesy. Ačkoliv se film od skutečného průběhu soudního jednání v mnohém odlišuje (také celkový kontext již nyní díky nalezení nových záznamů vnímáme trochu jinak), jedná se o mistrně natočený film ozdobený hereckými výkony Vladimíra Šmerala coby inkvizitora Bobliga z Edelstadtu nebo Josefa Kemra jako pomocníka Ignáce. I v tomto případě byl film natočen jako metaforická paralela k politickým procesům z 50. let 20. století.

Musíme si pomáhat (2000)

Období druhé světové války je zdrojem inspirace filmařům již od jejího konce. Za jeden z nejlepších filmů popisujících období okupace je film Jana Hřebejka Musíme si pomáhat. Příběh obyčejných lidí, manželů v podání Bolka Polívky a Anny Šiškové, kteří překonávají svůj strach, neboť považují za samozřejmé pomoci ukrývajícímu se židovskému uprchlíkovi. Nepředstavují prototyp hrdinů, a přesto se hrdiny stávají. Nebezpečí jim přitom nehrozí jen od německých okupantů, ale i od vlastních spoluobčanů.

Nebeští jezdci (1968)

V době částečného uvolnění poměrů natočil režisér Jindřich Polák film na motivy románu Filipa Jánského Nebeští jezdci o Československých příslušnících bombardovací perutě RAF za druhé světové války. Jánský čerpal z vlastních zkušeností příslušníka 311. bombardovací perutě RAF. Film měl premiéru v roce 1968 avšak krátce poté se s nástupem normalizace dostal do „trezoru“ a diváci jej mohli znovu shlédnout až po sametové revoluci.

Hřbitov pro cizince (1991)

Krátce po sametové revoluci natočil režisér Jaroslav Dudek film Hřbitov pro cizince s Jiřím Bartoškou a Josefem Dvořákem v hlavních rolích. Tématem filmu jsou opět osudy československých letců, kteří za druhé světové války bojovali na západní frontě. Film se však nezabývá jejich válečnými osudy, zaměřuje se na neméně důležitou a závažnou součást naší historie. Jedná se o tu součást, která je velmi smutná, a na kterou česká společnost nemůže být ani v nejmenším pyšná. Tématem filmu je perzekuce a šikana válečných hrdinů ze strany Komunistického režimu. Tomuto tématu se pohříchu věnuje jen málo děl. Jedná se de-facto pouze o vedlejší dějovou linku filmu Tmavomodrý svět, seriál Zdivočelá země nebo televizní film pilot. Hřbitov pro cizince je ale z tohoto pohledu nejpůsobivější.

...a řada dalších

Českých historických filmů je samozřejmě více. Díla jako Markéta Lazarová, Atentát, Lidice, Svatby pana Voka, Pelíšky, Tmavomodrý svět, Milada, Masaryk, Zapomenuté světlo a mnoho dalších rozhodně stojí nejen za zhlédnutí, ale i za zamyšlení nad dobou, kterou zobrazují. To samé platí i o seriálech typu F. L. Věk, Svědek umírajícího času, Vlak dětství a naděje atd. Z těch novějších stojí potom za zmínku seriál České století či televizní projekty Jan Hus a Hlas pro římského krále. Česká filmová a televizní tvorba zkrátka nabízí opravdu hodně skvělých historických děl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz