Hlavní obsah
Lidé a společnost

Karviná 1894: důlní neštěstí, které snad zůstane nepřekonané

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Důl Františka, místo největšího důlního neštěstí na Karvinsku, foto z roku 1924

V roce 1892 došlo na Příbramsku k důlnímu neštěstí, které je dodnes tím nejhorším u nás. Uběhly ale jen dva roky a umíralo se znovu, tentokrát na Karvinsku. Dne 14. června 1894 zemřelo 235 horníků.

Článek

Uhlí a Karviná

Již na konci 19. století bylo Karvinsko tím, čím bylo i v pozdějších dobách, tedy regionem, kde se z podzemí doluje černé zlato, tedy uhlí. Jedním z nejlépe prosperujících podniků v této oblasti byl podnik hraběte Larische-Mönnicha. Pod něj spadaly i doly Františka, Jan Karel a Hlubina.

O důlním neštětí na Příbramsku asi horníci na Karvinsku věděli. Jednalo se sice o jiný druh dolování, než na jaký byli zvyklí ze svých uhelných dolů (na Příbramsku se dobývaly barevné kovy), největší důlní neštěstí tehdejší Evropy ale nemohlo uniknout jejich pozornosti ani v době bez televize nebo internetu.

Psal se 14. červen 1894 a odpolední směna čítající 1086 lidí sfárala v 16:00 dolů. Nikdo z nich v tu chvíli netušil, že první stránky novin bude tentokrát plnit právě Karviná a jejich doly.

Neštěstí ze 14. června

Ve zmíněných dolech se uhlí těžilo v celkem šestnácti slojích. Ty byly navzájem propojeny celou řadou chodeb a pro nás by dnes bylo možná trochu překvapivé, že bychom v dolech potkali opravdu hodně koní. Zvířata však byla v té době v dolech používána pro práci celkem běžně.

Foto: Quar, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Památník obětí důlního neštěstí z roku 1894 na hřbitově v Karviné

Doly nikdy nebyly a ani dnes nejsou zrovna bezpečným pracovištěm. Na konci 19. století šlo však skutečně o extrémně nebezpečné místo. Ani v dolech hraběte Larische-Mönnicha to nebylo jiné. Vývin hořlavého uhelného prachu i hromadění metanu hrozily prakticky nonstop.

Ve 21:30 se z dolu Františka ozval obrovský výbuch. Exploze nahromaděného metanu byla tak silná, že oblak prachu vyrazil z podzemí na povrch. Bylo jasné, že došlo k velkému neštěstí. K dolu se začali sbíhat lidé a dobrovolníci si převazovali ústa šátky namočenými v octě, což byl v oné době prakticky jediný známý ochranný prostředek.

Po vstupu do šachet dolu Jan se dobrovolníkům naskytl děsivý pohled. Mrtví lidé i koně, zničené vybavení, vozíky… Záchranáři se snažili hledat přeživší, když se okolo 22:00 ozval druhý a stejně silný výbuch. Desítky těch, kteří do dolu vyrazili pomáhat svým kolegům a kamarádům, byli nyní také mrtví.

Třetí výbuch, ke kterému došlo další den ráno, se již naštěstí obešel bez obětí a zranění. A začalo se počítat. Byly to přitom dost chmurné počty. Neštěstí vzalo život 235 lidem a stvořilo 130 vdov a 194 sirotků.

Mnohá těla bylo možné identifikovat jen podle prstenů či jiných podobných poznávacích znamení. Přesto bylo ale později zjištěno, že většina obětí zemřela udušením, nikoliv v přímém důsledku výbuchu. Tělo poslední oběti bylo nicméně vyproštěno až v roce 1907.

Stále se jedná o největší důlní neštěstí na Karvinsku, stejně jako při dobývání černého uhlí u nás. Současně však právě tato nezměrná katastrofa uspíšila vznik záchranné důlní služby, nových předpisů a postupů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz