Hlavní obsah
Lidé a společnost

Konstantin von Neurath nebyl hodný strýček, ale ničitel českého národa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Konstantin von Neurath v roce 1933

Funkci tzv. říšského protektora máme spojenou s Reinhardem Heydrichem a Konstantin von Neurath se krčí v jeho stínu. A co víc, často je vnímán jako politik k Čechům vstřícný. To je ale velká chyba.

Článek

Protektor. A nikoliv zastupující…

SS-Obergruppenführer Konstantin Hermann Karl svobodný pán von Neurath, tak nějak by mělo správně znít celé jméno říšského protektora v Protektorátu Čechy a Morava. Tuto roli vykonával od března 1939 do září 1941. Poté byl nahrazen Reinhardem Heydrichem, jehož funkce byla však označována jako zastupující říšský protektor a formálně tak vlastně o plnohodnotné nahrazení nešlo. Konstantin von Neurath byl také ve funkci oficiálně až do roku 1943.

Pro řadu Čechů už je jeho jméno téměř neznámé, část z nich jej navíc vnímá optikou porovnání s Reinhardem Heydrichem. Právě on je (právem) považován za kata českého národa a von Neurath z toho proto (neprávem) vychází jako jakýsi hodný strýček, který byl k Čechům relativně mírný. Vzhledem k tomu, že navíc, ač člen nacistické strany, nebyl žádný zapáleným nacistou a má historicky pověst určitého odpůrce Adolfa Hitlera, je často idealizován. Nic takového ale není na místě.

Kdo byl Konstantin von Neurath?

Konstantin von Neurath se narodil v roce 1873 do šlechtické rodiny a svoji kariéru započal ve službách Ministerstva zahraničí Německého císařství. Jako diplomat pracoval v Londýně a v Istanbulu. Za první světové války velel von Neurath rotě 119. pěšího pluku na západní frontě. V roce 1916 utrpěl vážná zranění.

Ve 20. letech pokračoval v diplomatické kariéře a od roku 1932 do roku 1938 se stal dokonce Hitlerovým ministrem zahraničí. Jak to jde dohromady s tím, že Konstantin von Neurath nebyl vyloženě fanatickým nacistou? Jmenován byl jednak ještě prezidentem Hindenburgem a Adolf Hitler si navíc von Neuratha do jisté míry „pěstoval“ jako jistou úlitbu německým konzervativním kruhům a také jako olivovou ratolest směrem k západním mocnostem, u nichž byl Konstantin von Neurath uznáván.

Foto: Bundesarchiv, CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 DE <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en>Wikimedia Commons

Konstantin von Neurath ve 20. letech

V roce 1938, v předvečer druhé světové války, jej však Adolf Hitler nahradil Joachimem von Ribbentropem. Důvodem bylo jistě i to, že von Neurath se k Hitlerovi choval často poněkud přezíravě až arogantně, což Hitlera dovádělo k nepříčetnosti. Mimochodem, podle svých slov von Neurath v průběhu mnichovské krize prosazoval přizvání Edvarda Beneše k jednáním.

I když už byl Konstantin von Neurath zbaven funkce ministra zahraničí a působil jen jako ministr bez portfeje, Adolf Hitler pro něj měl připravenou novou pozici. Po obsazení zbytků Československa 15. března 1939 byl jmenován tzv. říšským protektorem.

Říšský protektor v Protektorátu Čechy a Morava Konstantin von Neurath

Dosazení Konstantina von Neuratha na pozici říšského protektora bylo z Hitlerovy strany opět promyšleným tahem. Stále ještě jednak potřeboval vytvářet směrem k západu dojem, že to s Čechy „myslí dobře“, a také věděl, že Protektorát se musí stát jedním z hospodářských center Říše. K tomu ale bylo třeba, aby zde byl klid a Češi neměli důvod k aktivnímu odporu. Jinými slovy: politika Konstantina von Neuratha byla mírnější než Heydrichova, protože taková ze strategických důvodů být měla, nikoliv proto, že by snad Konstantin von Neurath byl přítel Čechů.

Sám von Neurath možná nebyl zcela ztotožněný s nacistickou ideologií, byl ale jednoznačným podporovatelem ideje velkého Německa a jeho politiky „drang nach osten“. Čechy považoval za prostředek sloužící zájmům velkého Německa úplně stejně jako kovaní nacisté. A pokud bylo z jeho pohledu třeba, neváhal udeřit.

Bylo to právě období, kdy byl ve funkci von Neurath, kdy došlo k zásahu proti demonstrujícím vysokoškolským studentům, po němž jich byla řada odvlečena do koncentračních táborů a byly uzavřeny české vysoké školy. Byl to právě von Neurath, který řídil implementování protižidovských Norimberských zákonů do protektorátní legislativy.

V tandemu se státním tajemníkem K. H. Frankem řídil zkrátka počátky germanizace českého národa. Ve chvíli, kdy se začal probouzet český odboj, byl von Neurath nahrazen efektivnějším Reinhardem Heydrichem. O Konstantinu von Neurathovi to ale nic pozitivního neříká.

Závěr

Konstantin von Neurath byl Hitlerem oficiálně odeslán na „zdravotní dovolenou“ a do konce války již v žádné významné funkci nefiguroval. Na jaře roku 1945 byl Konstantin von Neurath zadržen francouzskými vojsky a posléze postaven spolu s dalšími prominenty nacistického režimu před Norimberský tribunál.

Foto: National Archives, College Park, MD, USA, Public domain, via Wikimedia Commons

Konstantin von Neurath (horní lavice vpravo) před Norimberským tribunálem

Konstantin von Neurath se hájil tím, že nacistickou politiku neschvaloval, avšak v době války neměl žádnou politickou moc. Na popravu svého spolupracovníka K. H. Franka reagoval slovy: „Zasloužil si to. Neustále mne obcházel, zavedl v Československu teror. Nemohl jsem tomu zabránit.“

Konstantin von Neurath byl odsouzen k 15 letům vězení za podíl na nacistických zločinech a vzniku války. Po devíti letech byl v roce 1954 propuštěn po infarktu. Zemřel potom v roce 1956 v Enzweihingenu ve věku 83 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz