Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kostel farníky roku 1906 neochránil: po zásahu bleskem jich zemřelo třináct

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: D T G, Wikimedia, CC BY-SA 3.0

Evangelická hřbitovní kaple v Koňakově, která se stala v roce 1906 dějištěm neštěstí

Nedávná nehoda způsobená úderem blesku do stromu při společenské akci na Liberecku znovu rozvířila debatu o nebezpečnosti blesků. Víte ale, kdy blesk zabíjel skutečně ve velkém?

Článek

Osudný den v Koňakově

V malé obci Koňakov u Českého Těšína se místní obyvatelé chystali na pohřeb jednoho ze svých sousedů. Oblékli se do smutečních šatů, přitom ale netušili, že třináct z nich se už domů nevrátí. Psal se 17. květen roku 1906 a schylovalo se k jedné z největších tragédií v dějinách Těšínska.

V souladu s tehdejšími zvyklostmi se průvod asi stovky lidí vydal z chalupy zesnulého na místní hřbitov, jehož součástí je i evangelická kaple z roku 1889. Hřbitov je umístěn na kopci a kaple tvoří jeho nejvyšší bod. Široko daleko žádná další stavba není. Na začátku 20. století nebylo navíc na střeše kaple po hromosvodu ani památky. Zato se zde do výšky tyčil velký kovový kříž. Dějiště neštěstí bylo připravené.

Když průvod mířil ke hřbitovu, i krátký pohled na oblohu každému prozradil, že se blíží bouřka. Černá oblaka jasně signalizovala, že tahle květnová bouře bude asi opravdu silná. Průvod již byl na hřbitově, když začalo pršet. Přirozeným instinktem příbuzných bylo schovat sebe i rakev s nebožtíkem do kaple. Netrvalo dlouho a tísnily se v ní desítky lidí, někteří další se již dovnitř nevešli a alespoň se proto přitiskli ke zdi, aby jim okraj střechy poskytl alespoň nějakou ochranu před deštěm.

Našel se však jeden člověk, který se pokusil smuteční hosty varovat a přesvědčit je, že nejde o dobrý nápad. Tím člověkem byl místní učitel Jan Siwy. Jako jediný si uvědomil, že při absenci k hromosvodu je pobyt v kapli rizikový. Na jeho slova brzy došlo.

Foto: Qasinka, Public domain, via Wikimedia Commons

Varování učitele Siwy nebylo vyslyšeno a na kapli dnes visí jména třinácti obětí neštěstí

Úder z nebes

Bouřka procházela přímo nad Koňakovem a blesk si k úderu vybral to nejlogičtější a nejpřirozenější místo, tedy vrchol věže hřbitovní kaple. Výboj o velké síle pronikl až do interiéru kostela a projel těly mnoha přítomných lidí. Většina z nich padla omráčených k zemi. Byl mezi nimi i pastor Jan Pindóra.

Když se pastor po chvíli probral, zjevil se před ním obraz zkázy, několik lidí leželo na zemi mrtvých, mnoho dalších bylo zraněných. Obraz jako z jiného světa čekal na pastora i venku. Čtyři lidé, kteří se před deštěm chránili přitisknuti ke stěně, stáli nehnutě na místě. Až silnější poryv větru je svalil na zem. I oni byli mrtví. Celková bilance neštěstí je třináct mrtvých a dvacet dva zraněných.

Mezi zraněnými byl učitel Siwa, který se ostatní snažil varovat, i pastor. Jemu zůstala vzpomínka na neštěstí do konce života, měl totiž poškozený zrak. Pro celou obec šlo o obrovskou tragédii. Jen po místním hospodském zůstalo deset dětí.

Dnes se někdy uvádí, že šlo o zásah kulového blesku. To je ale hodně diskutabilní. Samotná pravá podstata kulového blesku totiž není dosud zcela vysvětlena a ani záznamy o události nemluví o projevech, které si s ním většinou spojujeme. Faktem je, že kaple samotná byla zcela nepoškozená, to ale vůbec nevylučuje zásah „obyčejného“ blesku. K tomu, abychom oběti připsali na konto kulového blesku zkrátka nemáme důkazy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz