Hlavní obsah
Internet a technologie

Neprávem opomíjené výročí: 13. února 1992 se Československo připojilo k síti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Internet, celosvětová síť

Internet je dnes rozšířený tak, že si bez něj nedokážeme život už ani představit. Kde měl ale počátky? A především: kdy se do něj zapojilo i Česko?

Článek

Historie internetu ve světě

Ještě, než si připomeneme – slovy pánů Svěráka a Uhlíře – onen slavný den, kdy k nám byl zaveden… internet, podíváme se zběžně na historii internetu jako takového.

V roce 1958 byla ve Spojených státech založena vládní agentura ARPA. Ta měla za úkol koordinovat vývoj nových technologických projektů, které by Spojeným státům zajistily vedoucí postavení v oblasti vývoje. Právě v rámci této agentury vznikla 28. října 1969 první počítačová síť nazvaná ARPANET. Tato síť zahrnovala čtyři různé univerzity na západním pobřeží Spojených Států.

V dalších měsících probíhaly testy, odesílala se první data a síť prokázala svoji funkčnost. Poměrně rychlým tempem se k ní začali připojovat další instituce. Pro americké Ministerstvo obrany měla tato technologická novinka zásadní význam. Důvod byl prostý: síť fungovala zcela decentralizovaně a nebylo jí tedy možno zničit útokem na nějaké řídící centrum.

Vývoj pokračoval dál, posílaly se větší a větší objemy dat a v roce 1973 se k ARPANET připojily i první evropské instituce, konkrétně ve Velké Británii a Norsku. Na začátku 80. let došlo potom k ustálení internetových standardů a technologie se pomalu začala rozšiřovat z vojenského a akademického prostředí do prostředí komerčního. Ve Spojených státech na přelomu 80. a 90. let začal internet pronikat do firem i domácností, následovala západní Evropa a některé další oblasti.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Mezi dvěma počítači na fotografii byl prostřednictvím sítě ARPANET v roce 1971 poslán vůbec první email

Tehdejší socialistické Československo však ještě k internetu nebylo vůbec připojeno. V televizních pořadech se sice občas zmiňovala obecná vize jakési počítačové sítě, zatímco ale na západě si již internet žil vlastním životem, pro Československo se jednalo o technologii z jiné planety. Změnu přinesla sametová revoluce a otevření se přeshraniční spolupráci.

Připojení Československa

Na začátku 90. let začali českoslovenští výzkumníci, především na ČVUT v Praze, experimentovat s připojením do světové počítačové sítě. Šlo především o akademickou síť EARN (European Academic Research Network) a hlavním připojovacím bodem byl rakouský uzel v Linci. Přenosová rychlost byla při těchto prvních pokusech 9 600 bitů za sekundu. Z dnešního pohledu se jedná o naprosto směšnou rychlost, v té době však šlo o skutečné sci-fi, alespoň tedy pro Československo.

Oficiálním datem připojení Československé instituce, konkrétně ČVUT, k celosvětové síti, došlo 13. února 1992. U této příležitosti se konal slavnostní ceremoniál v budově Elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze Dejvicích, konkrétně v její posluchárně 256. Připojeným počítačem byl sálový počítač IBM. Tímto aktem se k celosvětové síti připojilo Československo jako 39. stát světa.

Co bylo dál?

Od února 1992 lze mluvit o oficiální historii internetu u nás. V první řadě bylo potřeba propojit všechny československé výzkumné instituce. Začala se proto budovat páteřní síť označovaná tehdy jako FESNET. Neuplynul ale ani rok od zmíněného prvního připojení a Československo se rozpadlo na dva státy. Nově vzniklá Česká republika pokračovala v budování své sítě, která nesla nyní název Cesnet.

Internet se v České republice začal šířit na další vědecká pracoviště, avšak mimo ně ani proniknout nemohl. Do roku 1995 bylo komerční využití internetu zapovězeno a čistý monopol na poskytování datových služeb měla společnost Eurotel. V roce 1995 přešla část Eurotelu na společnost SPT Telecom a internet začal být dostupný i pro firmy a teoreticky i pro domácnosti.

Z dalších významných milníků je třeba jmenovat rok 1998, kdy oznámení SPT Telecom o zdražení vytáčeného připojení k internetu zvedlo obrovskou vlnu odporu, která skutečně donutila firmu nabídnout připojení za výrazně nižší ceny. Současně se na konci 90. let začali objevovat poskytovatelé připojení nabízející měsíční paušál. Do té doby se lidé připojovali přes takzvané vytáčené připojení a platilo se podle času, který na internetu strávili.

V následujících letech už poměrně rychle přibývali uživatelé internetu, neboť se zlepšovala jeho dostupnost a také docházelo k pravidelnému zrychlování připojení. S tím rostlo také množství obsahu v češtině, který na internetu byl dostupný. Český internet tak postupně dospěl do stavu, v jakém ho známe dnes. Není ale od věci si alespoň 13. února při streamování vašeho oblíbeného seriálu po cestě z práce vzpomenout na rok 1992 a skromnou slavnost konanou v posluchárně číslo 256. Právě tam to pro nás všechno začalo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz