Hlavní obsah
Lidé a společnost

Od Fritze po Jánského: Jak Češi poučovali svět o prameni Amazonky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Západ slunce nad majestátní Amazonkou

Amazonka jakožto nejmocnější tok světa vždy vzbuzovala zájem vědců, cestovatelů a dobrodruhů. Napříč staletími se pak vine spor o její pramen. A na začátku i na konci pátrání po něm stáli Češi.

Článek

Samuel Fritz a první mapa Amazonky

Samuel Fritz se narodil v Trutnově v roce 1654. Po studiích na gymnáziích v Jičíně a v Hradci Králové zamířil do Prahy na Filosofickou fakultu tehdejší Karlo-Ferdinandovy university. V roce 1673 vstoupil do Jezuitského řádu a věnoval se učitelskému řemeslu v Uherském Hradišti.

V té době vrcholila španělská conquista Jižní Ameriky a právě jezuité, tedy členové Tovaryšstva Ježíšova, tam byli vysíláni jako misionáři. Od roku 1678 bylo dovoleno vykonávat misijní činnost v Novém světě i jezuitům z Českých zemí.

Když se Fritz stal v roce 1680 knězem, požádal o možnost stát se misionářem. Jeho žádost byla přijata až na několikátý pokus, svého ale dosáhl. Byla to pro něj zpráva o to radostnější, že měl do Nového světa odcestovat se svým přítelem Jindřichem Richterem. Oba se vydali do Španělska, v Seville je ale čekal rok čekání na vyplutí vhodné flotily.

Ze Španělska vypluli v září 1684 a přistáli v Cartageně v dnešní Kolumbii. Jejich působištěm se ale měla stát oblast okolo Quita, tedy 2000 kilometrů daleko. Cestu, kterou museli absolvovat si dnes umí představit již jen málokdo. Samuel Fritz dostal rozkaz misijně působit u indiánského kmene Omaguů, jeho přítel Richter zamířil ke kmeni Cunivů.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Fritzova mapa Amazonky poprvé vydaná v roce 1707

Osudy obou ale byly velmi rozdílné. Zatímco Cunivové, resp. jejich oštěpy, ukončili Richterův život v roce 1696, Fritz se stal u „svých“ Omaguů respektovanou a oblíbenou osobností. V rámci své činnosti zažil celou řadu zajímavých dobrodružství, např. prodělal těžkou nemoc, byl držen Portugalci jako španělský vyzvědač anebo zachránil celé indiánské kmeny před portugalským otroctvím.

Nás ale tentokrát zajímá především jeho kartografická činnost. Jako jeden z prvních Evropanů, kteří se dostali do této oblasti začal Fritz vytvářet podrobnou mapu oblasti Maraňon. Vydána byla ve Španělsku v roce 1707 a po dlouhou dobu šlo o vůbec nejpřesnější mapu tohoto prostoru. Důležité je, že Samuel Fritz označil za pramen Amazonky jezero Lauricocha, resp. z něj vytékající řeku Maraňon v dnešním Peru a vědecká komunita to uznávala velmi dlouhou dobu. Musel přijít další Čech, aby vše uvedl na pravou míru.

Expedice doc. Jánského

Na přelomu 20. a 21. století bylo vědcům zřejmé, že pramen Amazonky bude třeba hledat mezi zdrojovými prameny řeky Ucayali. V letech 1999 a 2000 se proto do oblasti vydala expedice českých geografů pod vedením profesora (v té době docenta) Bohumíra Janského z Univerzity Karlovy (shodou okolností stejná alma mater jako v případě Samuela Fritze).

Kombinací všech dostupných moderních metod včetně družicového snímkování i měření parametrů vod přímo na místě se expedici podařilo určit, že za pramen Amazonky lze považovat malé ledovcové jezírko na úpatí sopky Mismi v jižním Peru. Jezírko do té doby nemělo svůj název. Nyní se jmenuje Laguna Bohemia. Na konci snah o určení pramene Amazonky stál tedy Čech, stejně jako na jejich počátku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz